• El projecte de commemoració de l’inici de la Guerra Civil espanyola, impulsat pel Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, tindrà caràcter obert i abastarà tot el territori català
  • També s'ha presentat el web 80anysguerracivil.gencat.cat i el logotip commemoratiu
  • El programa de commemoracions començarà el 18 de juliol amb un gran acte institucional al Palau de la Música
Romeva St Felip Neri
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat aquest matí davant els mitjans de comunicació el projecte de commemoració dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil que el Departament ha impulsat, juntament amb els organismes competents en matèria de recuperació de la memòria democràtica i de foment i promoció de la pau que té vinculats o adscrits: el Memorial Democràtic, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el Museu Memorial de l'Exili (MUME), i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). 
 
La presentació, que ha tingut lloc a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona, ha comptat amb l’assistència del secretari general del Departament, Aleix Villatoro, la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas
 
Tal com ha explicat Romeva, amb aquesta iniciativa "volem retre homenatge a totes les persones que van patir els efectes la guerra". Es tracta d’un projecte obert i en constant construcció que vol “implicar el Govern, les entitats de memòria democràtica i del foment de la pau i els Drets Humans així com l’administració local, les universitats i institucions acadèmiques i qualsevol entitat de la societat civil que hi vulgui participar”, ha afegit. Aquest projecte abasta el conjunt del territori català i també té caràcter internacional amb exposicions itinerants, conferències, jornades i homenatges a diferents ciutats i països europeus.
 
Durant la seva intervenció, el Conseller ha assegurat que “és el moment oportú per aprofundir en la coneixença de la nostra memòria, i sobretot per ajudar a construir la societat catalana del present i del futur: una societat de pau”. Romeva ha remarcat que “la guerra no ha acabat” i que “encara és viva, no només en la nostra memòria sinó també en la quotidianitat de centenars de milers de persones que encara avui pateixen o fugen de les conseqüències de la crueltat arreu del món”. En aquest sentit, ha reiterat que “la guerra que nosaltres recordem ara és la guerra que ells viuen avui.
 
El conseller ha finalitzat fent referència a Catalunya com a “país de pau que vol seguir sent-ho”. “Les nostres constants aportacions al diàleg i a la fraternitat així ho demostren, i la nostra voluntat de tenir una nova presència internacional que pugui aportar noves idees al debat així ho certifica”, ha conclòs.
 
 
Pàgina web i identitat corporativa pròpia
 
Durant l'acte també s'ha presentat la identitat corporativa del programa de commemoracions i la pàgina web 80anysguerracivil.gencat.cat. El logotip corporatiu de la commemoració conté dos elements: el número 80 que fa referència a l’aniversari i un colom com a símbol de la pau. Per la seva banda, el web institucional creat per l’ocasió agrupa el programa complet de totes les activitats actualitzat setmanalment, enllaços d’interès, publicacions i accés a les xarxes socials. A més, a través del web les institucions i entitats poden sol·licitar la inclusió de les seves activitats en el programa general i l’autorització per utilitzar la imatge corporativa del projecte. 
 
Les plataformes de les xarxes socials de difusió d’aquests actes són el compte de Twitter del Departament @exteriorscat i del Memorial Democràtic @memorialcat,  amb l’etiqueta #80guerracivil.
 
Acte inaugural al Palau de la Música el 18 de juliol
 
El programa de commemoracions començarà el 18 de juliol, coincidint amb els 80 anys del cop d’estat contra la República i de l’inici de la Guerra Civil amb un gran acte institucional al Palau de la Música que representarà un gest massiu de memòria democràtica amb gran càrrega simbòlica. 
 
L’acte, que comptarà amb la participació de les institucions i entitats del país, serà un homenatge a totes les persones que van patir els estralls de la guerra, i també a la figura de Pau Casals i al seu paper durant aquella jornada del 1936, com a reivindicació dels valors universals de pau, justícia i reparació.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1

Foto 2

Foto 2 4819

Logotip del projecte

Logotip del projecte 72

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PDF | 541