- A poques hores de la compareixença del president Puigdemont al Parlament, l'Executiu encara aquest dia important amb "autoexigència" i amb la voluntat de "fer-ho bé per a tots els ciutadans de Catalunya"
- Turull considera "inquietant" que el PP no hagi desautoritzat les paraules del seu portaveu, Pablo Casado, que ahir comparava la situació del president Puigdemont amb la del president Companys
- El Govern aprova la creació de la Taula d’atenció integral dels menors estrangers sense referents familiars
El Govern està "absolutament cohesionat al voltant del president, tots estem molt convençuts del que farem". Així ha expressat el portaveu del Govern, Jordi Turull, el sentiment dels consellers i conselleres de l'Executiu poques hores abans de la primera compareixença del president de la Generalitat al Parlament després del referèndum de l'1 d'Octubre.
Durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern, Turull ha detallat que l'Executiu encara aquest dia important amb "autoexigència" i amb la voluntat de "fer-ho bé per a tots els ciutadans de Catalunya". "El president és responsable, som gent responsable, com el 99% dels ciutadans del país, tinguin l'opinió que tinguin".
A preguntes dels mitjans de comunicació, el portaveu del Govern ha lamentat les declaracions del portaveu del PP, Pablo Casado, que ahir va amenaçar Puigdemont d'acabar com va acabar el president Companys si declara la independència de Catalunya. "El que és inquietant és que no hi hagi hagut ni cap qüestionament ni cap desautorització per part del seu partit. Si té la mínima sensibilitat democràtica, hauria d'admetre que s'ha equivocat i hauria de demanar disculpes".
El conseller ha recordat a Casado que l'any passat el Govern va declarar el 15 d'octubre Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió de la dictadura franquista, coincidint amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, "l'únic president escollit democràticament que ha estat afusellat pel feixisme".
Pel que fa al canvi de seu social d'algunes empreses de Catalunya, Turull ha denunciat "les pressions i la dinàmica de l'estat espanyol per perjudicar l'economia catalana". "És molt greu que hi hagi aquestes decisions per part del consell de Ministres per afavorir que se'n vagin de Catalunya. Intentant perjudicar l'economia catalana, perjudiquen l'economia espanyola", ha alertat.
Davant d'aquesta situació, Turull ha explicat que el Govern està "amatent" i que el vicepresident Junqueras i el conseller d'Empresa, Santi Vila, "estan parlant amb molts actors econòmics per traslladar-los tranquil·litat".
"Ens preocupa tot el que succeeix a Catalunya, però els que intenten crear alarma s'equivoquen", ha afirmat Turull, que ha expressat la "plena confiança" del Govern en l'economia catalana. Una economia "molt sòlida i robusta", ha dit, que es fonamenta en "l'emprenedoria, la capacitat per adaptar-se als canvis i el seu talent", així com en el teixit de petites i mitjanes empreses. "L'economia catalana és infinitament més que algunes empreses emblemàtiques. Igual que han marxat, d'aquí a poc tornaran", ha reblat.
El Govern crea la Taula d’atenció integral dels menors d’edat estrangers sense referents familiars
El Govern ha aprovat crear la Taula d’atenció integral dels menors d’edat estrangers sense referents familiars per coordinar l’acció i les polítiques de Govern en aquesta matèria. La Taula es crea "per fer front al sobtat increment d’arribada de menors estrangers sense referents familiars a Catalunya durant el darrer any i mig", segons ha destacat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l'Executiu.
Segons les darreres xifres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, l’any 2016 van arribar a Catalunya 684 menors estrangers sense referents familiars (MENA), gairebé el doble que l’any anterior. Fins al mes de setembre d’aquest any, l’arribada de MENA ja es xifra en 904 persones. Es tracta d’un fenomen que afecta majoritàriament menors en edat laboral, i amb un projecte migratori de cerca d’oportunitats laborals i formatives.
Les causes de l’augment significatiu de l’entrada d’aquests joves a Catalunya, està determinada, a més de per la necessitat econòmica i la manca d’expectatives en els països d’origen, per l’actual situació de crisi en què es troben diversos països del món, el tancament de la ruta turca, i el tancament de les fronteres a diversos països europeus, per la suspensió dels acords Schengen i la proliferació de controls i restriccions a la lliure circulació dels estats membres, entre altres. Aquests menors arriben a la península Ibèrica fonamentalment des del Marroc (tot i que ara s’estan detectant alguns casos que poden haver arribat des d’Itàlia), després d’haver passat com a mínim per una altra comunitat autònoma.
Davant d’aquesta realitat i atès que Catalunya té competències exclusives en matèria de protecció d’infants i adolescents, es proposa generar un espai on es puguin desenvolupar actuacions coordinades i integrals per a la correcta actuació i la salvaguarda dels drets dels menors d’edat estrangers sense referents familiars nouvinguts, incidint especialment en els aspectes d’autonomia, formació i treball per a l’emancipació.
La Taula, que s’adscriu al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es constituirà en el termini d’un mes a partir de la publicació d’aquest Acord i tindrà com a principals funcions:
· Coordinar l'actuació de la Generalitat de Catalunya amb la resta d'administracions públiques i el tercer sector per a l’atenció integral dels menors d’edat estrangers sense referents familiars nouvinguts.
· Elaborar una diagnosi compartida del fenomen, identificar les dificultats i necessitats d’aquest col·lectiu i proposar accions per a la seva superació.
· Identificar i desenvolupar projectes i activitats comunitàries per promoure la integració i atenció des de la proximitat i el territori.
· Promoure actuacions específiques per aconseguir l’emancipació i autonomia en la seva transició a la vida adulta.
· Fer el seguiment i l'avaluació de les actuacions anteriors.
Aquesta Taula estarà presidida per la consellera de Treball, d'Afers Socials i Famílies i en formaran part representants de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. També s’hi podran convocar col·laboradors externs com ara representants del tercer sector o d’entitats i grups especialitzats en la matèria.
La Taula tindrà una durada de dos anys, prorrogable per un més si les xifres d’arribada anual superen els 500 menors d’edat nouvinguts estrangers.
El Govern engega el procés de desenvolupament de la concertació territorial en l’àmbit de l’ocupació
El Govern també ha aprovat posar en coneixement la consulta pública prèvia a l’elaboració d’un decret pel qual es desenvoluparà la concertació territorial en l’àmbit de l’ocupació.
El Govern ha pres la decisió per complir amb la Llei 13/2015, d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, que, com a novetat, es refereix a la concertació territorial per tal de facilitar l’encaix en el territori, la coordinació i la integració de les actuacions ocupacionals previstes al Pla de Desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació.
La Llei també es refereix a la necessitat de proveir d’assistència tècnica i financera per dur a terme els projectes i mesures previstos en les estratègies territorials.
Mitjançant el decret que es planteja, es desenvoluparà reglamentàriament el règim de la concertació territorial amb les administracions locals, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya, i, si escau, les entitats representatives de cada territori, per assolir un desenvolupament de les polítiques d’ocupació vigents.