El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Alfred Bosch ha traslladat aquest matí als delegats del Govern a l’exterior que “la nostra missió és que Catalunya sigui coneguda i reconeguda arreu del món”. Ho ha fet des de la Delegació del Govern davant la Unió Europea, amb seu a Brussel·les, on el conseller s’ha reunit amb els delegats del Govern. Bosch ha destacat la rellevància de reunir-se a la capital d’Europa, però també ha lamentat la impossibilitat de trobar-se tots a Barcelona per la situació en què es troba la delegada Meritxell Serret. “El que està passant marca la vida política a Catalunya i al Regne d’Espanya i Europa ha de saber la veritat amb tota objectivitat”, ha dit el conseller.
Bosch ha explicat que els tres eixos principals que defineixen la tasca del Departament són el desplegament mundial, la solidaritat i l’aprofundiment de la democràcia.
Sobre el desplegament mundial, el conseller ha dit que “és normal que nosaltres ens expliquem, sense amagar res, i que tinguem l’intercanvi comercial, cultural o turístic que pertoca a un país potent en tots aquests àmbits com és Catalunya, i que nosaltres puguem aprendre del món”.
Pel que fa al segon eix de la solidaritat, Bosch ha destacat que “actuarem per demostrar que ens creiem la cooperació al desenvolupament” i que “som un país generós”. “Ens volem aproximar al 0,7% del PIB que Nacions Unides va estipular com a indicador per compensar les grans desigualtats del món”, ha explicat el conseller, i ha afegit que “Catalunya és un poble altruista que sap compartir, i volem promoure la solidaritat internacional”.
En referència a l’aprofundiment de la democràcia, Bosch ha dit que “posarem l’accent en la transparència, el govern obert i la participació” com a eix d’actuació prioritària perquè “volem demostrar que som un país democràtic, que creiem en l’essència de la participació i el dret de les ciutadanes i ciutadans a decidir tot allò que és important a les seves vides, a decidir el seu futur”.
El conseller ha explicat que el desplegament de delegacions “l’haurem de fer i ràpid” perquè “les delegacions maximitzen les relacions, l’intercanvi comercial i els beneficis socials, culturals i econòmics”. Convençut del seu valor afegit, Bosch ha assegurat que “estaré disposat a parlar i discutir amb qui sigui per demostrar que les delegacions ens ajuden, són beneficioses i que fer el contrari seria perjudicar les nostres expectatives i possibilitats. Jo no estic aquí per perjudicar el país”.
“Continuaré parlant amb el representant del Regne d’Espanya cap al món, perquè és la meva obligació” ha dit el conseller. En el marc democràtic i de respecte de l’Europa del segle XXI “el diàleg s’ha de mantenir per avançar, no com una paraula buida que serveix per paralitzar, per cobrir l’immobilisme”, i sempre tenint en compte que “en democràcia el poble és qui mana”.
Després de la roda de premsa, el conseller ha fet una reunió de treball amb els delegats del Govern a l’exterior per establir les principals línies d’actuació i intensificar la coordinació en matèria d’acció exterior. A la trobada hi ha assistit la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas; la delegada davant la Unió Europea, Meritxell Serret; el delegat al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén; la delegada a Alemanya, Marie Kapretz; la delegada als Estats Units d’Amèrica, Victòria Alsina; i el delegat a Itàlia, Luca Bellizzi.
Durant el viatge a Brussel·les el conseller ha visitat el president Carles Puigdemont a Waterloo amb qui ha parlat “del respecte als drets civils i la lluita contra les injustícies repetides i creixents”. Bosch també s’ha trobat amb els exiliats Toni Comín i Lluís Puig i ha assegurat que visitarà totes les persones exiliades ja que “soc el conseller d’Acció Exterior i tot el que passa a l’exterior relacionat amb la vida del nostre país n’he d’estar informat directament”.
A més, ahir el conseller es va reunir a Brussel·les amb diputats de Catalunya, Flandes, Escòcia, Gal·les, Estònia, Eslovènia o les Illes Fèroe i eurodiputats membres de la EU-Catalonia Dialogue Platform, que exigeix que el conflicte entre Catalunya i Espanya se solucioni amb diàleg i que té com a president Ivo Vajgl, eurodiputat i exministre d’Afers Exteriors d’Eslovènia. A les reunions també hi han assistit la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas, i la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret.