De “molt llarga i decebedora, tan a nivell polític com a nivell sectorial”, ha qualificat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat celebrada ahir al Palau de la Generalitat després de set anys sense convocar-se. “Hi ha una part positiva, que es va poder parlar de tot amb franquesa, i això és evident que és un canvi i és positiu, però va ser decebedor que no es pogués anar més enllà tant en el que és el conflicte polític central, com en els àmbits sectorials”, ha lamentat.
En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio la consellera Artadi ha explicat que el Govern català afrontava la reunió “amb molta feina feta” i lamenta que el govern de l’estat es limités a “recepcionar” els temes proposats. Evidentment, la consellera ha admès que “pot haver alguns temes molt tècnics” però ha reivindicat que d’altres com els relacionats amb les polítiques d’habitatge, per exemple, no es poden abordar limitant-se a dir que “ja s’ho miraran”. “Entenc que han arribat al govern fa poc però ells han estat fent política i el PSC ha recolzat mesures com l’ impost de pisos buits o lleis d’emergència habitacional i el que no pot ser és que no en tinguin cap opinió”, ha reblat.
En aquest sentit, Artadi creu que “el més normal hauria estat portar alguns dels temes més importants i urgents més treballats, i es pot dir que no havien preparat la reunió”. Segons la portaveu, en l’àmbit de la conflictivitat, per exemple, “es van limitar a portar la llista de lleis recorregudes, però no van plantejar cap prioritat concreta”.
La portaveu del Govern també ha negat que el Govern espanyol hagués fet cap proposta concreta per Catalunya i ha ironitzat que el concepte “projecte” no va sortir fins a la roda de premsa posterior. “No van venir amb un projecte, i això va ser també un punt decebedor”.
Artadi però ha volgut posar en valor que en la reunió “tots vam poder parlar obertament” i que ells “van ser sincers sobre els seu posicionament”. Ara bé “vam poder constatar que la manera com es veu la realitat d’uns i altres és molt diferent” . És per aquest motiu que des del Govern “emplacem a que hi hagi mes diàleg, perquè hem arribat aquí, a veure les coses de manera tan diferent, per la manca de diàleg”.
Davant la situació política de Catalunya, on hi ha una “persecució cap al moviment independentista” amb quantitat de casos oberts des de la fiscalia, “tant cap al govern legítim que és a la presó o al exili, però també amb quantitat d’alts càrrecs i funcionaris que estan investigats”, Artadi considera que no es lícit dir que “avançar en temes sectorials dins de la bilateral és una manera d’avançar cap a la normalitat”.
Sobre el tema dels presos en concret, la consellera ha admès que durat la reunió “no ens han expressat la intenció que la Fiscal General de l’estat rebaixi l’acusació de rebel·lió”. El Govern català entén que hi ha marge des de l’advocacia de l’Estat i la fiscalia, però “en aquest aspecte són extremadament prudents i es queden en el mateix discurs que feia la ministra”.
Sobre la posició de la ministra insistint que no existeix el dret l’autodeterminació, Artadi considera que “per molt que repeteixis una fal·làcia no es converteix en veritat”. El Govern va plantejar fer un grup de treball per abordar des d’una perspectiva jurídica i d’experts, “fins i tot dins el marc que planteja la pròpia Constitució”, el tema del dret a l’autodeterminació però el Govern de l’estat va rebutjar la proposta adduint que un grup de treball com aquest “no podia emanar de la Comissió Bilateral”. Tot i que “ara per ara la Bilateral és el nostre únic marc de diàleg”, la consellera s’ha mostrat disposada a vehicular aquest grup a través d’un altre mecanisme, però troba inacceptable que diguin “que no se’n pot parlar perquè no entra dins la bilateral”
Sobre si plantejar novament aquest debat pot decebre el moviment independentista, Artadi ha respost que “la majoria dels independentistes entenen i comparteixen que la via de la negociació s’ha de prioritzar”. No ha descartat la celebració d’un nou referèndum, i sobre la via unilateral ha dit que “no hi ha res descartat”. Però admet que ara mateix l’objectiu és insistir en el camí del diàleg i de la negociació i en la celebració d’un referèndum acordat “on la gent no hagi de tenir por i la peguin per exercir els seu dret a vot”. “Entenem que aquest és el camí que té mes consens, el 80% de la gent vol que es voti i la qüestió serà com ho materialitzem de nou” .
Finalment, la consellera ha reiterat que convocar eleccions “no és un debat que estigui sobre la taula” i, per tant, no està previst convocar eleccions “en el curt termini”.