- La consellera de Cultura ha inaugurat a Madrid l’exposició “Paisajes que se bifurcan” de Joan Hernández Pijuan, i ha visitat la Fira ARCO Madrid
- Quinze galeries catalanes participen a la 38a edició de la fira internacional d’art contemporani
La consellera de Cultura, Laura Borras, ha inaugurat avui a Madrid l’exposició “Paisajes que se bifurcan”, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna de Madrid, acompanyada del delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell.
Durant l’acte, la consellera ha volgut recordar que “l’art sempre ha tingut un component que serveix per preservar les línies discursives i per tant cal un espai de combat que presenti les contradiccions del temps present”. Laura Borràs ha volgut recordat així el muntatge de l’artista Santiago Sierra , ‘Presos políticos de la España contemporánea’, que l’any passat va ser retirat de les exposicions de la fira internacional d’art contemporani Arco Madrid.
Al respecte, la consellera de Cultura ha declarat que “en el moment en què l’obra va ser feta, teníem una situació en que les imatges dels protagonistes estaven pixelades. Ara, potser hem pogut treure una mica els píxels, ja que en podem veure als protagonistes al judici, però continuen intentant pixelar la realitat i volent fer-nos veure un escenari de violència que totes les persones que hem viscut la situació que ara mateix s’està jutjant sabem que és inexistent”.
Les declaracions de la consellera han estat fetes abans de la seva visita a la 38a edició de la Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO Madrid, en la qual participen 15 galeries catalanes, i abans també de visitar a la tarda la reinstal·lació a l’espai Zapadores/Ciudad del Arte Museo Siglo XXI del muntatge de Santiago Sierra censurat l’any passat.
La fira segueix sent un mercat important per a les galeries catalanes, que hi troben una oportunitat de negoci significativa, lligada sobretot a la capacitat d’atracció de col·leccionistes i de galeries de prestigi internacional. En total, l’any 2016 les vendes a la fira van representar més de 385 milions d’euros.
En aquesta edició, ARCO Madrid compta amb quinze galeries catalanes, catorze de les quals formen part del programa general i una de la secció Opening, que presenta una selecció internacional de galeries amb menys de cinc anys de trajectòria.
Enguany, la fira també presenta, per quart any consecutiu, una càpsula d’Arts Libris, la fira internacional del llibre d’artista i l’edició contemporània de Barcelona, que enguany celebrarà la seva desena edició a l’Arts Santa Mònica. La participació a Arco suposa per a Arts Libris una oportunitat estratègica per difondre l’edició contemporània de llibres d’artista i captar més expositors internacionals. Trenta-cinc expositors, vuit d’ells catalans, mostraran les seves produccions de llibres d’artista, fotollibres i bibliofília contemporània.
El col·leccionisme català també serà present a ARCO a través de la Fundació Banc Sabadell i els premis Beep d’art electrònic, amb una llarga trajectòria, així com amb la segona edició dels premis Art Situacions d’art emergent internacional.
Quinze galeries catalanes
Les quinze galeries seleccionades per ARCO Madrid en aquesta edició són: ADN Galeria, Ana Mas Projects, Àngels Barcelona, Bombon Projects (a l’espai Opening), Espai Tactel, etHall, Joan Prats, Marc Domènech, Mayoral, Miguel Marcos, Nogueras Blanchard, Polígrafa Obra Gràfica, ProjecteSD, RocioSanta-Cruz i Senda.
A banda dels artistes representats per aquestes galeries –un total de 155 creadors, entre els quals hi ha grans noms de l’art internacional i artistes joves amb una gran projecció–, també hi ha obra d’artistes catalans en altres espais de galeries espanyoles i estrangeres. És el cas d’Ignasi Aballí, Miquel Barceló, Alfons Borrell, Joana Cera, Carles Congost, Modest Cuixart, Salvador Dalí, Alícia Framis, Xavier Grau, Xiscu Mensua, Rasmus Nilausen, Leopoldo Pomés, Albert Ràfols-Casamada, Mireia Sallarès, Susana Solano, Montserrat Soto, Francesc Torres, Eulàlia Valldosera i Xavier Valls, entre altres.
Finalment, diverses galeries catalanes també seran presents a alguns dels certàmens alternatius que, aprofitant el ressò d’ARCO Madrid, tenen lloc a la capital espanyola en aquestes mateixes dates. Són certàmens com Art Madrid, Just’Mad i Drawing Room, cites que sovint recullen les propostes que, per un motiu o altre, no poden participar a Arco Madrid.
Com a part del suport que l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) ofereix a les galeries catalanes, les empreses del món de l’art que participen a ARCO i a aquestes altres fires d’abast més petit poden optar a la convocatòria de subvencions per a projectes d’internacionalització per a galeries d’art que es publica cada any. L’any 2018, la dotació total de la convocatòria va ser de 250.000 euros, i van obtenir ajut 32 galeries catalanes, amb imports que anaven dels 1.000 euros als 11.00 euros.