.
La consellera de Justícia, Ester Capella, i el president del Tribunal Superior de Justícia, Jesús María Barrientos, han reunit els respectius equips a la conselleria de Justícia per celebrar l’anomenada Comissió Mixta, que agrupa la direcció del Departament i de la cúpula judicial a Catalunya. Es tracta d’un fòrum de coordinació amb l’objectiu de garantir el servei públic de justícia.
 
6 de cada 10 euros dedicats a la construcció de nous equipaments
 
En el marc d’aquesta trobada, la consellera Capella ha destacat “l’esforç inversor del Govern en la construcció en nous equipaments judicials que la Generalitat de Catalunya posa al servei de la ciutadania”. Comptant-hi les obres que ara mateix s’estan executant, el Govern inverteix 66 MEUR fins al 2025 en nous edificis i en la reforma i adequació dels més antics. D’aquesta quantitat, la Generalitat en destina 40 MEUR a la construcció d’equipaments de nova planta. És l’equivalent al 60 % de la inversió en infraestructures.
 
Les obres del nou Palau de Justícia de Tortosa acabaran a principis d’any. L’equipament disposarà de 3.500 metres quadrats de superfície. D’aquesta manera, la ciutat concentrarà tota l’activitat judicial a l’entorn de la plaça dels Estudis. La inversió és de 5,3 milions d’euros.
 
Just després de l’estiu que ve començaran les obres del nou centre penitenciari obert de Tarragona en una petita part del solar del carrer Arquebisbe Pont i Gol, que és l’emplaçament del futur fòrum judicial de la ciutat. Es tracta de la primera peça d’aquest fòrum, perquè el soterrani de l’equipament penitenciari tindrà una superfície de 800 m2 que es convertiran en un macro arxiu judicial.
 
Per altra banda, Justícia ampliarà l’edifici principal dels jutjats de Mataró, ubicat a la plaça de Tomàs y Valiente. L’immoble guanyarà 3.600 metres quadrats i, amb l’ampliació, agruparà els òrgans que ara estan distribuïts en quatre edificis diferents. Les obres estan previstes per al 2024 i suposaran una inversió de 8,9 MEUR. Justícia també ha previst 8 MEUR per a l’inici de les obres d’un nou edifici judicial a Sant Feliu de Llobregat el 2021.
 
Trasllat dels jutjats de Mollet del Vallès a unes noves dependències el 2019
 
A banda d’aquestes infraestructures, la Generalitat ha compromès 696.000 euros per al condicionament i lloguer d’un nou edifici a Mollet del Vallès, ubicat a la zona de Can Fàbregas i amb 2.800 metres quadrats de superfície, per allotjar-hi els jutjats de la ciutat per un període de 20 anys. Els jutjats obriran les portes a Can Fàbregas la tardor de l’any que ve.
 
La planificació del Departament de Justícia també inclou la concentració dels jutjats de Vic amb l’adequació de la Casa Serra i Moret, amb cost d’1,4 MEUR. Aquesta actuació començarà a principis de 2020.
 
Concentració de tots els jutjats de Martorell en un sol edifici
 
El Departament de Justícia i l’Ajuntament de Martorell també treballen per trobar una solució definitiva per als equipaments judicials de la ciutat, que necessiten un nou emplaçament per millorar-ne les condicions de seguretat, el confort dels treballadors i el servei que ofereixen a la ciutadania. Pendent d’un tràmit urbanístic, la Generalitat preveu la construcció d’un nou edifici que concentri les tres seus judicials actuals en un solar propietat de Ferrocarrils de la Generalitat. El cost de les instal·lacions suposarà una inversió al voltant dels 8 milions. La ciutat no disposa d’immobles de lloguer amb 5.000 metres quadrats i l’única alternativa és la construcció d’un edifici de nova planta, que és una opció més cara i lenta.
 
Noves sales a Lleida, enderroc dels jutjats de Lluís Companys i modernització de Badalona
 
Durant el període 2018-2025, la Generalitat també destina 26 MEUR a reformes dels actuals edificis judicials, per millorar-ne els sistemes de climatització, adequar-ne els sistemes de seguretat, resoldre’n problemes estructurals i fer-los més accessibles i funcionals.
 
Entre aquestes obres, hi destaquen les set noves sales de vista i l’arxiu amb capacitat per a 5 quilòmetres de documents que recentment han estrenat els jutjats del Canyeret (Lleida), amb un cost de 2,2 milions; i l’enderroc dels antics jutjats del passeig de Lluís Companys (Barcelona), amb un pressupost de 3 milions més, que està aturat per unes troballes arqueològiques. També han començat recentment unes reformes de l’edifici judicial del carrer Prim de Badalona, amb un cost de 2,7 MEUR.
 
14 nous òrgans judicials
 
El Departament de Justícia té previst posar en funcionament entre aquest any i el 2020 un total de 14 nous jutjats arreu de Catalunya. El pressupost destinat a fer efectiva la creació d’aquests òrgans és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.
 
El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9). Des de l’1 d’octubre estan en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància 9), Reus (1a Instància 7) i Terrassa (1a Instància 9). A finals de desembre entrarà en funcionament el nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats de Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9); el 2020 entrarà en funcionament el de Girona (1a Instància 7).
 
Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat
 
L’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats i el cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de més de 500 MEUR.
 
Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge
 
La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.
 
Dèficit de jutges a Catalunya
 
Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats. La creació de nous jutjats, però, és competència del Ministerio de Justícia.
 
La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir-ne les competències. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Totes les comunitats autònomes amb competència en administració de justícia reben una transferència directa i finalista per a la creació de nous òrgans judicials, excepte Catalunya.

2  

Imatges

La consellera Capella a la reunió de la Comissió

La consellera Capella a la reunió de la Comissió 2631

Vista general de la reunió

Vista general de la reunió 2445