• El conseller ha presentat una queixa formal a la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly, davant la manca de resposta de la Comissió Europea respecte de la censura i repressió a Internet per part de l’Estat.
  • Puigneró ha traslladat aquesta vulneració també al Parlament Europeu en una trobada amb una trentena d’eurodiputats en el marc de la Plataforma Diàleg UE-Catalonia.
Puigneró i Joana Barbany a Brussel·les
El conseller Jordi Puigneró i la directora general de Societat Digital, Joana Barbany.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest matí a Brussel·les (Bèlgica) una queixa formal davant la defensora del poble europeu (EU Ombudsman), Emily O'Reilly, per la manca de resposta de la Comissió Europea respecte de la denúncia del Govern de la Generalitat de les infraccions en matèria de drets digitals efectuades per l’Estat espanyol durant els dies previs i posteriors a l’1 d’octubre de l’any passat.
 
Puigneró ha explicat que la queixa ve motivada per la manca de resposta de la CE a la carta que va adreçar ara fa un any al comissari i vicepresident de la Comissió Europea, Andrus Ansip, sobre la repressió i censura digital exercida per l’Estat.
 
El conseller ha explicat que “el que pretenem amb les accions que avui engeguem és evidenciar que la repressió digital és inadmissible a Europa en el segle XXI”.
 
Puigneró ha recordat que una de les funcions de la defensora del poble europeu és actuar en cas de manca de resposta per part de les administracions europees davant peticions dels seus ciutadans o de les seves institucions. En paral·lel. S’ha fet arribar també una còpia al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó.
 
“Volem que aquesta carta sigui resposta i que hi hagi un posicionament formal sobre el que va significar la repressió digital al nostre país”, ha destacat. Segons el conseller, aquesta repressió no només va representar la infracció de la Declaració Universal dels Drets Humans, i de la Convenció Europea dels Drets Humans, sinó també diferents directives i reglaments vinculats a l’accés a Internet i al marc regulador per a xarxes i serveis de comunicació electrònica.
 
“Es van produir una sèrie de tancaments de pàgines webs i de bloqueig d'aplicacions que no havíem vist amb tal rapidesa ni tan sols quan es tracta de qüestions vinculades al terrorisme o a la pornografia infantil”, ha alertat.
 
El conseller ha recordat que el Govern espanyol va bloquejar i censurar no només la pàgina web oficial del referèndum, sinó també altres pàgines web relacionades o no amb el referèndum, i que també es va tallar el tall del servei per part d’algunes operadores.
 
 
Conferència al Parlament Europeu
Puigneró amb els eurodiputats
Posteriorment, el conseller ha participat en una conferència sobre Drets digitals organitzada al Parlament Europeu en el marc de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, que reuneix una trentena d’eurodiputats. Entre ells, hi ha participat els eurodiputats catalans Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, acompanyats d’Estelle Massé, analista de l’entitat AccessNow, dedicada a la defensar els drets digitals arreu del món.
 
“Les institucions europees no poden deixar sense resposta aquesta violació injustificable dels drets de la seva ciutadania”, ha dit el conseller Puigneró als eurodiputats presents a conferència, i ha afegit que “no podem oblidar, que no estan en qüestió els drets del poble de Catalunya, sinó el de tots els ciutadans europeus”.

2  

Imatges

Jordi Puigneró i Joana Barbany

Jordi Puigneró i Joana Barbany 6594

Jordi Puigneró amb els eurodiputats reunits

Jordi Puigneró amb els eurodiputats reunits 4920