El president durant la conferència a la Universitat de Ginebra
El president durant la conferència. Autor: Jordi Bedmar
 
  • Durant una conferència a la Universitat de Ginebra, el cap del Govern ha alertat del “precedent perillós” establert pel Govern espanyol, fent de “l’empresonament de rivals polítics una eina legítima perquè els governs resolguin els seus problemes”
 
  • Avisa que “mentre hi hagi presos polítics i exiliats a Catalunya i el dret d’autodeterminació sigui rebutjat, tant Catalunya com Espanya patiran inestabilitat política”
 
  • Assegura que ni la societat catalana ni el Govern acceptaran una sentència condemnatòria i que “respondrem amb radicalitat democràtica, de manera pacífica i no violenta” com l’1-O
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquesta tarda des de Ginebra que “la negativa de Madrid a tenir una mediació no pot ser una excusa perquè els actors internacionals no tinguin un paper constructiu”. I ha alertat que el precedent establert pel govern espanyol amb Catalunya “és molt perillós”. “Pot ser que l'empresonament dels rivals polítics sigui una eina legítima perquè els governs resolguin els seus problemes?, s’ha preguntat.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules en la conferència titulada An International Mediation for Catalonia?, que ha fet aquesta tarda a la Universitat de Ginebra. Quim Torra ha explicat que no ha anat a Suïssa a reclamar la implicació internacional, sinó a “explicar les raons per les quals la mediació és tan necessària”.
 
En aquesta línia, el president ha assenyalat que la necessitat d’una mediació internacional té dues vessants: “la necessitat d'assegurar que es busqui activament una solució política”, i, en segon lloc, “per garantir que, sempre que s'aconsegueixi una solució política amb el govern espanyol, es compleixi”.


“Es pot resoldre si hi ha voluntat política”

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha insistit que el seu desig i el del Govern és “trobar una solució política basada en el dret d’autodeterminació” i ha fet notar que “la qüestió catalana es pot resoldre fàcilment si hi ha voluntat política”. En aquest sentit, ha recordat que el 80% dels catalans donen suport a un referèndum pactat i vinculant com el d’Escòcia i aquesta “seria una solució neta i ràpida”. També ha assenyalat que un nou Estatut “seria absurd per a tothom, després del referèndum d’autodeterminació de l’any passat i de la declaració d’independència”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, Quim Torra ha dit que els partits de dretes espanyols “són molt radicals en la seva creença en la unitat d’Espanya i la tracten com a entitat sagrada, com si les fronteres fossin eternes i no es poguessin canviar democràticament”. I ha lamentat que “no són els únics, ja que, fins ara, el PSOE sembla pensar el mateix”.
 
En aquest sentit, ha assenyalat que, malgrat que alguns pensaven que amb Pedro Sánchez a la Moncloa tot canviaria, això “no és cert”. “Parla més de diàleg que Rajoy, però no mostra cap voluntat d’anar més enllà d’això”, ha dit, i ha lamentat que “Sánchez i el partit socialista han estat col·laboradors necessaris dels esdeveniments d’aquest any”. “Van votar a favor de la dissolució del Govern i del Parlament de Catalunya i no han fet res per canviar la situació dels presos polítics i exiliats, ni respecte al nostre dret d’autodeterminació”, ha denunciat.
 
Per aquest motiu, s’ha preguntat: “Com podem confiar en un govern que ha acordat enviar la policia a colpejar els nostres ciutadans durant un referèndum? Com podem confiar en un govern que va fer una guerra econòmica contra la nostra gent retirant els dipòsits dels nostres bancs i fent xantatge a les empreses perquè sortissin de Catalunya? Com podem confiar en un govern que protegeix un rei, que, en comptes de ser àrbitre, es va comportar l'any passat com un hooligan amb una corona? Com podem confiar en un govern que ha col·laborat en la suspensió de la nostra autonomia? Un govern que ha estat de facto recolzant l'empresonament i l'exili dels nostres líders polítics i socials? Com es pot confiar en un govern que permet tot això?”.
 
 
Presos polítics i exiliats
 
El president ha advertit que “mentre hi hagi presos polítics i exiliats a Catalunya i el nostre dret d’autodeterminació sigui rebutjat, tant Catalunya com Espanya patiran inestabilitat política” que, ha dit, “no és bona per a ningú”. Per tant, ha afirmat, “o Espanya deixa marxar Catalunya o negocia de bona fe; qualsevol altra opció no és viable”.
 
El president ha agraït “a la societat suïssa el tractament que han rebut” Marta Rovira i Anna Gabriel, exiliades al país helvètic. “Mai oblidarem la vostra actitud”, ha afirmat. I ha qualificat de “vergonyós” que “Europa necessiti refugis segurs per a demòcrates perseguits”.
 
“Estic orgullós del coratge” dels líders polítics i socials, “estic orgullós de poder dir que la nostre classe política ha estat disposada a pagar un preu personal per les seves idees”, ha dit. I ha avisat que “els nostres esforços mai defalliran fins que siguin alliberats, fins que puguin tornar a casa i el nostre dret a l’autodeterminació sigui respectat”.
 
El president ha contraposat en aquest context l’actitud de l’Estat espanyol amb la del país helvètic, on els darrers cinc anys s’han celebrat fins a 45 referèndums. “Poden imaginar que algú vagi a la presó per organitzar-ne un?”, s’ha preguntat davant dels assistents. “A la Federació Suïssa celebrar un referèndum és una rutina democràtica”, mentre que “a Catalunya, segons la llei espanyola, és una impossibilitat absoluta que si s’intenta és castigat amb violència física i institucional o pitjor encara”, ha dit, “amb presó sense judici”.
 
Per Quim Torra, “Europa ha de prendre nota de Suïssa si vol sobreviure a llarg termini”. “Espanya hauria d’haver entès fa molt de temps que anar en contra de les seves minories era la recepta per a la seva desaparició”, ha afirmat, perquè “el dret a l’autodeterminació, el respecte als drets humans i la democràcia directa són la fórmula per a l’èxit de qualsevol societat democràtica per fer front als reptes del segle XXI”.
 
 
“Respondrem amb radicalitat democràtica a les sentències”
 
El president ha avisat que “la societat catalana no acceptarà” una sentència condemnatòria en el judici de l’1-O, com “tampoc el meu Govern”, perquè “és inacceptable que un acte democràtic com un referèndum sigui tractat com un delicte criminal”.
 
“Ni el meu Govern ni jo no romandrem indiferents davant d’aquesta violació dels drets humans”, ha remarcat. I ha afirmat que “respondrem amb radicalitat democràtica, de manera pacífica i no violenta”, amb “el mateix esperit amb què vam actuar fa un any durant el dia del nostre referèndum d’autodeterminació”.
“Portarem el nostre cas als fòrums internacionals”, ha explicat, perquè “estan en joc el futur de Catalunya i d’Espanya i la qualitat de la democràcia a Europa”. “Vivim a l’Europa del 2018 i no tolerarem un ressorgiment de la Inquisició espanyola”, ha sentenciat.
 
En aquest sentit, el president Torra ha recordat que, justament ahir, Amnistia Internacional va tornar a fer una crida a l’alliberament immediat i a la retirada dels càrrecs contra Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. I ha fet notar que, fins i tot, l’expresident del Tribunal Constitucional i del Suprem Pascual Sala ha dit que els càrrecs de rebel·lió són “impossibles” de sostenir.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1545

Fotografia 2

Fotografia 2 372

1  

Fitxers adjunts

Conferència "An international mediation for Catalonia"

Conferència "An international mediation for Catalonia"
PDF | 327