El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Margall, ha reobert aquest dijous la Delegació del Govern als Estats Units, amb seu a Washington. El conseller, que ha estat acompanyat de la nova delegada del Govern als Estats Units, Victòria Alsina, ha destacat que “després d’un any de foscor avui comença un dia de llum intensa i horitzó ample, la qual cosa vol dir presència i molta feina de Catalunya als Estats Units, i una ambició legítima de la delegada”. Durant el viatge institucional el conseller ha mantingut reunions amb congressistes i senadors nord-americans i think tanks.
La nova delegada del Govern als Estats Units va ser escollida per mitjà d’un concurs públic en el que s’hi van presentar 57 candidatures. La selecció es va fer seguint un criteri meritocràtic, tenint en compte les habilitats i l’experiència professional dels aspirants. Alsina s’ha mostrat orgullosa de poder dirigir la Delegació del Govern als Estats Units i ha explicat que “la primera tasca serà reprendre els contactes i seguir treballant de manera extensiva connectant el talent americà amb el català en l’àmbit acadèmic, científic, empresarial, turístic, la recerca, la innovació i l’emprenedoria”.
Alsina és doctora en Ciències Polítiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Actualment és Research Professor a la Tandon School of Engineering de la New York University, Senior Fellow a The Governance Lab i Democracy Fellow a l'Ash Center for Democratic Governance and Innovation de la Harvard Kennedy School. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra, disposa d’un Màster en Gestió Pública per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i un Màster en Direcció Pública per ESADE Business School. Les seves especialitats són la reforma del sector públic, la col·laboració público-privada i la regeneració democràtica.
El concurs públic és el procediment que el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència aplica per seleccionar els nous delegats. Així s’ha fet amb Alsina i també amb el nou delegat de França Daniel Camós, nomenat el mes d’octubre. Aquest sistema té l’objectiu de detectar i promoure el talent català amb experiència internacional i pretén seguir aplicant les millors pràctiques en l’acció exterior i avançar cap a una administració moderna, meritocràtica i transparent. El conseller Maragall ha posat en valor la nova forma de selecció dels delegats “perquè és l’evidència d’aquest criteri de comptar amb el millor talent català al món i fer-ho amb el procediment d’un concurs públic”.
La Delegació del Govern als Estats Units és la quarta que es reobre després que el conseller viatgés el mes de setembre a Berlín i a Londres i el mes d’octubre a Roma per reobrir les corresponents oficines del Govern a Alemanya, Regne Unit i Irlanda i Itàlia. La reactivació d’aquestes quatre delegacions, juntament amb les de França i Suïssa, s’emmarca en la primera fase d’urgència del pla de desplegament de l’acció exterior del Govern impulsada pel Departament després que es tanquessin amb l’aplicació de l’article 155.
El pla de reobertura de les delegacions del Govern preveu dues etapes més. La segona és la de consolidació i contempla l’obertura de sis noves oficines de representació a l’exterior: als Balcans, als països bàltics, als països nòrdics, al centre-Europa, al Mediterrani i a Portugal. La tercera preveu obertures en punts geogràfics com el Mediterrani, l’Orient Mitjà, els països asiàtics o l’Amèrica Llatina.
Les funcions principals de la Delegació del Govern als Estats Units són les de facilitar les relacions bilaterals amb les autoritats del Canadà i dels Estats Units, així com amb els altres governs descentralitzats, en l’àmbit de les competències de la Generalitat, i promoure i coordinar les relacions de col·laboració de la Generalitat i els seus òrgans adscrits amb les Nacions Unides i els altres organismes internacionals amb seu al Canadà i als Estats Units que tinguin interès rellevant per a Catalunya, especialment en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació al desenvolupament.
La reactivació de les delegacions permet garantir la presència exterior de la Generalitat en diversos territoris considerats estratègics i davant les instàncies multilaterals més significatives. El seu objectiu és defensar els interessos de Catalunya i afavorir la internacionalització de la seva economia, cultura i coneixement.