· El Programa es va crear el 2014 però l’aplicació de l’article 155 va impossibilitar que es prorrogués o se’n pogués fer un de nou, malgrat que la missió inicial continuava vigent
El Programa de suport a l’acció exterior de la Generalitat aprovat avui pel Govern té la missió de garantir que l’executiu compti amb una única acció exterior coherent, transversal, coordinada i d’expertesa tècnica, liderada pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. La vigència del programa, que és prorrogable, és de quatre anys.
Els objectius de la iniciativa són millorar la transversalitat de l’acció exterior i la coherència en el treball dels departaments, intercanviar informació i experiències, garantir la formació del personal en l’àmbit de l’acció exterior, dur a terme un treball d’estudi i anàlisi dels reptes que presenta l’acció exterior i aprofitar l’expertesa tècnica dels empleats públics en els projectes o accions a l’exterior en què participen la Generalitat o el seu sector públic.
El primer Programa de suport a l’acció exterior de la Generalitat es va aprovar el 2014 amb l’objectiu de disposar d’una administració pública preparada per treballar en l’àmbit internacional i de la Unió Europea. Les pròrrogues es van fer efectives el 2015 i el 2016 però l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola no va fer possible la seva renovació abans del 31 de desembre de 2017, tot i que la missió inicial continuava vigent.
A través de l’acció exterior, la Generalitat de Catalunya pretén reforçar la presència i les aliances de Catalunya al món i contribuir en la resolució dels reptes globals; aportar capacitats en l’àmbit internacional per contribuir al desenvolupament sostenible, la defensa dels drets humans i la pau; i fer de Catalunya un actor solvent i reconegut que treballi per una Europa unida en la diversitat i reconciliada dins dels seus valors fundacionals.