- La conferència, que es fa fins al 26 d’octubre a la capital d’Hongria, analitzarà els usos del temps a escala internacional
La Generalitat donarà a conèixer l’experiència del procés per elaborar el Pacte per a la Reforma Horària a la propera 40th IATUR (Association for Time Use Research) Conference que se celebra del 24 al 26 d’octubre a Budapest, Hongria.
Serà el coordinador per a l’Impuls de la Reforma Horària del Departament de la Presidència de la Generalitat, Alexis Serra, qui explicarà el dia 25 com s’ha assolit aquesta entesa a Catalunya per tal d’acomplir la carta de compromisos de l’Objectiu 2025, signada per 110 institucions i organitzacions del país.
La reforma horària és una iniciativa ciutadana iniciada el 2014 que proposa l’impuls de canvis horaris perquè Catalunya pugui gaudir de més llibertat en la gestió del temps de vida quotidiana. Promou uns hàbits horaris cívics, potenciant la igualtat entre les persones, les capacitats de bona relació i, sobretot, la salut i benestar.
Impulsar una nova cultura del temps
Després d’un procés de debat ciutadà i parlamentari, el Govern va aprovar el 2017 el Pacte per a la Reforma Horària que es concreta en l’Objectiu 2025, on el propòsit és que les institucions i organitzacions signatàries es comprometin a:
1. Recuperar les dues hores de desfasament horari amb relació a la resta del món, amb la idea que l’esmorzar és a les 11 h, el dinar a les 15 h i el sopar a les 22 h.
2. Impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves necessitats socials
3. Consolidar el factor temps com a nova mesura de llibertat, equitat i benestar.
Aquest acord es va signar el 2017 des del Departament de la Presidència quan Jordi Turull n’era el conseller. El passat mes d’agost, l’actual consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va anunciar que es reprenia la mesura amb la creació de l’Oficina del Pacte per a la Reforma Horària, que ha de vetllar per aplicar el pacte acordat el 2017.
40th IATUR Conference
A més d‘Alexis Serra, també participaran en la conferència de Budapest un dels promotors de l’entitat Iniciativa per a la Reforma Horària-Ara és l’hora, Fabián Mohedano, així com Sara Berbel, directora general de Barcelona Activa.
Després que l’any passat la conferència es fes a Madrid, enguany l’IATUR ha optat per Budapest (Hongria) com a seu per celebrar aquesta trobada anual per intercanviar idees, bones pràctiques i recollir les últimes novetats en recerca sobre l’ús del temps.
Aquest any és la quarantena edició d’una de les trobades internacionals de més renom sobre aquesta qüestió que acull experiències dels 40 països que formen part de l’associació IATUR. A més de Catalunya, també hi haurà explicacions sobre els usos horaris del Japó, Finlàndia, el Regne Unit, el Canadà o els Estats Units, entre altres.
Per a més informació:
Web Reforma Horària al Govern: http://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/reforma_horaria/
Pacte per a la Reforma Horària: http://presidencia.gencat.cat/web/.content/ambits_actuacio/reforma_horaria/pacte_reforma_horaria.pdf
Programa 40th IATUR Conference: https://www.iatur.org/events/page/sessions