• Per tal d’analitzar els efectes de l’aplicació de l’article 155, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern ha explicat que es posarà en marxa la figura d’un comissionat, que dependrà del Departament de la Presidència, fet que permetrà que sigui “transversal i actuar en tots els departaments”
 
Consellera Artadi a l'entrevista d'El Matí de Catalunya Ràdio
La idea d’iniciar el procés constituent “ha de ser un element central d’aquesta legislatura”. Així ho ha assegurat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio, on ha recordat que “si volem que el ciutadà estigui al centre de les polítiques públiques no pot ser d’una altra manera que empoderem el ciutadà per repensar sense apriorismes com volem que siguin les nostres institucions i models públics”.
 
A l’entrevista, Artadi també ha afirmat que “un gran repte” ha de ser “incloure aquelles persones que associarien només el procés constituent a la independència”. “És fonamental preguntar la gent i debatre, i en aquest sentit el Parlament també ha de tenir un gran rol. Els debats que sorgeixen s’han de poder traslladar a les comissions d’estudi i debat del parlament”, ha especificat.
 
Sobre els efectes de l’aplicació de l’article 155, la portaveu del Govern ha explicat que es posarà en marxa la figura d’un comissionat, que dependrà del Departament de la Presidència, fet que permetrà que sigui “transversal i actuar en tots els departaments”. Aquest analitzarà “l’impacte” que ha tingut en les administracions públiques però on també la ciutadania s’hi podrà adreçar per explicar quina afectació ha tingut l’aplicació de l’article 155. Artadi ha afegit que la figura del comissionat també podrà assistir a les reunions del Consell Executiu, si cal, per tenir una “major coordinació i treballar de manera molt lligada amb els departaments”.
 
Pel que fa a la restitució de les institucions, Artadi ha explicat que la voluntat del govern és que les delegacions a l’estranger es “reobrin i es nomenin les persones que hi havia”, així com tornar a “construir” el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).
 
La portaveu del Govern ha considerat que “un gest” per part del nou govern espanyol seria “reconèixer que hi ha un problema”, que sigui “capaç d’entendre i revertir la repressió actual i la manca de drets civils i polítics que patim a Catalunya” i obrir un “diàleg”. En aquest sentit, ha explicat que tot i que encara no hi ha una data fixada per a una trobada, hi ha hagut un “intercanvi de missatges” entre els respectius caps de gabinet del govern català i espanyol.  
 
Artadi ha recordat les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, que “hi anirem sense precondicions” però “sense renunciar al dret a l’autodeterminació” entenent que és “un dret que tenim com a ciutadans” i és “irrenunciable per a nosaltres”.
 
Artadi s’ha mostrat “a favor de negociar amb l’estat si hi ha la capacitat de fer-ho”, d’altra banda, “haurem de seguir el nostre camí i aconseguir la independència de Catalunya per altres camins”. Artadi ha assegurat que preferiria que la resolució de situació a Catalunya “es pogués fer com als països amb les democràcies més establertes”. “És impensable que Espanya segueixi tancada en una situació mes pròpia d’altres moments d’actituds més imperialistes que d’una democràcia que pretén ser consolidada i moderna”, ha conclòs.