La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha qualificat la suspensió per part del Tribunal Constitucional de la Llei de l’Agència de Protecció Social com un acte més de represàlia i assetjament cap a Catalunya. ‘Una vegada més, el Partit Popular fa servir el Tribunal Constitucional, demostrant que a l’Estat espanyol no existeix la separació de poders indispensable en una democràcia’. 
 
La llei de l'Agència Catalana de Protecció Social és l'organisme encarregat de desplegar el sistema de protecció social de Catalunya, centralitzar les prestacions que en cada moment siguin competència de la Generalitat, organitzar i gestionar els recursos del sistema de serveis socials i representar el Govern a les institucions internacionals en matèria de protecció social. De fet, com ja feia l’antic ICASS o altres organismes d’altres Comunitats Autònomes com són la Agencia Madrileña de Atención Social, el Instituto de Atención y Servicios Sociales de Aragón o bé, l’Agència Valenciana de Prestacions Socials.
 
Bassa ha explicat que ‘l’Estat podia haver proposat una Comissió bilateral de resolució de conflictes per analitzar com s’havia d’interpretar aquesta llei, i mai l’ha proposada. Com sempre, prefereixen anar directament al Tribunal Constitucional i no utilitzar la via del diàleg’. Alhora, la Llei ha rebut l’aval a través d’un informe favorable del Consell de Garanties Estatutàries. En aquest sentit, Bassa considera que ‘és molt dubtós que no respecti  l’ordenament estatutari i constitucional i per això creiem que és una mostra més de la repressió de l’Estat contra Catalunya’. Convé recordar que va ser el propi Tribunal Constitucional el que va avalar la creació d’aquesta Agència pròpia, proposada a la Llei de Pressupostos de l’any 2015 a través d’una Sentència on s’admetia la creació d’una agència per gestionar les prestacions socials de les que la Generalitat de Catalunya fos competent en cada moment.
 
Per altra banda, convé recordar que aquesta Agència es creava com expressa la seva exposició de motius, per millorar el sistema de protecció social a Catalunya, a través de la centralització i especialització a través d’un òrgan, que alhora, tenia també el compromís de ser participat en la seva governança per agents socials i econòmics i el Tercer Sector.
 
La Llei va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 5 de setembre.