La mostra tracta dels primers catalans que van creuar la frontera amb salconduits de la Generalitat i la tasca d’alguns consolats, i que van tornar en acabar la guerra
El Museu Memorial de l’Exili (MUME) presenta l’exposició “Autoritzats per sortir. L’èxode del 36”, sobre els desplaçaments de població que van tenir lloc arran dels episodis de violència revolucionària, després del fracassat cop militar a Catalunya del 19 de juliol. Aquell estiu van marxar més de 30.000 persones vinculades a la burgesia més benestant, l’Església, la dreta política catalana, el món de la indústria i de l’empresa, i també terratinents, o joves desertors, amb la intenció de sortir de la zona republicana en vaixells estrangers des del port de Barcelona o travessant els Pirineus.
L’exposició és un relat d’aquell primer exili que es va produir en direcció al sud de França o la Itàlia feixista, en especial a l’entorn de Gènova. La major part va poder fugir amb salconduits emesos per la Generalitat de Catalunya gràcies a la tasca de diferents consellers i del president Lluís Companys i també per mitjà dels consolats estrangers ubicats a Barcelona. Davant de la gravetat de la situació, aquestes accions humanitàries van permetre salvar vides d’aquells que, en molts casos, eren potencials adversaris.
Un cop acabada la guerra, els catalans que s’havien adherit a la causa franquista van tornar victoriosos al Principat. Van recuperar propietats i indústries i l’ordre social previ a la República a canvi de legitimar una dictadura feixista. Abandonaven així qualsevol aventura cultural i política que no fos del signe del règim i encara menys, catalanista.
L’historiador Rubèn Doll-Petit comissaria la mostra. És membre del Consell Assessor Científic i Pedagògic del MUME i del Grup de Recerca “Història, Memòria, Identitats” de la Universitat de Girona.
“Autoritzats per sortir. L’èxode del 36” ocupa la sala d’exposicions temporals del MUME i es podrà visitar fins al 3 de febrer.