- Artadi recorda que 18 lleis aprovades pel Parlament de Catalunya han estat recorregudes des de l'octubre de 2015, entre les quals la llei d’universalització de la sanitat, la llei del canvi climàtic, la d’Igualtat entre homes i dones, la llei de l’Agència de Protecció Social i la d’emergència habitacional
- En resposta a una interpel·lació de la CUP al Parlament, Artadi denuncia que el TC s’ha convertit en els darrers anys en una “eina recentralitzadora” no només de “competències” sinó també de “voluntats”, perquè actua en contra del model de societat que han votat els catalans
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha convidat els grups parlamentaris a “seguir treballant conjuntament” per restituir les lleis aprovades per la Cambra que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional, una crida que ha adreçat especialment a Catalunya en Comú Podem i el PSC, perquè algunes d’aquestes normes van tirar endavant amb el suport d’ambdós grups.
“Convido totes les forces a decidir què fem amb aquestes lleis, com les tirem endavant, perquè aquesta no és una violació de la voluntat del Govern de la Generalitat, és una invasió de competències del Tribunal Constitucional al Parlament de Catalunya. Aquí hi hem de jugar tots”, ha manifestat Artadi en resposta a una interpel·lació de la CUP.
La consellera de la Presidència ha assegurat que una de les primeres tasques encomanades pel president de la Generalitat als Departaments és revisar en quin estat està tota la normativa suspesa, suspesa cautelarment o pendent de sentència i estudiar cas per cas de quina manera es poden continuar aplicant. Tot i això, ha estès la mà a tots els grups per buscar solucions a la suspensió d’unes lleis que, en molts casos, afecten els drets socials dels catalans. En aquest sentit, la consellera ha refermat el compromís “absolut” del Govern en la defensa d'aquestes normes, ja que són “motor de canvi republicà a través de l'empoderament de la ciutadania, motor de canvi a través de promoure llibertat i igualtat, aquests dos principis bàsics que havien de ser a la societat i que no hi són”.
Per aquest motiu, Artadi ha advertit que el Govern no renunciarà a utilitzar els instruments que té al seu abast per restituir aquestes lleis, com ara refer-les o presentar al·legacions. La consellera ha recordat que, des de l’octubre de 2015, 18 lleis aprovades pel Parlament de Catalunya han estat recorregudes, entre les quals la llei d’universalització de la sanitat, la llei del canvi climàtic, la d’Igualtat entre homes i dones, la llei de l’Agència de Protecció Social i la d'emergència habitacional. Algunes d’aquestes normes ja estan suspeses, per la qual cosa caldria “actualitzar-les i tornar-les a aprovar”, i d’altres resten a l’espera de sentència definitiva. En aquests casos, Artadi ha emplaçat el nou Executiu del PSOE a retirar els recursos presentats per l’anterior Govern del PP: ”La manera més fàcil de recuperar totes aquestes lleis impugnades és instar el Govern espanyol que retiri aquests recursos. Si ràpidament es retiren aquests recursos ja no tindrem la suspensió d'aquestes lleis”, ha manifestat.
Artadi també ha denunciat que l’Executiu del PP ha utilitzat el TC com un instrument per liquidar el model de societat construït pels legítims representants del poble de Catalunya: “Tenim un problema gravíssim a Catalunya amb el tema del Constitucional. Un Tribunal que hauria de ser intèrpret, àrbitre de com s'ha d'aplicar la Constitució, però que en lloc d'això, especialment en els darrers anys, però ja abans, ha sigut una eina recentralitzadora, no només de competències sinó també de voluntats, perquè al final les lleis que aprovem el Parlament de Catalunya, que volem tots els partits polítics al Parlament de Catalunya, el que fan és mostrar el tipus de país, el tipus de societat, com volem el nostre estat de benestar, i quan això topa amb com es vol l'estat del benestar des del Govern espanyol, s'intervé”, ha lamentat.