• El conseller de Cultura anuncia que el Govern presentarà “immediatament”  un recurs davant l’Audiència Provincial d’Osca com a resposta a la darrera sentència sobre les pintures
Sixena
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha afirmat que “voler traslladar les pintures murals de Sixena, que ja es troben en un estat de degradació important, seria una temeritat, una imprudència i un atemptat cultural en matèria de patrimoni”. Per a Vila, “es pot discutir sobre la titularitat de l’obra, però és indiscutible la inconveniència del seu trasllat”.
 
El conseller de Cultura ha explicat que el Govern Catalunya “discrepa de la darrera sentència del jutjat d'Osca” i que presentarà un recurs davant l’Audiència Provincial d’Osca “immediatament”. “Confiem que aconseguirem convèncer i persuadir les autoritats judicials de la conveniència i interès que les pintures romanguin on són, al MNAC. Entre altres coses perquè és la millor institució per continuar garantint la seva conservació, la seva protecció, i per dur a terme la seva difusió arreu del món”, ha afegit.
 
Santi Vila ha alertat que “seria un risc, acreditat per tots els estudis pericials que s’han fet, arrencar unes pintures, que ja van ser arrencades en el seu moment”. Vila ha ressaltat que es tracta d’“un risc que no ens podem permetre”  i que “si procedíssim al seu trasllat, podríem quedar-nos amb les pintures literalment als dits, per molt que ho féssim amb la màxima cura i precisió”.
 
El titular de Cultura ha subratllat que “els estudis pericials acrediten que seria absolutament imprescindible, abans de prendre una decisió tan radical com la del trasllat de les pintures, poder acreditar que Sixena es trobaria en les condicions de conservació, des del punt de vista ambiental i climàtic, per fer possible el seu trasllat i al seva adequada conservació”.
 
Vila ha recordat que “l’origen de la presència de les pintures al MNAC és una operació de salvaguarda duta a terme el 1936, com a conseqüència d’uns incendis de la Guerra Civil, que van obligar a intentar protegir aquesta i moltes altres obres d’art de Catalunya i d’arreu de l’Estat espanyol; una operació que es va fonamentar en la bona intenció i en el compromís de conservació”. Per a Vila, “seria injust argumentar que les pintures van ser robades, espoliades, o arrencades de forma furtiva o arbitrària” i ha recordat que “aquest fet és reconegut per les diverses autoritats en matèria cultural de l’Estat espanyol”.
 
El conseller de Cultura ha recordat que “des que van arribar a Barcelona, el MNAC ha dut a terme la missió de la salvaguarda, de la conservació, la protecció i la difusió de les pintures” i ressaltat que “les pintures s’aprofiten del fet que aquest museu sigui un dels més visitats de Catalunya i del conjunt de l’Estat”. “Recordem que més de 700.000 persones visiten el museu cada any i gaudeixen de les pintures”, ha subratllat.