- A la jornada '10 anys de política pública de millora de la regulació' s’han anunciat dues mesures: un nou Pla de simplificació normativa de la Generalitat que reduirà, entre decrets i ordres, unes 10.000 normes, i, en segon lloc, una nova llei per actualitzar els procediments d’elaboració de norma.
- A la inauguració, la consellera de la Presidència ha subratllat que “treballem per aconseguir una bona regulació, que sigui flexible i garanteixi seguretat i igualtat de condicions a les empreses, els treballadors i els consumidors”.
La consellera de la Presidència i Portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha destacat que l’Executiu vol “reforçar i donar més impuls a la coordinació de la política de millora de regulació amb l’objectiu que l’acció de Govern en aquest àmbit tingui una visió única, transversal i holística". Artadi ho ha afirmat durant la inauguració de la jornada ‘10 anys de política pública de millora de la regulació del Govern de la Generalitat’, que s’ha fet aquest divendres a l’Auditori del Palau de la Generalitat.
Recordant aquesta efemèride, la consellera ha subratllat que ara cal “coordinar totes aquestes iniciatives” i fer-ho des de l’Àrea de Millora de la Regulació, de la Direcció General de Coordinació Interdepartamental del Departament de la Presidència. Ha afegit que “s'està treballant per aconseguir una bona regulació, que sigui prou flexible i que garanteixi seguretat i igualtat de condicions per a tothom: les empreses, els treballadors, proveïdors, consumidors i tota la cadena de valor”.
La consellera també ha apuntat que des de la passada legislatura “s’ha dut a terme un procés de revisió de normes, en rang de lleis, gairebé sense precedents”. I que “en la darrera llei de mesures es van derogar expressament més de 200 normes que havien quedat obsoletes i que generava una incertesa jurídica important”.
Davant d’això, Artadi ha assenyalat que aquesta revisió de normatives és ”una feina molt costosa de fer”, però que té “un resultat important perquè aporta seguretat jurídica i agilitat administrativa que permet a tothom competir en igualtat de condicions”.
Com a exemple, la consellera ha recordat que Catalunya és un país de PIMES i que s’ha de tenir en compte les recomanacions de l’OCDE i la UE en matèria de regulació: “L’OCDE xifra que per cada euro que es gasta una empresa gran; una empresa mitjana en gasta quatre i una de petita en pot arribar a gastar fins a 10. El que no podem és intentar agilitzar l’economia del nostre país quan realment tenim empreses que competeixen amb desigualtat de condicions”.
Nou pla de simplificació normativa
A la jornada, el Govern ha anunciat que es farà un nou Pla de simplificació normativa que ha de suposar la revisió de la vigència de més de 20.000 decrets i ordres, la majoria dels quals ja no són d’aplicació.
Si en l’anterior pla es van derogar més de 200 normes, amb aquesta nova iniciativa el Govern preveu derogar com a mínim, entre decrets i ordres, unes 10.000 normes, que suposa un 40% del total, tal com ha detallat el secretari del Govern, Víctor Cullell.
Nova llei per actualitzar els procediments d’elaboració de norma
Així mateix, a la jornada l’Executiu ha avançat que es presentarà una nova llei per actualitzar els procediments d’elaboració de norma, la qual incorporarà totes les novetats que s’han introduït en els últims temps. L’objectiu és clarificar l’exigència de fer una avaluació d’impacte integrada. També es vol racionalitzar els tràmits del procediment i adaptar-se a la nova tramitació electrònica.
Aquesta nova llei també servirà per actualitzar la normativa de l’EADOP (Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya) i el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) per adaptar-la al context social, jurídic i administratiu. La finalitat és convertir el DOGC en un dels mitjans de publicació oficial més eficient de l’entorn administratiu europeu.
Pioners en incloure l’impacte de gènere
La consellera ha afirmat que en aquesta dècada “hem estat pioners en impulsar la simplificació del marc regulador per agilitzar procediments -tràmits que afecten les empreses-, en introduir i avaluar l’impacte de gènere -fa més de vint anys- en totes les normes i en crear el registre de lobbies que garanteix una participació transparent”.
“Hem de celebrar l’aniversari de l’adopció formal d’unes polítiques públiques centrada en la qualitat de les normes, que al final és una manera més eficient de fer política”, ha afegit la consellera Artadi, que a més del secretari del Govern, anava acompanyada del secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran, Miquel Àngel Escobar.
Jornada amb ponents de l’OCDE
Unes 200 persones han participat en aquesta jornada organitzada per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i la Direcció General de Coordinació Interdepartamental del departament de la Presidència. L’acte ha comptat amb la intervenció del cap de la Divisió de Política Reguladora, de la Direcció de Governança Pública de l’OCDE, Nick Malyshev, i de l’economista sènior del mateix departament Manuel Flores, qui ha moderat una de les taules rodones que s’ha fet.
1