• La consellera ha fet, al Parlament de Catalunya, un balanç d’aquests nou mesos al capdavant del Departament de Cultura
  • Entre les accions destacades, hi ha el carnet únic de biblioteques, la creació del Consell de la Mancomunitat Cultural, l’impuls del Pla d’Arxius i Gestió Documental de Catalunya, i la culminació de la Xarxa d’Arxius Comarcals
FOTO
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha fet avui un balanç de la seva gestió al capdavant del Departament de Cultura, en la què ha estat la seva última intervenció al Parlament de Catalunya. Borràs ha respòs a una interpel·lació del grup parlamentari Junts per Catalunya sobre polítiques culturals, i ha fet un repàs de la intensa activitat d’aquests nou mesos com a consellera: “he fet 371 reunions amb el sector, i 333 actes en 35 de les 41 comarques de Catalunya, recollint iniciatives i propostes, i moltes d’elles fent-les acció de Govern”. La consellera ha destacat que el Departament de Cultura ha aprovat 33 acords de Govern i 4 decrets en aquest període.
 
Borràs ha reiterat la idea que “la cultura és allò que ningú qüestiona però que ningú tampoc prioritza” i ha dit que “massa sovint oblidem que aquesta importància també s’ha de traduir en termes pressupostaris. És a dir, ha de passar de ser important a ser prioritària”, ha afirmat.
 
“Aquest govern està treballant, ara mateix, amb pressupostos prorrogats dels pressupostos prorrogats i, per tant, me’n vaig amb la recança de no haver pogut avançar respecte l’escenari que vaig trobar-me, tot just acabats de sortir del túnel fatídic de l’article 155. Atès que l’aprovació dels pressupostos depèn d’aquest Parlament, crec que tots ens hauríem de sentir interpel·lats a superar les diferències ideològiques que ens aboquen a aquest estancament pressupostari”, ha afegit.
 
En aquest context, la consellera de Cultura ha manifestat que “hem fet el màxim amb el mínim”. “Fer el màxim amb el mínim vol dir impulsar i portar a terme iniciatives com el Consell de la Mancomunitat Cultural. Fer el màxim amb el mínim també vol dir unir esforços entre administracions per convertir en una realitat tant un catàleg unificat per a tot el Sistema de Lectura Pública de Catalunya com un servei de préstec interbibliotecari nacional i un carnet únic de biblioteques”, ha dit.
 
La consellera Borràs ha posat de relleu la feina per “unir esforços entre administracions i entre els Departaments de la Generalitat, que actualment treballen de manera coordinada en 208 actuacions culturals transversals”.
 
Entre altres accions destacades també hi és el Pla d’Arxius i Gestió Documental de Catalunya, que la setmana passada va acabar la fase de taules territorials, en les quals han participat més de 300 professionals del sector, i que es preveu tenir un primer esborrany del pla abans de l’estiu, i la Xarxa d’Arxius Comarcals, un projecte d’arrel republicana que està a punt de culminar el seu desplegament.
 
La consellera ha expressat que aquest balanç en cap cas és definitiu, i ha mostrat la seva convicció que aquestes línies de treball encetades romandran. Borràs ha parlat d’àrees en les que s’ha de seguir treballant, com és “repensar a fons” la Llei del Cinema, per normalitzar la presència de la llengua catalana a les sales d’exhibició, i “incrementar els esforços fomentat la producció del cinema en català”.
 
La consellera també ha insistit que cal seguir treballant “en la lectura, en el Pla de lectura”.  “Vertebrant-nos i fent-nos forts en la llengua i en la cultura serà com podrem acomplir la màxima de la Montserrat Roig: «La cultura és l’opció més revolucionària a llarg termini»”
 
Respecte els incompliments de l’Estat en matèria de cultura, Borràs ha afirmat que “vetllaré des del Congreso per aconseguir les reivindicacions que hem fet paleses des del Parlament de Catalunya”.
 
Per acabar, la consellera Borràs ha manifestat que sempre ha intentat fer la seva feina amb “rigor, professionalitat i honestedat” i ha expressat que “ha estat un honor ser la consellera de Cultura, i ser-ho d'aquest Govern i d'aquest Parlament”.