La directora general de Joventut, Marta Vilalta, exposa en una conferència en nom del Govern les bones experiències com ara la Wikiguia sobre dinamització juvenil, el portal Participa Gencat o el canal de Telegram
Marta vilalta
La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha intervingut aquesta tarda en nom del Govern de la Generalitat a l’òrgan de direcció de l’Assemblea Europea de les Regions (ARE), que se celebra a Bodø (Noruega), on Catalunya ha estat convidada per explicar les bones pràctiques del Govern de la Generalitat en el camp de la governança oberta, la transparència i la participació ciutadana.
 
En el marc de la trobada, que duu per títol “(R)e-inventingDemocracy”, Vilalta ha destacat que Catalunya ha estat pionera a l’hora d’implantar fórmules innovadores en el camp de la participació juvenil i el co-govern, basades fonamentalment en l’empoderament i l’experiència del ciutadà.  En aquest sentit, en l’àmbit de la joventut, la directora general ha exposat la recent posada en marxa de la Wikiguia, una guia col·laborativa en format wiki d’actualització i intercanvi permanent, que pretén impulsar projectes de dinamització juvenil entre professionals de joventut i joves en general.
 
També en l’àmbit juvenil, Marta Vilalta, ha destacat el funcionament del Consultori en línia per a joves, que està allotjat al portal Adolescents.cat. Es tracta d’un consultori sobre salut i alimentació, sexualitat i psicologia que compta amb l’assessorament de personal expert d’entitats de referència. El web, que l’any passat va rebre un total de 5.621 preguntes i 5.064 respostes, també inclou fins a 160 articles didàctics amb més informació que han tingut una mitjana de 7.000 visites cadascun, superant l’1,1 milió de visites global.
 
Altres actuacions que ha volgut destacar la representant del Govern català ha estat el programa KNKTA’T (Connecta’t) impulsat per la Direcció General de Joventut, que fomenta la metodologia 2.0 als serveis de joventut dels ens locals per a generar experiències d’apoderament juvenil i foment de la participació.
 
Facilitar l’administració electrònica i apropar el Govern
En l’àmbit de la transparència i l’e-govern al conjunt de la Generalitat de Catalunya, la directora general ha destacat la incorporació de tres canals de Telegram als serveis d’atenció ciutadana, un d’atenció a consultes bidireccionals, un segons de canal de difusió de serveis i el tercer que respon de forma automatitzada consultes sobre tràmits. Així mateix, també ha destacat l’agilització de l’Oficina Virtual de Tràmits mitjançant l’eliminació de burocràcia sobre l’autentificació de l’usuari, i l’aposta per la transparència amb la implementació de tres portals de dades obertes i de lliure accés a la ciutadania (dades econòmiques –retribucions d’alts càrrecs, contractes, convenis o licitacions-, processos de contractació de personal i dades de registres públics). En aquest sentit, Vilalta ha destacat que Catalunya ocupa actualment la primera posició en el rànquing de l’Índex de Transparència de les Comunitats Autònomes, elaborat per l’ONG Transparència Internacional.
 
Finalment, la directora ha fet esment del portal ParticipaGencat, de participació ciutadana en línia i ha remarcat l’aposta del Govern per fomentar i acompanyar la participació ciutadana. Les polítiques de participació són clau, ha remarcat, i més tenint en compte el procés democràtic de transició nacional i debat preconstituent que viu Catalunya, que “volem que sigui tan ampli, transversal i obert com sigui possible”.
 
 
L’ARE, un lobby de 35 països i regions
El comitè de govern de l’ARE, format per representants de diferents països i regions europees, actualment està dirigit per Hande Özsan Bozatli, i representa 35 països i 200 regions europees. Des de la seva fundació actua de lobby davant la Comissió Europea i la Unió Europea per a la millora de les polítiques públiques. El passat més d’abril, el plenari de l’ARE va escollir la directora general de Joventut, Marta Vilalta, com a presidenta del subcomitè de Joventut, en el marc del Comitè III de l’Assemblea.
 
Demà, l’ARE celebrarà la seva assemblea general ordinària també a Bodø, on hi ha previst que s’aprovi un manifest que reclama incrementar el foment de la participació juvenil en l’elaboració de les polítiques públiques, un major intercanvi d’experiències entre les diferents regions europees per a una millor innovació al sector públic o l’acceleració del desplegament de la banda ampla a tot el territori de la UE.

1  

Imatges

La directora general de Joventut durant la seva intervenció

La directora general de Joventut durant la seva intervenció 1101