- També s’han aprovat els de la creació del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, nou organisme que integra els dos consorcis actuals
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el nou director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, van presidir ahir a la tarda la primera sessió del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut des que han pres possessió. Es tracta de la primera sessió ordinària que se celebra després de l’aixecament del l’article 155.
En aquest sentit, tant la consellera de Salut com el nou director del CatSalut han mostrat el compromís de reprendre els projectes que s’havien iniciat en la darrera legislatura i que havien quedat paralitzats amb l’aplicació de l’article 155; a més, han manifestat que un dels objectius del nou equip serà continuar focalitzant-se en l’esperit i els principis de la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC) per garantir un sistema de salut universal, públic, equitatiu, sostenible, de qualitat, d’excel·lència i, per tant, vinculat a la recerca i a la innovació.
Durant el Consell de Direcció es van aprovar els estatuts i els convenis per a la posada en funcionament de dues empreses públiques que gestionaran serveis sanitaris al territori. En aquest sentit l’empresa Salut Catalunya Central gestionarà l’Hospital de Sant Bernabé de Berga, i també es constituirà el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, que integrarà els dos consorcis que hi ha actualment a l'Alt Penedès i al Garraf.
Salut Catalunya Central
El passat 3 d’agost de 2017, el Departament de Salut i l’Ajuntament de Berga van firmar un protocol per a la constitució d’una empresa pública adscrita al CatSalut amb la finalitat de gestionar l’Hospital Sant Bernabé de Berga. Fins ara la gestió estava en mans de l’organisme autònom municipal Fundació Hospital Sant Bernabé.
Salut Catalunya Central neix amb l’objectiu de millorar l’atenció prestada a la ciutadania. El procés pretén mantenir els dispositius d’assistència sanitària i sociosanitària en funcionament dins el sistema públic, garantint-ne la viabilitat i sostenibilitat, intensificant-ne la capacitat resolutiva i la qualitat en benefici de la població.
Al mateix temps també es crearà un òrgan de participació territorial en què hi estiguin representats la pròpia empresa pública, el Departament de Salut, el CatSalut, l’Ajuntament de Berga, la societat civil i aquells organismes i institucions que es considerin necessaris per al seu bon funcionament.
Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf
El passat 3 de juliol de 2016 el CatSalut, el Consorci Sanitari del Garraf i el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès, van subscriure un Protocol d’intencions per a la integració dels seus dispositius i recursos assistencials. En aquest sentit, ahir es van aprovar els estatuts i els convenis per a la constitució del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf.
L’objectiu d’aquest nou organisme és la creació d’una organització consorcial íntegrament pública, majoritàriament participada pel CatSalut i amb presència de les administracions locals. El nou consorci implicarà créixer i oferir més serveis i oportunitats en molts sentits, ja que amb la unificació s’incrementarà la població assistida.
Amb la fusió també es potenciarà la innovació, la recerca i la docència i s’assumirà de manera més eficient el cost de determinades tecnologies i inversions. La nova organització resultant podrà entomar millor la necessitat dels dos territoris amb una major eficiència assistencial i econòmica.
El Consell de Direcció del Servei Català de la Salut
El Consell de Direcció del Servei Català de la Salut és l'òrgan superior de govern i direcció del CatSalut. Les principals funcions d'aquest òrgan són fixar els criteris d'actuació del Servei Català de la Salut, d'acord amb les directrius Departament de Salut i del Consell Executiu, en el marc de la política sanitària de la Generalitat, i establir els criteris generals de coordinació de tot el dispositiu sanitari públic i de cobertura pública, especialment pel que fa a les activitats que portin a terme les regions sanitàries.
Està format per representants del Departament de Salut, el CatSalut i les regions sanitàries, el Departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, els consells comarcals, el Consell General d'Aran, els ajuntaments de Catalunya, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives, les corporacions professionals sanitàries i les associacions de consumidors, usuaris i malalts de Catalunya.