- La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, han acompanyat el conseller Maragall en l’obertura de la trobada.
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha destacat que “la sinergia entre gènere i drets humans dona la clau per a validar la feina feta en cooperació al desenvolupament i, amb els deguts aprenentatges, orientar el nou Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022”. Maragall ha assegurat que la trobada, que inclou una sèrie de reunions a porta tancada els dies 6 i 7 de novembre, “ens ajudaran a apuntar la direcció correcta i millorar el projecte de cooperació del Govern en un àmbit, el de l’enfocament de gènere, en què Catalunya ja és un referent”.
Per la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha recalcat que “la línia específica de finançament de moviments de dones i feministes del sud és un dels valors afegits de la cooperació catalana”, juntament amb l’aplicació de l’enfocament de gènere i basat en drets humans que caracteritza la cooperació al desenvolupament feta des de Catalunya.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha destacat la feina feta pel departament d’Acció Exterior en polítiques d’igualtat de gènere i ha explicat que “ens trobem en un moment històric en què cap política pública pot prescindir de l’enfocament de gènere”. També ha destacat el valor de fomentar la col·laboració entre l’administració pública i la societat civil.
Una jornada de reivindicació feminista amb dones activistes
La jornada té per objectiu debatre els avenços i els reptes dels drets humans de les dones amb activistes d’entitats feministes que han rebut suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a través d’una línia específica de finançament per a l’apoderament de les dones, impulsada l’any 2015. Hi participen vint-i-cinc persones de cinc països prioritaris per a la cooperació catalana: Moçambic, Colòmbia, Marroc, Senegal i República Democràtica del Congo.
Aquesta jornada forma part d’un seminari més ampli, que es fa a porta tancada entre els dies 5 i 7 de novembre, i el qual a banda de promoure l’intercanvi d’experiències analitzarà els resultats de la convocatòria de subvencions del 2015. L’objectiu és extreure’n bones pràctiques que es poden aplicar a diferents contextos, així com reflexionar sobre aquest i d’altres instruments de finançament per l’apoderament de les dones.
Entre els dies 8 i 10 de novembre, una bona part dels moviments feministes convidats participaran al XIV Fòrum internacional contra les violències de gènere organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere. Aquest any el fòrum està centrat en la violència institucional, i comptarà amb una taula rodona específica sobre les violències masclistes a Moçambic i Senegal amb la participació d’una representació de les coparts de l’ACCD.
Finalment, entre el 12 i el 14 de novembre es promourà una mobilitat de coneixements entre organismes públics i entitats de la societat civil de Moçambic, Senegal i Catalunya sobre la prevenció i l’abordatge multidisciplinari i multidimensional de les violències masclistes en el marc de les polítiques de gènere existents en cada país.
Podeu consultar el programa de la jornada d’avui aquí.