• L’executiva permanent del Consell Català de l’Empresa ha dissenyat la metodologia per formalitzar-lo.
  • El pacte es consensuarà en una taula que integrarà una varietat àmplia d’actors vinculats al sector industrial.
  • Sis grups de treball específics fixaran durant els propers quatre mesos els continguts de l’acord, que posarà la indústria com a eix econòmic del país i la deixarà fora del debat polític

 
La Generalitat; les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime, i els sindicats UGT i CCOO han donat avui el tret de sortida al Pacte Nacional per la Indústria. Ha estat al si de l’executiva permanent del Consell Català de l’Empresa (CCE), que avui ha dissenyat la metodologia que se seguirà durant els propers mesos per consensuar i formalitzar l’esmentat Pacte entre els diferents actors implicats. A més de la Generalitat, les patronals i els sindicats, la intenció és que també participin en aquest acord altres associacions empresarials, grups polítics, universitats, centres tecnològics, associacions municipalistes, cambres de comerç,...
 
Amb el tret de sortida als treballs per formalitzar el Pacte Nacional per la Indústria, el Govern reafirma el seu compromís amb l’impuls d’aquest sector com a punta de llança per la recuperació econòmica. Així mateix, “donem compliment a l’encàrrec que el ple del Parlament de Catalunya va fer, per unanimitat, el passat dimecres, instant el Govern i els agents econòmics que participen al CCE a impulsar un Pacte Nacional per la Indústria”, ha recordat el conseller Baiget. En aquest sentit, l’aposta conjunta del país al llarg dels últims anys per la revitalització de la indústria ha permès un sector diversificat, de valor afegit, innovador i competitiu internacionalment. Això ha estat gràcies a iniciatives com l’Estratègia Industrial per Catalunya de 2014, i les aportacions del Pacte Més Indústria. L’impuls del Pacte Nacional per la Indústria representa persistir en aquesta línia, per aconseguir així que la indústria catalana s’adapti als nous temps i sigui capdavantera a nivell europeu.
 
El conseller Baiget s’ha congratulat perquè els “hem començat a treballar sobre la voluntat real d’assolir un pacte, amb el compromís de fer-ho de manera efectiva per tal que el procés de debat sigui un èxit”. El conseller ha explicat que “el Pacte vincularà calendari, actuacions i recursos, que s’espera que siguin públics i privats”. Per la seva banda, tant els representants sindicals com patronals que han participat en la reunió han coincidit a destacar la importància de la iniciativa, i han posat en valor la necessitat d’impulsar la indústria com a eix de l’economia catalana.
 
La reunió de l’executiva del CCE l’ha presidida el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. L’han acompanyat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio; la directora general d’Indústria, Núria Betriu, i els màxims responsables de les organitzacions patronals i sindicals que formen part de l’executiva del CCE: el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el president de Pimec, Josep González; la presidenta de Fepime, Helena de Felipe; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el secretari de Polítiques Sectorials d’UGT, José Antonio Posadas.
 
Una taula i sis grups de treball per àmbits
 
En virtut de l’acord presentat avui, l’executiva permanent del Consell Català de l’Empresa assumeix el paper d’impulsora del Pacte Nacional per la Indústria. Amb aquesta premissa, la metodologia consensuada, que estarà oberta a noves aportacions durant els propers dies, contempla la creació d’una taula que treballarà efectivament per desenvolupar i finalment formalitzar l’esmentat Pacte.
 
En aquesta taula s’hi integraran, a més dels membres de l’executiva permanent del CCE, d’altres actors com: associacions empresarials, grups polítics, universitats, col·legis professionals, associacions municipalistes, centres tecnològics, Cambres de Comerç,... En aquest sentit, el conseller ha anunciat que “farà arribar una carta avui mateix als grups parlamentaris per tal que designin un representant per participar en les reunions del Pacte”.
 
La taula, al seu torn, s’organitzarà en sis grups de treball vinculats a diferents qüestions relacionades amb el desenvolupament de la indústria: Competitivitat empresarial (Internacionalització, transferència tecnològica, emprenedoria); dimensió empresarial i finançament; indústria 4.0 i digitalització; formació; infraestructures i energia, i economia circular. Els treballs d’aquests grups, que es perllongaran presumiblement fins el mes de novembre, seran la base per configurar el contingut definitiu del Pacte Nacional per la Indústria.
 
Reforç del Consell Català de l’Empresa
 
En la reunió d’aquest matí, els agents econòmics i socials també han aprofitat per demanar que es reforci el paper de la comissió executiva del Consell Català de l’Empresa. Així, ha instat l’executiu a modificar el decret de creació del CCE per fer d’aquesta executiva un veritable espai de diàleg permanent i concertació de les polítiques industrials del Govern. Sobre això, el conseller ha assumit el compromís de fer propostes en aquesta línia. I és que des del Govern es constata que el Pacte Nacional requereix un Consell Català de l’Empresa fort i dinàmic i una comissió executiva amb la participació efectiva dels agents econòmics i socials.
 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twitter:  @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom

1  

Imatges

El conseller Baiget i els representants patronals i sindicals que han pres part en la reunió que ha donat el tret de sortida al Pacte Nacional per la Indústria

El conseller Baiget i els representants patronals i sindicals que han pres part en la reunió que ha donat el tret de sortida al Pacte Nacional per la Indústria 83