• El Pla és una iniciativa capdavantera de derogació de normes obsoletes promoguda pel Departament de la Presidència
 
  • 21 candidatures de departaments de la Generalitat, entitats supramunicipals i ens locals de Catalunya s’han presentat a la 4a edició d’aquests guardons convocats per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya
La 4a edició del Premis Alfons Ortuño ha distingit el projecte ”Pla de simplificació normativa 2016-2017” impulsat per l’Àrea de Millora de la Regulació (Direcció General de Coordinació Interdepartamental) del Departament de la Presidència i en el qual han col·laborat el Portal Jurídic de Catalunya, totes les assessories jurídiques i el Gabinet Jurídic, amb un premi especial del jurat “per la seva envergadura i l’esforç per revisar la vigència de les normes acumulades al llarg del temps”.
 
L’execució d’aquest Pla que va ser aprovat per acord de Govern (l’Acord GOV/114/2016 de 2 d'agost) ha comportat una depuració del nostre marc legal sense precedents i alhora ha delimitat les bases per abordar de forma global la simplificació en l’àmbit reglamentari. Aquesta iniciativa pretén resoldre el problema de la proliferació de normes comú a la majoria dels sistemes normatius occidentals, plantejant solucions sistemàtiques per al manteniment adequat de l'ordenament jurídic a fi de millorar el coneixement del dret vigent.
 
Per primera vegada s’aporta un diagnòstic sobre la producció normativa de competència de la Generalitat, a partir del qual s’articulen diverses etapes per aconseguir reduir la seva dimensió, eliminant totes les normes que ja no s’apliquen, i la fragmentació. En aquesta primera fase els objectius s’han focalitzat en la revisió de la vigència de les normes amb rang de llei i en la derogació de forma expressa d’aquelles que ja no eren d’aplicació.
 
Les actuacions que s’han dut a terme són les següents:
 
-       Comptabilització del volum de normes i establiment d’indicadors. A gener de 2016 es van computar 23.290 disposicions vigents (624 amb rang legal, 6.427 decrets i 16.239 ordres) i només 4.615 normes havien estat derogades de forma expressa.
 
-       Revisió exhaustiva de les 624 normes amb rang de llei vigents el 2016 i detecció de les derogades tàcitament o obsoletes.
 
-       Derogació expressa de 203 normes amb rang de llei, xifra superior a tot el període comprès entre 1977 i 2015 (142).
 
-       S’ha iniciat també la revisió de la vigència dels decrets i ordres per tal de disposar d’una primera anàlisi sobre l’abast del problema i poder programar una derogació massiva en una segona fase de simplificació. Així s’ha revisat la vigència de més de 6.000 decrets i ordres d’entre 1979 i 1985 de les 22.665 vigents. I s’ha comprovat que només un centenar d’aquestes disposicions seria d’aplicació en l’actualitat.
 
 
-       Identificació de les diferents solucions I alternatives possibles per derogar els decrets i ordres que no són vigents –es calcula que entre 10.000 i 15.000- la qual se sotmetrà a una consulta pública prèvia per determinar-ne la idoneïtat.
 
Els resultats assolits han fet que el nostre marc normatiu sigui ara més clar, segur i coherent i que es pugui facilitar l’avaluació ex post de la normativa legal vigent. Constitueixen una fita en termes de transparència i des de la perspectiva del bon govern i la bona administració, –dels quals la política de millora de la regulació n’és una concreció– en línia amb les bones pràctiques internacionals.
 
A la quarta edició dels Premis Alfons Ortuño, convocats cada dos anys per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya amb l’objectiu de premiar projectes implantats d’innovació i bones pràctiques a les administracions públiques catalanes, s’hi ha presentat 21 candidatures de departaments de la Generalitat de Catalunya, entitats supramunicipals i ens locals de Catalunya en diverses categories com “Transparència, bon govern i qualitat”, “Desenvolupament d’equips i de persones”, “Organització, processos i gestió econòmica” i “Serveis finalistes”. Podeu consultar els projectes guardonats en aquest enllaç.