- El Govern commemora el 8 de Març amb un acte institucional centrat en el reconeixement a les aportacions dels moviments feministes
- “Sense vosaltres, avui no estaríem aquí ni cridaríem tan fort ni de manera tan combativa”, ha destacat Artadi
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha apel·lat avui a “aprofitar el canvi social” que s’està produint perquè el dia 8 de març es pugui acabar convertint en “una festa i no una reivindicació”: “El 8-M hauria de ser una festa per recordar que hem assolit tots els drets, que hem erradicat la violència masclista, una festa que sigui un reconeixement a les dones que ho han fet possible i recordar les que no ho han pogut viure”, ha manifestat.
Artadi ha refermat “el compromís” del Govern “no només amb la igualtat efectiva sinó també amb la reivindicació del dia de la Dona i amb el suport a la vaga feminista”.
“Hem reivindicat el 8 de març i ho hem fet amb una fortalesa i compromís de la societat més fort, ho veurem el divendres a Catalunya i arreu d’altres països, però encara estem vivint en una societat patriarcal que fomenta i normalitza la desigualtat que vivim totes les dones en tots els àmbits, i en la forma més dramàtica, que és la violència masclista”, ha lamentat Artadi.
Per aquest motiu, la consellera ha fet una crida a “vetllar per no fer ni un pas enrere: no ens ho podem permetre com a societat. Hem d’avançar, recollint l’herència i el testimoni de tantes dones que ens han precedit, perquè els seus sacrificis no han estat en va”.
Artadi ha destacat la necessitat de continuar lluitant pels drets de les dones davant “les noves amenaces des d’un populisme fàcil i retrògrad que fa autèntica por per la seva manca d’ètica i per un discurs que traspua odi”.
En aquest sentit, s’ha mostrat sorpresa perquè determinades formacions polítiques defensin la derogació de les lleis que protegeixen les dones i ha denunciat l’intent de “blanquejar” els “grups d’ultradreta, ultramasclistes i ultraxenòfobs”: “Defensar la derogació d’aquestes llei és fer connivència amb els delinqüents sexuals, amb els maltractadors i els assassins, i no ho permetrem. Demanem reflexió a tothom perquè no es permeti”.
Aquest mateix dilluns, ha lamentat Artadi, l’autobús antifeminista de l’organització HazteOir va poder circular “impunement” per la ciutat de Barcelona difonent missatges que neguen la dignitat humana, inciten a l’odi, l'hostilitat, la discriminació i la violència contra les dones, tot i la denúncia del Govern admesa per la Fiscalia.
La consellera ha qualificat de “discursos de la postveritat” els missatges que neguen la discriminació de les dones, i ha alertat que, malgrat que “alguns vulguin falsejar la realitat”, les dades són certes: “Atur femení més elevat, salaris més baixos, menys presència en els mitjans , menys presència a nivell esportiu, menys presència en la vida política i en els centres de presa de decisió. Necessitem que hi hagi més dones en la vida política per poder fer la transformació social”, ha reclamat.
La consellera Artadi ha fet aquestes declaracions durant la cloenda de l’acte institucional que el Govern ha celebrat al Palau de la Generalitat per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Durant l’acte, Artadi ha agraït la “gran tasca” de les entitats i de tot el moviment feminista: “Sense vosaltres, avui no estaríem aquí ni cridaríem tan fort ni de manera tan combativa”, ha assegurat.
L’acte ha comptat amb l’assistència del vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch; el conseller d’Interior, Miquel Buch; el conseller d’Educació, Josep Bargalló; la consellera de Cultura, Laura Borràs; la consellera de Justícia, Ester Capella; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, que ha llegit el manifest institucional “Reivindiquem els feminismes. Som aquí. Som 8 de març”.
Durant l’acte, que ha estat conduït per la periodista Laura Rosel, també s’ha projectat el vídeo de la campanya #SomAquí #Som8deMarç que, amb un off d’un poema de Mireia Calafell, alterna fotografies i imatges de la darrera manifestació del 8 de març amb manifestacions feministes d’altres temps. Així mateix, s’ha exposat l’escultura de Carme Solé Vendrell, “La més petita de totes”, una reinterpretació de la figura emblemàtica de la República, “el més petit de tots”, que “exemplifica la força feminista” i que l’artista ha creat per a l’exposició “Catalunya: 7,5 milions de futurs”, actualment en exhibició al Palau Robert.
Reconeixement als moviments feministes
El Govern ha volgut centrar la commemoració d’enguany en el reconeixement als moviments feministes i les seves importants aportacions a la societat i als drets de les dones.
L’autora, comunicadora i activista feminista Míriam Hatibi ha pronunciat una conferència sobre els reptes del moviment feminista en l’actualitat. Hatibi ha assegurat que es va fer feminista “perquè no tenia alternativa” i ha apel·lat a ser feministes “el 28 d’abril i tots els dies de l’any”.
Per la seva banda, vuit alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Promoció d’Igualtat de Gènere de l’IES Vilumara han llegit les reivindicacions de les seves companyes d’institut, entre les quals han destacat la reclamació d’igualtat de drets; la desaparició del sostre de vidre i la igualtat de salaris; la garantia de seguretat al carrer i qualsevol lloc; l’abolició dels rols de gènere; la desaparició del masclisme i de l’assetjament; la transmissió de valors igualitaris a través dels mitjans de comunicació; el desig que el cos femení no sigui un objecte d’opinió o que no hi hagi més casos de violència masclista ni dones assassinades .
Actes al territori
La commemoració del 8-M també se celebrarà a les diferents seus del Govern arreu de Catalunya:
- Girona: 7/3 a les 18h. Edifici de la Generalitat de Catalunya (Girona)
- Ponent: 8/3 a les 11h. Pl. 8 de març (Lleida)
- Camp de Tarragona: 7/3 a les 11h. Delegació del Govern (Tarragona)
- Catalunya Central: 11/03 a les 19h. Sala Plens Ajuntament (Manresa)
- Alt Pirineu i Aran: 10/03 a les 11h (Vielha)