- El president Torra i el conseller Maragall han presidit el primer ple del Diplocat després d’aturar-ne el procés de liquidació
- El Diplocat treballarà amb voluntat de restituir els treballadors acomiadats durant l’aplicació de l’article 155
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha presidit el primer ple del Consell de Diplomàcia Púbica de Catalunya (Diplocat) amb el patronat d’aquesta entitat després d’aturar-ne el procés de liquidació impulsat pel govern espanyol durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Davant dels mitjans de comunicació, el president Torra ha celebrat que “avui reprenen i potenciem el Diplocat, una eina essencial que ens ajuda a explicar-nos al món”. “A la continuïtat, hi volem afegir ambició”, ha explicat el president de la Generalitat sobre “una representació de país magnifica”. Segon els conseller Maragall, el Diplocat és “una potentíssima representació del conjunt del país i, a partir d’ara, treballarà no només amb ambició institucional, sinó també amb persecució d’objectius, de formulació d’estratègies de presència, de difusió, de cooperació, de suport a tot el país que en forma part”.
Durant la seva intervenció, el president ha denunciat la “situació il·legítima i injusta” viscuda com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la decisió del govern espanyol d’iniciar-ne el procés de liquidació, aturat pel Govern de la Generalitat. El president ha insistit que la decisió d’aturar el procés de liquidació i reimpulsar l’activitat d’aquest organisme ha estat pres per “unanimitat” entre els representants de les 21 entitats que conformen el ple del patronat del Diplocat. Tal i com ha explicat el cap de l’Executiu, els patrons han volgut agrair als treballadors la feina feta fins i ara i ha posat un especial èmfasi en la figura del fins ara secretari general del Diplocat, Albert Royo.
El president ha volgut posar de relleu també la “transversalitat” del patronat que compta amb participació d'institucions financeres, esportives i universitàries i ha mostrat voluntat d’ampliar-lo per a seguir treballant amb “equilibri i respecte”.
“Aquí hi ha coses a fer per les organitzacions empresarials, pels sindicats, per la taula del tercer sector, per les entitats culturals, pels hi ha ajuntaments, per les entitats esportives,... Tots hi seran i tots hi guanyaran. I si ells hi guanyen, guanyarà Catalunya, estiguem-ne segurs”, ha afegit el conseller Maragall.
Està previst que abans de finals d’any se celebri un ple ordinari del Diplocat per tal de completar el seu procés de restitució i es treballarà amb voluntat de restituir els seus treballadors que “s’han vist sotmesos al procés il·legal de dissolució del Diplocat”. Tal i com ha afirmat el president, les despeses que es desprenen de la decisió del govern espanyol d’impulsar la liquidació del Diplocat arriben als 750.000 euros, entre les quals s’inclouen les despeses d’acomiadament dels treballadors.
El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya té l’origen l’any 1982 amb el Patronat Català Pro Europa, que el 2007 es va convertir en el Patronat Catalunya Món. Des d’aleshores ha estat l’instrument del Govern per impulsar la projecció de Catalunya a l’exterior i promoure les competències assumides estatutàriament en aquest àmbit. En formen part, entre altres, els ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, les diputacions, l’Associació i la Federació de Municipis, universitats i escoles de negoci, Foment del Treball Nacional, PIMEC, Federació de Caixes d’Estalvis, Consell General de Cambres de Comerç.