•    El conseller de Salut ho ha afirmat en la clausura de la Jornada d’Informació pública sobre el nou programa amb big data de salut a la Universitat de Barcelona
El conseller de Salut, Antoni Comín, durant la cloenda de la sessió, aquesta tarda a Barcelona.
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha posat en valor aquesta tarda el nou programa big data en recerca en salut que ara es troba en procés participatiu i deliberatiu i que dóna resposta a una moció parlamentària i a la voluntat del Departament.

“Un dels grans reptes de la nostra societat és establir el triangle entre científics, polítics i ciutadans. Avui estem fent això perquè no podem construir el progrés científic al marge de la participació ciutadana”, ha afirmat el titular de Salut en la clausura de la Jornada d'informació pública del Programa públic d'analítica de dades en recerca i innovació en salut a Catalunya que s’ha fet aquesta tarda a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).
 
El titular de Salut ha destacat el consens del Parlament per l’elaboració d’aquest nou projecte. “Estem en un procés de construcció de confiança amb la creació del nou programa”, ha dit Comín que alhora ha destacat el paper de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i del seu director, Toni Dedeu, en aquest procés de canvi. “En sis mesos hem girat cap a un nou programa” i ha recordat que l’anterior projecte VISC+ (més valor a la informació de salut de Catalunya) que es va endegar durant la legislatura anterior ja no existeix.  

Procés deliberatiu i participatiu
El nou projecte es troba ara en una fase participativa i deliberativa que es va iniciar el passat 5 de juliol amb la celebració de debats estructurals amb 80 experts a l’AQuAS. Els debats es van centrar en quatre grans àmbits: recerca pública, principis ètics, governança, i seguretat i normativa.

Durant la Jornada d'informació pública, celebrada aquesta tarda amb la participació de 300 persones, s’han presentat les principals aportacions dels debats. Entre d’altres aspectes, s’ha destacat la necessitat que la transparència i el retiment de comptes siguin principis bàsics en tot el procés i també la necessitat d’afavorir la participació ciutadana.

En aquest sentit, el nou projecte inclou també un procés participatiu mitjançant aportacions que es poden fer, des del 6 de juliol i fins el 29 del mateix mes, a través d’un formulari al web de l’AQUAS.

Aquestes aportacions s’estudiaran per a la integració en el projecte definitiu que es presentarà la pròxima tardor, tal i com ha avançat avui el conseller, que ha recordat que “ens queda el nom del projecte per decidir” i ha fet una crida a la participació per escollir-lo.

El titular de Salut també ha destacat que “el programa serà participatiu de manera permanent” i que la gestió de les dades no s’externalitzarà sinó que serà exclusivament de l’AQuAS. “L’única sortida de dades de la ciutadania cap als investigadors serà l’AQuAS”, ha reblat Comín.

Per la seva part, el director de l’AQuAS, Toni Dedeu, confia que el procés participatiu i deliberatiu serveixi per “construir el millor programa públic que puguem fer entre tots”.