La Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha donat a conèixer aquest dilluns a la sala d’actes de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya el nou portal de participació ciutadana, participa.gencat.cat, una eina interactiva que permet a la ciutadania mantenir-se informada i opinar sobre les iniciatives impulsades pel Govern.
La nova plataforma digital ha estat presentada pel conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, que ha destacat que “durant molts anys havíem intentat, amb tota la bona intenció, canalitzar i definir els procediments participatius” però “el que estem fent ara és assumir un risc explícit, conscient i voluntari amb la posada en marxa d’eines de participació més obertes i capaces de ser omplertes de contingut per la ciutadania”. El conseller ha assegurat que “amb aquesta eina ens prenem més seriosament el concepte de rendiment de comptes”. Maragall s’ha mostrat satisfet que la plataforma digital formi part de la comunitat ‘Metadecidim’, realitzada amb programari lliure i codi obert, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i en la que hi participen altres entitats locals i supramunicipals.
Tot seguit ha tingut lloc el debat ‘Els reptes de la democràcia a l’era digital’ que ha estat moderat pel responsable d’Innovació Democràtica, Roger Buch, i ha comptat amb la participació del director general de Participació i Ciutadania, Ismael Peña-López, i l’estratega tecnopolítica i artista multidisciplinària, Simona Levi. El col·loqui ha servit per reflexionar sobre els principals reptes relacionats amb les eines existents per participar, la qualitat del retorn dels processos participatius, la mesura de l’èxit participatiu d’un procés o la implicació de la ciutadania en l’elaboració de polítiques públiques. Levi ha celebrat la renovació del portal participa.gencat.cat ja que “és la millor eina participativa que hi ha i estem en les millors condicions perquè funcioni”. Tot i així, ha afegit que “com a societat civil hem d’exigir aquest tipus de participació i ser corresponsables amb la seva eficàcia”. Peña-López ha remarcat que el nou portal de participació de la Generalitat ha de servir “no només perquè l’administració pugui rendir comptes sinó també com a eina de lobby de la societat civil”.
L’acte l’ha conclòs el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, que ha recordat que “el conseller Raül Romeva sempre deia que la solució passa per més democràcia i més Europa i aquesta és la idea de fons d’aquest portal”. El secretari ha destacat que “la plataforma digital intenta respondre a una transformació profunda dels espais estables de participació”. Foz ha avançat que “a través d’aquesta eina la Generalitat promourà processos participatius” i ha explicat que el portal ja s’ha utilitzat amb èxit per definir l’estratègia de cooperació al desenvolupament. El secretari ha concretat que la nova plataforma digital s’usarà, per exemple, en processos participatius que serviran per definir, conjuntament amb la ciutadania, els objectius del desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 o la contribució de Catalunya a Europa.
Sobre el nou portal participa.gencat.cat
El nou portal participa.gencat.cat, que va néixer el 2015 però ara s’ha renovat, és una eina de comunicació bidireccional a través de la qual els diferents departaments de la Generalitat ofereixen als ciutadans la possibilitat d’implicar-se, virtual o presencialment, en els processos participatius relacionats amb les polítiques públiques impulsades pel Govern, els consells de participació de la Generalitat o el procés de creació de normes promogudes per l’executiu. Actualment el portal compta amb més de 2.000 persones inscrites i més de 930 propostes registrades.