- La consellera de la Presidència ha tancat els actes organitzats a Reus per commemorar el “Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones”
- Elsa Artadi assegura que la lluita contra la violència masclista “és cosa de tothom. Nosaltres ens hem d’apoderar i liderar però els homes han d’escoltar i canviar”
La consellera de la Presidència i Portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha participat aquesta setmana en nombrosos actes que s’han celebrat a Catalunya al voltant del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra cada any el 25 de novembre. En tots ells s’ha trobat que el públic estava format per dones, en la seva gran majoria. En l’acte de cloenda dels actes que s’han celebrat aquesta setmana a Reus, organitzats per l’Ajuntament, la Diputació de Tarragona i la Generalitat, per commemorar aquest dia internacional, ha volgut posar en relleu aquest fet perquè també avui el públic era majoritàriament femení.
Artadi ha recordat que fa un temps es va posar de moda a les xarxes socials l’etiqueta “on són les dones?”. Però aquesta setmana i aquest mes de novembre “que hem fet molts actes crec que l’etiqueta que hem de posar és on són els homes a cada acte que fem per reivindicar els drets de les dones?. Perquè el 90 per cent del públic es femení. I no som nosaltres que ens estem pegant entre nosaltres”, ha exclamat.
“Nosaltres ens hem d’apoderar, liderar, marcar el camí, però els homes han d’escoltar i canviar”. Només així, amb la implicació també dels homes, podrem acabar, segons Artadi, amb aquesta “xacra” que afecta la nostra societat que són les violències masclistes.
Elsa Artadi ha afirmat que “les dones hem dit prou, hem dit prou a viure amb por, amb amenaces, amb coaccions. Hem dit prou a una societat masclista que permet que els homes abusin de les dones. Hem dit prou a una educació, a uns mitjans que reconeixen més els valors dels homes que de les dones. Hem dit prou també amb a una justícia que permet una violència institucional davant d’aquelles que s’han atrevit a denunciar, a fer un pas endavant i iniciar el seu procés de recuperació”.
La portaveu del Govern ha explicat que des del Govern de la Generalitat s’està treballant intensament el Pacte Nacional contra la violència masclista amb les entitats i amb tots els nivells institucionals, un pacte nacional que ha d’anar acompanyat de fites i de pressupost, i una d’aquestes fites té a veure amb la violència que pateixen els infants en famílies on existeix violència contra la dona. En aquest sentit, ha afirmat que “ens cal conjurar-nos al màxim entre tots, tant el que és la societat civil com les institucions, involucrar també el Parlament de Catalunya i fer passes decidides i prendre decisions que vagin més enllà de la llei actual”. Aquesta llei ha complert 10 anys. I ha estat una bona llei i pionera, segons Artadi, “però volem anar més enllà”.
La consellera de la Presidència ha assegurat que les línies de treball han de ser reforçar la prevenció i la recerca perquè “un cop tenim una víctima de violència masclista, vol dir que ja hem fracassat” i treballar, sobretot, la formació perquè “seguim vivint en una societat masclista”, una formació que ha de ser “obligatòria”.
Però també cal treballar contra en el que titlla de “violència institucional”, de manera molt especial la del sistema de justícia, que ha vingut denunciant els darrers dies. “De totes les violències aquesta és la més greu”, ha assegurat. I ha recordat sentències com la de La Manada, però també dues més recents: “la d’un home que apunyala la dona davant dels fills i el jutge decideix que no és massa greu perquè al final l’home decideix voluntàriament no matar-la. O la sentència de l’Audiència de Lleida en què dos homes violen una noia però la justícia no ho considera així perquè no s’ha resistit prou”. Artadi ha advertit que “això s’ha d’aturar, això fa que les dones no denunciem. Això fa que les dones passin per un procés en el qual, en un moment en el qual han estat vulnerades, de màxima fragilitat, se les estigui tornant a aplicar violència i això és totalment inacceptable, s’ha de denunciar i s’ha de denunciar cada dia.” Diumenge passat va ser 25 de novembre, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones però Artadi creu que “cada dia ha de ser 25N fins que puguem dir prou”.