• Pel conseller de Salut, el miler de persones que han participat en la seva elaboració demostra la necessitat que el sector "entengui i visqui el Pla"
Comín presenta el Pla de Salut 2016 - 2020 al Parlament
 
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha posat en valor que el nou Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 "neix viu i amb bona salut perquè l’han fet més d’un miler d’autors de diferents actors i agents del sector a Catalunya". Ho ha dit aquest matí en la seva compareixença en la comissió de Salut del Parlament de Catalunya, on ha presentat aquest document, l’instrument de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut que la Generalitat haurà de seguir per aquests cinc anys destinades a millorar la salut i la qualitat de vida de la població.
 
El titular de Salut s’ha felicitat perquè el Pla hagi estat resultat d’un treball conjunt durant un any entre membres de l’administració sanitària, proveïdors, societats científiques, col·legis professionals, altres departaments de la Generalitat, universitats, món local i associacions de pacients i ciutadans. Per Comín, això és una mostra de la necessitat que el sector "entengui i visqui el Pla", de la mateixa manera que, per a la seva implementació, serà clau "implicar tot el sistema, des de l’agent planificador fins als professionals assistencials, incorporant-lo al territori i arrelant-lo a les realitats locals".
 
Antoni Comín ha repassat, entre d’altres, el context, els objectius i les línies mestres del nou Pla de Salut, tot marcant-se com a primera fita per l’any vinent el seguiment i l’avaluació dels projectes que hi conté. En aquest sentit, ha destacat alguns objectius que tenen com a horitzó l’any 2020, com augmentar un 5% la proporció d’esperança de vida viscuda en bona salut, reduir les desigualtats socials en l’autopercepció de bona salut, disminuir per sota del 24% la prevalença de tabaquisme, baixar per sota dels nivells de 2015 la prevalença d’excés de pes o mantenir per sobre del 90% la proporció d’infants correctament vacunats. "Volem, a grans trets, millorar l’esperança de vida, amb millor salut i per a tothom", ha resumit Comín.
 
Les novetats del Pla de Salut 2016-2020
El document compta amb cinc principals novetats respecte al seu antecedent. En primer lloc, prioritza l’abordatge dels determinants socials de la salut. En segon lloc, reforça l’àmbit de la salut pública, mentre que en tercer lloc, aposta per la recerca i la innovació -a través del desplegament del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en salut 2016-2020 (PERIS)-. En quart lloc, dóna impuls a la política del medicament, que Comín vol normativament blindada, entre d’altres, amb la creació d’una Agència Catalana del Medicament. Per últim, el nou pla es proposa millorar el reconeixement a la tasca dels professionals i donar més qualitat a la seva participació, facilitant els lideratges professionals i els plans de desenvolupament professionals.
 
El Pla s’adapta a les necessitats dels nous temps i prioritza fins a nou àrees de salut: infants i adolescents vulnerables; gent gran i discapacitat; salut mental; malalties minoritàries; malalties transmissibles; aparell locomotor; aparell respiratori; sistema vascular, i càncer. Igualment, gairebé duplica el nombre de projectes concrets que els establerts en l’anterior Pla de Salut, passant de 32 a 58.
 
Amb l’aplicació del Pla de Salut 2016-2020 s’espera, a grans trets, un seguit d’impactes positius a diferents àmbits. Per al ciutadà, una atenció més adaptada a les seves necessitats i més participació, informació, i opcions d’accés i d’atenció. Pel que fa a la política de serveis sanitaris, més equitat, resolució i accessibilitat, així com més integració entre nivells assistencials i interacció amb els serveis socials. Els professionals, per la seva banda, tindran més participació en la presa de decisions i podran desenvolupar les seves tasques amb formes noves i adaptades al nou model d’atenció. Per últim, el sistema haurà de ser més eficient sense renunciar al progrés i a l’excel·lència en l’atenció, tot garantint un accés universal i uns resultats equitatius.

1  

Fitxers adjunts

Presentació Pla de Salut 2016 - 2020

Presentació Pla de Salut 2016 - 2020
PDF | 1832