- A partir d’ara, caldrà avaluar l’impacte de cadascuna de les opcions normatives que proposi el Govern en funció de la dimensió que tingui cada administració local per evitar generar costos desproporcionats en els municipis més petits
- L’adopció d’aquest acord és un exemple del compromís del Govern amb la qualitat normativa
- La iniciativa s’inscriu en el marc de la política de millora de la regulació del Govern, la qual pretén assegurar l’eficàcia, eficiència i la transparència de l’acció de l’Executiu
El Govern ha acordat reforçar dues mesures previstes en l’actualitat. D’una banda, avaluar la necessitat d’elaborar un avantprojecte de llei abans d’iniciar la seva tramitació. En aquest sentit, l’avantprojecte de llei ha de contenir una memòria preliminar amb l’avaluació de les diferents solucions normatives possibles per legislar sobre un àmbit determinat i els seus impactes.
Concretament, la memòria preliminar ha d’incorporar aspectes com els problemes que es pretenen solucionar; els objectius que es volen assolir; les possibles solucions alternatives normatives i no normatives, i els impactes més rellevants de les diferents opcions considerades.
Com a novetat, la memòria preliminar també ha d’incloure l’avaluació de l’impacte de cadascuna de les opcions normatives que proposi el Govern en funció de la dimensió que tingui cada administració local. Es tracta de garantir que les mesures que es volen proposar s’adapten a les diferents realitats i que, per exemple, no generen costos desproporcionats en els municipis més petits.
La memòria, a més, haurà d’explicitar l’impacte de la norma sobre l’Administració de la Generalitat, l’impacte sobre les mesures d’intervenció administrativa i des de la perspectiva de la reducció de càrregues administratives per als ciutadans i per a les empreses; i els impactes econòmics, socials o ambientals rellevants que no s’hagin valorat als apartats anteriors.
D’altra banda, el Govern també ha acordat reforçar el fet de consultar a la ciutadania i els sectors afectats, sobre aquestes diverses opcions considerades.
Aquest acord s’inscriu en el marc de la política de millora de la regulació del Govern, la qual pretén assegurar l’eficàcia, eficiència i la transparència de l’acció de l’Executiu.
L’adopció d’aquest acord és un exemple del compromís del Govern amb la qualitat normativa i forma part d’una sèrie d’actuacions que es volen impulsar en aquest àmbit i previstes en el Pla de Govern. Especialment, una nova llei per regular el procediment d’elaboració de normes i un nou pla de simplificació normativa per derogar els decrets i ordres obsolets.
Aquestes iniciatives es van anunciar en la Jornada “10 anys de política de millora de la regulació del Govern de la Generalitat” celebrada el passat mes de novembre al Palau de la Generalitat, la qual va comptar amb la presència del cap de la Divisió de Política Regulatòria de l’OCDE.
L’elaboració dels avantprojectes de llei es troba regulada actualment a la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern.