• La qualitat de la recerca, de la xarxa assistencial, de la innovació i de la indústria farmacèutica de Catalunya "fan de Barcelona una candidata natural" per acollir aquesta agència
El conseller Comín durant la seva intervenció al Ple del Parlament
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha reiterat aquest matí al Parlament l’aposta del Govern per tal que Barcelona aculli la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA). "Barcelona s’ho mereix i és de les poques ciutats amb condicions òptimes per ser l’elegida: recerca, xarxa assistencial, innovació i indústria", ha enumerat el titular de Salut abans d’afegir altres valors que reforcen la candidatura catalana, com la quantitat d’experts en avaluació farmacèutica que hi ha al país o la llarga tradició d’atracció d’indústries del sector farmacèutic.
 
"Barcelona és una de les candidates naturals per rebre l’EMA, una de les agències més importants de la Unió Europea i que té, entre els seus objectius, el regular i garantir la seguretat dels medicaments, i per tant protegir els ciutadans", ha emfatitzat el conseller en resposta a una interpel·lació parlamentària de Junts pel Sí. Comín també ha assenyalat els impactes positius directes de l’arribada de l’EMA a Barcelona, com el centenar d’experts en la matèria que constantment visitarien la ciutat i l’increment de les delegacions de la indústria farmacèutica que podrien instal·lar-s’hi. "Tenim dret, ens ho mereixem i ens interessa jugar aquesta lliga amb altres candidatures del continent, també perquè Catalunya ha tingut sempre, té i tindrà vocació europea", ha reblat el conseller.
 
Antoni Comín també ha expressat la seva voluntat que la comissió recentment creada per impulsar la candidatura –fins ara formada pels departaments de la Vicepresidència; Economia i Hisenda; Salut; Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència; i Empresa i Coneixement- s’ampliï amb institucions com l’Ajuntament de Barcelona i altres actors rellevants, com ara universitats, centres de recerca, hospitals, indústries farmacèutiques, agents socials, col·legis professionals "i qualsevol altre que s’hi vulgui afegir, per tal d’empènyer entre tots per fer-ho possible".
 
L’EMA i el sector farmacèutic català
L’EMA és una agència de la Unió Europea que té actualment la seu a Londres.¡¡Atenent l’interès estratègic de la indústria farmacèutica en l’economia catalana, i que l’any 1992, sota presidència espanyola de la UE, ja es va presentar la candidatura de Barcelona a optar a ser la seu de l’EMA, el Govern ha decidit impulsar novament la candidatura de la capital catalana per acollir aquesta Agència.
 
L’EMA s’encarrega de l'avaluació científica dels medicaments desenvolupats per les empreses farmacèutiques per al seu ús a la Unió Europea. La seva principal responsabilitat és protegir i promoure la salut pública de les persones i dels animals i, a més, l’Agència té un paper destacat en l’estimulació de la innovació i la recerca en el sector farmacèutic.
 
Catalunya té un clúster de biociències que s’ha consolidat com un dels grans pols biotecnològics europeus, i és un model d'èxit i competitivitat internacional. D’altra banda, la indústria farmacèutica¡¡ representa un sector industrial rellevant a Catalunya i és motor de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) de la indústria catalana, a més de ser generadora directa i indirecta de llocs de treball en el nostre territori. Cal tenir en compte que prop de la meitat de les empreses farmacèutiques nacionals i internacionals instal·lades a l’Estat es troben a Catalunya.
 
Actualment a Catalunya hi ha ubicats 230 laboratoris farmacèutics, xifra que representa gairebé el 50% de tota la indústria farmacèutica ubicada a l'Estat espanyol. Així doncs, Catalunya és una potència en la producció farmacèutica a Europa i té un sector industrial altament productiu i competitiu. La producció farmacèutica catalana representa el 3,5% de l’europea i és assimilable a la dels Països Baixos (4%), Dinamarca (3,7%) o Suècia (3,6%). El sector farmacèutic català és el cinquè més productiu de la UE-15.