Els aspirants poden teoritzar sobre art, història o sociologia

El guardó està dotat amb 4.500 euros
IV Premi Internacional Walter Benjamin
.
El Museu Memorial de l’Exili (MUME) obre la convocatòria de la quarta edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. Els treballs s’han de presentar entre l’1 i el 30 de juny a les dependències del MUME i han de tractar sobre qüestions relacionades amb la memòria del segle XX. Els aspirants poden teoritzar sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura o sociologia.
 
Els treballs han de ser escrits en català, espanyol, francès o anglès, i han de tenir una extensió aproximada d’entre 100 i 250 pàgines. El text ha de ser original, inèdit i elaborat individualment. Els participants hauran de presentar tres còpies en paper i una versió en format digital. El veredicte tindrà lloc durant l’octubre del 2019 en el marc dels actes de commemoració de la mort de Walter Benjamin. El jurat està format per catedràtics, professors i artistes. El guardó està dotat amb 4.500 euros.
 
Walter Benjamin
 
El Premi adopta el nom d’un dels autors judeoalemanys que millor va conrear el gènere assagístic, donant-li una nova dimensió, més renovadora i suggeridora. Benjamin va ser una figura destacada durant la República de Weimar i és considerat un dels pensadors més importants i influents del segle passat. Va emprendre el camí de l’exili cap a París i, quan França va ser ocupada pels nazis, va intentar fugir als Estats Units. No ho va aconseguir, i va morir l’any 1940 a Portbou (Alt Empordà), on s’hi pot trobar un memorial en record seu.
 
Ajuts al talent creatiu
 
El guardó, que té caràcter bianual, es va crear l’any 2011 amb l’objectiu de donar suport als professionals que es dediquen, especialment, a les disciplines artístiques. En les tres edicions realitzades fins avui s’han premiat assajos entorn de l’audiovisual com a suport per il·lustrar la successió de catàstrofes que van culminar en la Segona Guerra Mundial; la poesia com a eina per expressar el sentiment de despossessió i nostàlgia dels expatriats de 1939; i els mitjans de comunicació com a instrument canalitzador de la propaganda del totalitarisme.
 
Es tracta d’una iniciativa del consorci del MUME, del qual formen part el Departament de Justícia, l’Ajuntament de la Jonquera, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Universitat de Girona (UdG), i que compta amb el patrocini de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin de la UdG.
 
Les bases es poden consultar a través d’aquest enllaç.
 
Recuperació del patrimoni històric i la memòria democràtica
 
El MUME és un espai de memòria destinat a la conservació, la recerca i la divulgació de la temàtica de l’exili republicà de 1939, la diàspora catalana contemporània, les migracions, èxodes i altres desplaçaments de poblacions i persecució de persones a causa de les seves idees en defensa de la llibertat, la democràcia i el progrés social.
 
També té encomanades tasques d’impuls i canalització de projectes entorn del pensament i obra del filòsof alemany Walter Benjamin.