- En la conferència ‘Salut i república: les polítiques sanitàries en l’horitzó del segle XXI’, que ha ofert a Barcelona, Comín ha dit que “el que ens permetrà arribar aquí és una república al servei de la justícia social”
El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, ha expressat la seva confiança en les polítiques públiques de salut del país, així com en la tasca dels professionals i en el valor de la seva participació i el de la ciutadania. I ha manifestat que "hem d’aspirar a tenir un dels tres millors sistemes de salut d’Europa perquè Catalunya no pot renunciar a allò que té capacitat de fer que sigui realitat”. En aquest sentit ha posat en valor la feina feta per tots i cada un dels consellers de Salut fins avui, que “han construït sobre el llegat anterior, preservant l’esperit d’unitat de l’Assemblea de Catalunya”.
En el decurs de la conferència “Salut i república: les polítiques sanitàries en l’horitzó del segle XXI”, que ha pronunciat aquest matí a Barcelona, el conseller Comín ha assegurat que allò que permetrà al sistema de salut català aconseguir aquesta fita “és una república al servei de la justícia social, sense un estat que ens vagi a la contra. I l’1 d’octubre, Catalunya es va guanyar el seu dret a disposar d’aquesta República”. Finalment ha argumentat que “fer aquest país millor és el millor regal que li podem fer a Espanya i a Europa”.
Respecte als pròxims esdeveniments de l’escena política que puguin afectar a la sanitat catalana, el conseller ha sentenciat que “l’aplicació de l’article 155 de la Constitució és il·legal, il·legítima i nociva” i que “ningú té dret a posar les mans sobre aquest sistema sanitari, i menys un partit polític que només té a Catalunya un 8% dels vots”. Perquè ha dit que aquest sistema de salut “és patrimoni dels ciutadans”.
D’altra banda, el conseller ha recordat que, al llarg d’aquest any i mig que porta al capdavant del Departament de Salut, s’han portat a terme mesures per revertir els efectes de la crisi, mesures per millorar el sistema i també d’altres per transformar-lo. Totes, però, enfocades enfortir la sostenibilitat dels sistema, a garantir-ne la qualitat i a combatre les desigualtats en salut. És el cas, per exemple, de la Llei d’universalització de l’assistència sanitària, del nou model de finançament i la reforma de l’atenció primària a través de l’ENAPISC, del nou Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC) o de l’impuls a la salut mental amb un increment dels recursos del 30%.
Per la seva part, sobre l’acció del Departament de Salut encapçalat pel conseller Comín, el Dr. Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol –que ha presentat la conferència–, ha destacat que "pocs períodes anteriors han estat tant dinamitzadors i innovadors" per al sistema de salut de Catalunya. I ha incidit en què s’ha caracteritzat per “una gestió enfocada al servei públic”, així com també “a restablir els consensos que la crisi havia malmès, tant dins del sector com amb la ciutadania”.