Els treballs han de ser originals, inèdits i elaborats individualment
El reconeixement està dotat amb 2.000 euros per a un primer premi i dues mencions especials
El Memorial Democràtic convoca per quart any consecutiu uns premis per distingir els millors treballs de recerca que tractin sobre memòria democràtica als països catalans en el període comprès entre el 1931 i el 1980. Poden optar-hi aquells estudiants de segon de batxillerat que hagin fet el treball de recerca durant el curs escolar 2017-2018 en centres educatius ubicats en territori català. Els treballs han d’estar escrits almenys en català i s’han d’acompanyar d’un resum d’uns 5.000 caràcters.
El Premi consisteix en un diploma de reconeixement, la publicació en línia del treball i una dotació econòmica de 1.000 euros per al primer premi i de 500 euros per a cadascuna de les dues mencions especials, que es concedeixen a les recerques d’especial interès i qualitat. A banda, també es lliura un diploma de reconeixement al tutor o tutora de l’estudiant premiat, i un altre a l’institut on ha cursat el batxillerat.
El premi es va crear l’any 2015 amb el doble objectiu d’estimular i impulsar l'activitat de recerca entre els joves, d'una banda, i contribuir al coneixement del període històric del 1931 al 1980 amb la difusió dels treballs guanyadors, de l’altra. El treball guardonat amb el primer premi en la primera edició va ser De la llavor resistent a la conquesta d’espais de llibertat, de Clara Alegre Baraldés (Institut El Sui, de Cardedeu). L’any 2016, el jurat va premiar Els vallesans als camps nazis, de Núria Sala Ventura (Institut La Vall del Tenes, de Santa Eulàlia de Ronçana). En l’edició del 2017 la recerca guanyadora va ser Far vus (per què?). Viatge a les tenebres de Xoà, de Guifré Serrano Garcia (Escola Pia de Sabadell).
Els interessats a participar en aquesta quarta edició poden presentar els seus treballs de recerca de forma telemàtica a través del web de Justícia fins al dia 3 d’octubre. Els impresos per a la sol·licitud presencial es poden descarregar directament des de la mateixa pàgina web o bé recollir-los a la seu del Memorial Democràtic, al carrer Peu de la Creu, 4, de Barcelona.
Un pont entre la memòria del passat i les generacions del futur
La signatura de convenis amb el Departament d’Ensenyament ha facilitat la tasca de promoció i estimulació de la recerca en matèria de memòria entre els més joves, la qual cosa contribueix a la formació de ciutadans crítics, reflexius i participatius.
Entre altres actuacions adreçades a la comunitat educativa, el Memorial ha elaborat materials didàctics per acompanyar exposicions, ha organitzat cursos i tallers, ha participat en grups de treball d’investigació i ha assessorat alumnes de batxillerat en els seus treballs de recerca.
El Memorial Democràtic
El Memorial Democràtic és un centre estable d'activitats de commemoració, difusió, formació, assessorament i participació social relatives al coneixement del període de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió franquista, l'exili i la deportació. Es va crear amb la finalitat de donar a conèixer el passat recent i d’estimular la comprensió del present. El Memorial, igual que la resta de les polítiques de memòria del Govern de la Generalitat, depèn del Departament de Justícia.