·        El cap de l’Executiu considera que “no és una bona notícia” la sortida del Regne Unit però subratlla que “ha guanyat la democràcia, perquè el poble britànic ha pogut votar”
 
·        El president posa en relleu després del resultat que si “Escòcia fos un país independent avui hauria votat per continuar a la Unió Europea”.
 
 
Valoració del Brèxit
El president valora davant els mitjans el referèndum del Regne Unit

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat avui a la Unió Europea “una reflexió molt seriosa” si no vol “continuar desafectant més els seus ciutadans”, després que els britànics hagin decidit en referèndum sortir de la Unió Europea. Pel president “no és una bona notícia que la cinquena economia mundial hagi decidit abandonar la UE” perquè “l’aposta de Catalunya és una Europa forta i unida”, però ha valorat com a positiu que “hagi guanyat la democràcia, perquè el poble britànic ha pogut votar, i ha tingut un primer ministre valent, demòcrata, que ha consultat la seva ciutadania i, a més, n'ha assumit les conseqüències presentant la dimissió”.
 
El cap del Govern, que ha fet una declaració institucional per valorar el resultat del referèndum britànic des de la Delegació del Govern a Girona, ha subratllat que “el Regne Unit ha pres la decisió d’abandonar la UE sense necessitat que el conjunt de la Unió Europea hagi decidit, hagi votat , i ha demostrat que és perfectament possible prendre una decisió de sobirania com fan la resta de països”.
 
Pel president, després d’aquest resultat, el que cal és que “el Regne Unit i la Unió Europea es posin a treballar ara mateix, que negociïn els acords per evitar els danys innecessaris, especialment en l'àmbit econòmic, i que sobretot es posi a negociar allà on és evident que ha d’haver-hi acords, especialment en l'àmbit comercial”.
 
El cap de l’Executiu ha insistit en què la UE ha de fer  “necessàriament” una reflexió i repensar, en primer lloc, “la seva actitud, a vegades de menyspreu, cap a les diferents realitats que hi ha a Europa”. “Hi ha diferents veus, diferents maneres d’entendre i hi ha un descontentament, i de moment la Unió Europea, els dirigents de la Unió Europea, han estat poc sensibles a aquesta diversitat”, ha afegit. I ha continuat “tampoc han estat sensibles envers els patiments de les classes mitjanes i les classes populars, que han vist com tristament  la UE semblava més un projecte d’elits que no un projecte de la ciutadania”.
 
En aquesta mateixa línia, el president Puigdemont ha alertat les institucions europees que reflexionin sobre “la seva poca disposició a desburocratitzar Brussel·les,  la seva lentitud o la seva indecisió o la manca de lideratge en assumptes que preocupen enormement els ciutadans  europeus i pel que sembla preocupen poc els seus dirigents”.
 
Carles Puigdemont ha volgut també “des de Catalunya, convidar la Unió Europea a posar-se a treballar ja per evitar que creixin la desafecció europea, les propostes populistes i el risc de la xenofòbia” i, en aquest sentit,  ha refermat “el compromís de Catalunya a contribuir decididament a la construcció com a estat independent d’una Unió Europea que reconnecti amb els seus ciutadans, que entengui les diferències, els diferents accents, que sigui sensible i que protegeixi sobretot els ciutadans per damunt d’altres interessos”.
 
Missatge de suport al poble escocès
 
En el decurs de la valoració, el president ha enviat un missatge de suport a Escòcia que, ha remarcat, “si avui hagués estat un país independent, hauria votat continuar a la Unió Europea”. Per això, ha encoratjat el poble escocès de cara a  “les decisions que pugui prendre en el futur”.
 
 

1  

Imatges

Declaració als mitjans

Declaració als mitjans 553