- Només a la ciutat de Barcelona, el SEM atén una mitjana de 4 casos al dia de persones amb agitació psicomotora
- Amb aquest nou procediment conjunt s’espera millorar l’atenció a les persones amb agitació psicomotora i minimitzar-ne els riscos
- Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona ja estan formant als seus professionals
Avui, 21 de març, la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos d’Esquadra, el SEM, el Consorci Sanitari de Barcelona, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències s’han reunit per acordar la posada en marxa del protocol conjunt d’actuació davant persones amb agitació psicomotora i finalitzar el treball conjunt per millorar-ne la seva atenció.
El circuit d’atenció urgent específic per persones amb agitació psicomotora pretén proporcionar una guia d’actuació protocol·litzada davant les situacions de màxim risc, determinades per l’agitació psicomotora que comprometen la seguretat del/a afectat/da i d’altres persones. Gràcies a una sèrie de recomanacions basades en l’evidència científica, es pretén millorar l’atenció a aquest tipus de pacients, minimitzant-ne els riscos a través d’una atenció esglaonada, proporcionada i coordinada.
En el transcurs de la vida, les persones poden patir un episodi d’agitació, ja sigui d’origen orgànic, per causa traumàtica, produït per un trastorn de la conducta o bé per un consum d’algunes substàncies, que pot comportar alteracions físiques severes, que es consideren emergències.
Al llarg del 2018 a la ciutat de Barcelona, el SEM va atendre gairebé 1.500 persones amb agitació psicomotora, un 0,53% de l’activitat total que ha requerit la mobilització d’almenys una ambulància en aquest municipi (272.992 incidents). Es tracta d’una mitjana de 4 casos al dia en què es requereix l’actuació conjunta i coordinada del SEM amb els cossos policials.
En aquest protocol es defineixen les fases de la intervenció. Es prioritza la contenció verbal, seguida de la física (si la primera no és suficient) i, finalment, es descriu el procediment de la contenció farmacològica.
El protocol facilita l’atenció i l’acompanyament a la persona agitada des de l’inici fins a l’alta hospitalària. S’inicia amb una acció coordinada entre SEM - Mossos d’Esquadra i/o Guàrdia Urbana. Si es requereix, el SEM trasllada a la persona, alertant prèviament a l’hospital de destí per tal de definir la rebuda al servei d’urgències hospitalari, en un espai específic creat a tal fi. Finalment, es fa seguiment hospitalari fins a la seva alta i vinculació als centres de salut comunitaris.
Tant la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental com la Societat de Medicina d’Urgències i Emergències (SocMUE) han impulsat la revisió dels procediments mèdics de l’anterior protocol, donant importància a la coordinació del SEM i els cossos policials.
Protocol conjunt d’actuació davant persones amb agitació psicomotora. Intervenció.
Hi ha dos acords d’actuació fonamentals en el protocol: els passos a seguir en l’atenció a la persona amb agitació psicomotora (VIDA) i què cal evitar a l’hora de fer la contenció física (STOP).
1