El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha presentat aquest dimarts al Palau Centelles el Pla Europa, una iniciativa impulsada pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència que promou el debat sobre la Unió Europea. Maragall ha explicat que el Pla Europa és un pas més per “aconseguir que Europa sigui un lloc de futur per a tots nosaltres”, tot i que ha reconegut que des de fa uns 20 anys “podem parlar d’una certa amenaça de foscor a Europa”.
El conseller ha posat en valor el Pla com una eina per “aprofundir en la recuperació del caràcter europeista que sempre ha caracteritzat la societat catalana”. Per això ha fet referència al procés participatiu que començarà els propers mesos i ha assegurat que “la resposta als grans reptes europeus l’hem de construir des de les institucions i la societat a partir d’ara”.
La presentació ha servit per donar a conèixer el Llibre Verd del Pla Europa en el qual el Govern de Catalunya plasma la seva visió sobre els grans temes europeus contemplats al Llibre Blanc de la Comissió Europea publicat el 2017. A més, incorpora un conjunt de propostes transversals, elaborades conjuntament entre tots els departaments de la Generalitat i les delegacions, que s’emmarquen en l’escenari d’una major integració europea.
La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas, ha assegurat que “el nostre entorn més proper és Europa i creiem que l’educació plenament europeista i mediterrània de Catalunya ha de presidir la nostra acció exterior”. Mas ha afegit que “per poder incidir en la definició de les solucions cal que com a país estiguem ben presents en els principals debats europeus i internacionals”.
Mireia Borrell, directora de Relacions Exteriors, ha explicat que el Llibre Verd s’emmarca en la idea que “el futur passa per una Europa i una Unió Europea activa i renovada a la vegada”. Conscient de l’escepticisme que envolta el projecte europeu, la directora ha destacat la necessitat de “crear un espai d’oposició dintre la Unió Europea ja que si la gent creu que no pot influir, que no pot oposar-se a les polítiques europees, s’oposa a l’ens polític”.
El Llibre Verd del Pla Europa és el punt de partida d’un procés que s’allargarà fins les eleccions europees del mes de maig. Els propers mesos s’iniciarà un procés de participació ciutadana a tot el territori que involucrarà la ciutadania, les entitats i les institucions per tal que puguin incidir en el posicionament presentat pel Govern. Finalment, s’elaborarà el Llibre Blanc amb les visions de l’executiu i les aportacions recollides del procés participatiu, el qual servirà per guiar les futures actuacions del Govern a Europa. La directora de Relacions Exteriors Mireia Borrell ha assegurat que el Llibre Blanc “serà la nostra carta de presentació a Europa”.
Els objectius que es proposa assolir el Pla Europa són afirmar la presència i influència de Catalunya a Europa; fer que Catalunya sigui part present i activa en els grans debats europeus; refermar la posició de Catalunya com a soci competent, solvent i compromès de la UE; i apropar la ciutadania al projecte europeu, fent-la partícip de les actuacions i el posicionament del Govern a Europa.
La presentació del Pla Europa ha anat seguida d’un debat en el que s’ha reflexionat sobre els grans temes europeus. Hi ha intervingut Carme Colomina, vicepresidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) i investigadora del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB); Saray Espejo, directora d’Afers Europeus a Instrategies; Peter Matjašic, ex-president del European Youth Forum; Pol Morillas, director del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) i l'economista Miquel Puig. El col·loqui ha estat moderat per la periodista Cristina Solías.
El Llibre Verd del Pla Europa es pot consultar a exteriors.gencat.cat/plaeuropa.
1