La Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha iniciat una campanya informativa amb l’objectiu de fomentar la participació de les persones estrangeres amb dret a votar i exigir que s’estengui a més població
A les darreres eleccions municipals, només 62.698 persones estrangeres van fer els tràmits per votar, una xifra molt menor del total de persones que podrien haver exercit aquest dret de vot. Per aquesta raó, enguany des de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania s’ha iniciat una campanya informativa dirigida a les prop de 300.000 persones d’origen estranger que el  proper mes de maig podran escollir el seu govern municipal. D’aquestes, 242.000 són ciutadans/es de països de la Unió Europea i prop de 60.000 provenen d’un dels 12 països amb conveni de reciprocitat (Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Trinidad i Tobago, Xile) i 5 anys de residència continuada a l’Estat Espanyol.
 
Per tal d’arribar a aquesta població, s’ha editat un pòster informatiu que s’ha enviat a tots els ajuntaments, ja que és l’administració local qui té les dades del padró i gestiona el cens electoral,  els consells comarcals i també es difondrà per xarxes socials i a través de les associacions de persones immigrants.
 
D’altra banda, s’estima que mig milió de persones majors d’edat no podran exercir el seus drets de participació, malgrat que en alguns casos fa més de 10 anys que viuen a Catalunya. Aquestes persones són les que encara no han obtingut la nacionalització espanyola, o bé les que provenen de països sense conveni de reciprocitat, com per exemple Marroc, Pakistan, Hondures, Xina o Senegal, o aquelles persones que venen de països amb conveni de reciprocitat, però que no compleixen el requisit de 5 anys de residència legal continuada. En molts casos, aquests homes i dones són membres d’associacions locals, clubs esportius o formen part de les AFA de les escoles on estudien els seus fills, participen del teixit productiu i compleixen les seves obligacions fiscals, com tothom, però malgrat tenir una implicació total en la seva societat, no tenen veu a l’hora d’escollir els seus representants municipals. En paraules del Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, “aquesta és una anomalia que cal denunciar i per tant exigim canvis en el model d’obtenció de la nacionalitat”.
 
Amorós també ha aprofitat la roda de premsa de presentació de la campanya per recordar als partits polítics que més de l’11% de les persones que votaran a les properes eleccions municipals han estat protagonistes d’un fet migratori, ja sigui població nacionalitzada o procedent de la UE i països amb conveni de reciprocitat,  per tant “demanem a les forces polítiques que les tinguin presents i que s’actuï amb responsabilitat vers aquest col·lectiu”.
 
Tota la informació disponible sobre el dret a votar de les persones estrangeres residents a Catalunya es pot trobar a l’enllaç.

1  

Fitxers adjunts

Infografia

Infografia
PDF | 83