·         El conseller de Territori i Sostenibilitat subratlla que amb el Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge s’amplien els actuals instruments de l’actual legislació en matèria d’habitatge i urbanisme per incrementar el parc d’habitatges públics i fer front a les emergències
 
·         Calvet anuncia l’elaboració d’una llei integral de l’habitatge per agrupar totes les normatives que ara estan disperses en diverses normatives
 
·         El conseller defensa l’actuació del Govern de la Generalitat en matèria d’habitatge a Barcelona, “que sovint es menysté”
 
Imatge
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat avui que el Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge que s’ha portat a convalidació del Parlament s’obrirà com a Projecte de llei “per debatre’l i poder acordar amb els grups parlamentaris les esmenes i els punts que serveixin per a millorar-lo”. “Però més enllà d’això, pretenem obrir el debat per elaborar una llei integral de l’habitatge”, ha anunciat, “perquè actualment tenim una dispersió de normatives, a més de la regulació bàsica de l’Estat”.
 
Calvet ha explicat que amb el Decret llei “volem donar resposta a l’emergència de l’habitatge amb tres objectius: incrementar el parc d’habitatges de protecció pública de lloguer, tenir més i millors instruments per combatre les situacions d’emergència i els desnonaments i ajudar a moderar els preus del lloguer dels habitatges lliures”. “Aquest Decret llei va acompanyat de la dotació pressupostària corresponent, provinent dels plans estatals i del propi pressupost de la Generalitat però també volem anar a buscar fons europeus per desenvolupar promocions de lloguer”, ha avançat.
 
Davant les crítiques de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el titular de Territori i Sostenibilitat ha respost: “que abandoni la queixa permanent i faci d’alcaldessa perquè el que no es pot pretendre és gesticular en tres mesos el que no ha fet en quatre anys”. “No es pot menystenir un Decret llei que el que pretén és ampliar els instruments de l’actual legislació en matèria d’habitatge i d’urbanisme”, ha etzibat.
 
Per a Calvet, els nous criteris per a la determinació dels preus dels habitatges amb protecció oficial que introdueix el Decret llei són per “simplificar i que les promocions siguin més senzilles i universals perquè tant les administracions públiques com els privats puguin fer habitatge protegit”, ha explicat. “A diferència d’ara on hi ha quatre mòduls i tres tipologies d’habitatge protegit passarem a un mòdul únic amb un factor de correcció per territori i per eficiència energètica. El que fem amb aquest decret és atorgar més capacitat de construcció d’habitatge protegit”, ha afegit.
 
D’altra banda, el conseller també ha afirmat que amb el Decret llei “fem possible” la mesura de destinar el 30% de les noves promocions residencials o de grans rehabilitacions a habitatge protegit a la ciutat de Barcelona perquè s’assegura que la qualificació d’aquests habitatges serà permanent.
 
Calvet ha defensat l’actuació del Govern de la Generalitat en matèria d’habitatge a Barcelona, “perquè sovint es menysté”. En aquest sentit, ha destacat que la Generalitat ha adquirit l’any 2018 135 habitatges a la ciutat per la via del tanteig i retracte, per 42 de l’Ajuntament. També ha detallat la inversió del darrer any: 15,3 milions en ajuts al pagament del lloguer; 0,8 milions en prestacions urgents per al pagament de l’habitatge; 0,7 milions en ajuts al pagament del lloguer per als residents del parc públic; 3 milions en actuacions de rehabilitació; 7,8 milions a nodrir el pressupost del Consorci de l’Habitatge de Barcelona; 0,6 milions en ajuts al fons d’habitatge de lloguer social de Barcelona i 8,8 milions a l’adquisició d’habitatge per tanteig i retracte. “En total, 37 milions el 2018, 25,5 milions el 2017 i 24,6 milions el 2016. Per tant, en tres anys la Generalitat ha incrementat en 12 milions d’euros la seva aportació a les principals polítiques d’habitatge a Barcelona”, ha manifestat.
 
Pel que fa a les promocions d’habitatge públic, Calvet ha retret a Colau no haver començat cap promoció nova. “Dels 3.400 habitatges protegits que va anunciar l’alcaldessa a començament de mandat se n’han acabat 593 i tots ells corresponen a mandats anteriors; i dels 900 que s’estan actualment desenvolupant, la majoria en fase de projecte, el 100% provenen del mandat de Xavier Trias. Per tant, 4 anys perduts”.
 

1  

Imatges

Imatge

Imatge 114

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 124