· El cap del Govern ha anunciat la creació del Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, que haurà de definir el model de país
· Lluís Llach presidirà aquest òrgan que, ha dit, “no té la missió de redactar una Constitució sinó de fomentar el debat”
· Ha explicat que el Consell actuarà “amb la màxima independència i autonomia” i els seus membres seran “d'una gran diversitat i transversalitat”
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest migdia la creació del Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, “una eina republicana” ha explicat, “per avançar d’acord amb el dret d’autodeterminació del poble català” i amb la voluntat que la ciutadania “defineixi el model de país que vol”. El cap del Govern ha deixat clar que aquest Consell “no té la missió d'emprendre un procés constituent pròpiament dit, sinó d'analitzar i oferir la metodologia i el programa” per fer possible aquest debat.
El cap de l’Executiu ha assegurat que serà un debat obert a “tota la ciutadania de Catalunya, sense excepcions”, i que actuarà “amb la màxima independència i autonomia”. Per això, ha remarcat que “ el debat pertany a la ciutadania i cal que sigui aquesta, a través de les entitats cíviques, socials i sectorials, qui porti la iniciativa. Nosaltres voldrem acompanyar-lo des de les institucions”.
El president ha comparegut aquest migdia al Palau de la Generalitat per fer pública l’aprovació d’aquest òrgan assessor, acompanyat de Lluís Llach, qui presidirà el Consell. “Els membres del Govern creiem que és la persona més idònia per presidir aquest Consell, per la seva feina i compromís d’aquests últims anys”, ha assenyalat Torra, i en aquest sentit ha recordat la tasca que Llach va realitzar durant la legislatura anterior en la Comissió d’estudi del procés constituent al Parlament.
Quim Torra ha recordat també que el Govern ha creat aquest òrgan assessor d’acord amb la Llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana. I també en compliment de la Resolució 306/11 del Parlament de Catalunya, que instava el Govern a crear un consell assessor i a dotar-lo de recursos per poder fer el debat constituent.
A preguntes dels periodistes respecte a una possible impugnació per part del Govern espanyol, el cap de l’Executiu ha assegurat que “és absolutament impensable” i que consideraria “absolutament fora de lloc” que això passés per “iniciar un procés d’un debat i donar la veu a la gent per debatre, per pensar, per reflexionar i per discutir”.
Diversitat i transversalitat dels membres
Durant la seva intervenció en la compareixença informativa, Lluís Llach ha insistit que “aquest Consell Assessor no pretén ni li correspon redactar una Constitució”, perquè “en les democràcies avançades com pretenem ser li correspon al Parlament d'un país a partir del moment que s'ha fet efectiva la seva independència”. I ha explicat que pel que fa a la seva composició “resta obert per adaptar-se a les necessitats de cada moment”, però ha anunciat que en les properes setmanes es faran públics els noms escollits, que “són d'una gran diversitat i una transversalitat de sensibilitats absoluta”.
Llach ha explicat que el Consell té dues funcions, “una promotora, consistent a posar en contacte les organitzacions socials perquè activin el Fòrum”, i una altra “de caràcter tècnic, consistent a proposar, a partir de l'anàlisi d'experiències comparades i metodologies, que la societat i el Fòrum portin a terme el debat constituent”. I ha reiterat que “ens volem dirigir al 100% de la societat, trobant confluències i complicitats amb la gran majoria de la població catalana que és favorable al dret a decidir, que se sent republicana, i que no estava còmoda amb el maltractament de l'Estat espanyol”.