Compareixença Sixena
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha anunciat aquesta tarda que la Generalitat ha iniciat un nou procediment judicial per evitar el trasllat dels béns del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC). Es tracta d'una petició de nul·litat d'actuacions, en concret contra les resolucions del jutjat d'Osca que ordena el retorn provisional dels béns a Sixena el proper 25 de juliol.
 
En una compareixença al mateix Museu de Lleida, després d'una reunió del plenari del Consorci, Vila ha explicat que aquesta nova acció judicial, que ja ha estat presentada davant del jutjat número 1 d'Osca, s'adopta perquè "considerem que les resolucions adoptades per la jutgessa ens situen en una clara posició d'indefensió que, a més, vulneren drets fonamentals constitucionals". En el procediment es demana la nul·litat de les dues resolucions que ordenen l'entrega de les peces i, per tant, que se suspengui l'execució provisional de la sentència.
 
En aquest sentit, l'expedient presentat al jutjat d'Osca argumenta que en les seves resolucions no s'ha donat resposta a set dels vuit requeriments que han fet els lletrats de la Generalitat durant el procés i que, per tant, el jutjat ha pres decisions obviant "qüestions fonamentals" de tot el litigi. El document assenyala, per exemple, que a les resolucions no hi ha cap referència a la devolució dels 300.000 euros que van costar les obres quan van ser comprades per la Generalitat; que s’ha resolt traslladar els béns al monestir de Sixena malgrat que actualment està arrendat a uns tercers aliens al litigi; que, a l’hora de traslladar els béns, no es respectarien les normes del Patrimoni Català; que no s’han valorat les condicions de conservació i seguretat dels objectes en la seva futura ubicació, i que s’obliga a retornar uns béns a Sixena quan abans de la seva compra ja es trobaven a Catalunya. En cas que el jutjat no atengui aquesta petició, Vila no descarta recórrer a instàncies superiors per denunciar aquesta situació d'indefensió jurídica.
 
El conseller de Cultura ha insistit avui que és "inassumible" pel Govern complir la data del 25 de juliol.  En aquest sentit, el conseller Vila ha assenyalat que “és impensable que la jutgessa obligui a un conseller d’un govern a incomplir una normativa” i que el govern de Catalunya “compleix les sentències i les lleis, també les catalanes”.
 
Vila ha explicitat també el compromís del Govern amb les Terres de Lleida en l'àmbit cultural i ha anunciat que, acabi com acabi aquest litigi, "he donat ja ordres al MNAC perquè reforci les col·leccions del Museu de Lleida i garantim el compromís pressupostari pel Museu Morera de Lleida i les actuacions de rehabilitació de la Seu Vella"
 

1  

Imatges

Compareixença Sixena

Compareixença Sixena 1296