La consellera Capella visita els treballadors dels jutjats del Vendrell
El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 9 del Vendrell entrarà en funcionament el pròxim 31 de desembre. Estarà ubicat a l’edifici judicial de la ciutat, al carrer Francesc Riera. El Departament de Justícia ha invertit gairebé 50.000 euros en l’adequació d’un espai i la dotació del mobiliari.
 
Serà un jutjat mixt que tractarà casos civils i penals. Pel que fa a l’àmbit civil, decidirà sobre casos relacionats amb la família, els internaments, les incapacitacions de persones o els desnonaments. Pel que fa a l’àmbit penal, assumirà la instrucció de furts, robatoris, casos de corrupció, delictes de trànsit o delictes contra la salut pública. El Jutjat també prestarà el servei de guàrdia. 
 
12 nous professionals
  
El Departament de Justícia incorporarà 12 professionals amb la posada en marxa del nou Jutjat. Es tracta de sis tramitadors, cinc gestors judicials i un auxili judicial. A banda, el nou òrgan comptarà amb un jutge i un lletrat que depenen del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Justícia, respectivament.
 
Equip de reforç
 
Els jutjats del Vendrell arrosseguen uns 15.000 casos pendents que es van anar amuntegant durant els anys de crisi. Es tracta sobretot de denúncies d’entitats bancàries per impagaments d’hipoteques. El partit judicial dona servei a municipis de costa on hi ha nombroses segones residències i molts propietaris es van veure afectats per la situació econòmica durant els anys de recessió.
 
El Departament de Justícia, en aquest sentit, té previst incorporar el pròxim mes de febrer un equip de reforç format per sis professionals que es dedicaran exclusivament a resoldre aquests casos pendents.
 
El partit judicial del Vendrell dona servei a 25 municipis de les comarques del Tarragonès, Alt Camp i Baix Penedès, amb una població total de més de 138.000 habitants.
 
Justícia destina 7,4 milions per posar en marxa 14 nous jutjats a tot Catalunya
 
El nou Jutjat de Primera Instància i Instrucció del Vendrell és un dels 14 jutjats que el Departament de Justícia té previst posar en funcionament entre aquest any i el 2020. El pressupost destinat a fer efectiva la creació dels nous òrgans judicials és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.
 
Calendari per al 2018-2020
 
El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància núm. 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9). Des de l’1 d’octubre estan en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància 9), Reus (1a Instància 7) i Terrassa (1a Instància 9). A finals de desembre entrarà en funcionament el nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats de Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9); el 2020 entrarà en funcionament el de Girona (1a Instància 7).
 
Sense nous òrgans judicials des de fa vuit anys
 
La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge i jutgessa correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació, la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  
 
La posada en marxa d’aquests nous jutjats respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el Govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.
 
Dèficit de jutges a Catalunya
 
Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, segons un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC). La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants.

5  

Imatges

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-1

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-1 2633

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-2

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-2 2146

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-3

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-3 2505

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-4

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-4 1875

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-5

La consellera Capella visita els jutjats del Vendrell-5 2252