- Les obres proposades per a ser adquirides hauran de comptar amb el compromís d’acceptació del dipòsit d’una institució museística de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya o del MACBA
- El termini de presentació finalitza el 30 d’abril
El Departament de Cultura, en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, ha obert la convocatòria pública de recepció de propostes d’adquisició d’obres per formar part de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani. Aquesta col·lecció constitueix un conjunt amb personalitat pròpia dins de la Col·lecció Nacional d’Art. Està integrada per fons i obres d’art contemporani de titularitat nacional o gestionades per institucions a les quals les lleis d’arxius, biblioteques i museus, respectivament, atorguen la categoria i rang de nacionals. Inicialment, formen part de la Col·lecció Nacional d’Art, els béns culturals mobles que avui integren l’anomenat Fons d’Art de la Generalitat, amb independència del seu lloc d’ubicació, i els integrants de les col·leccions del MNAC, l’Arxiu Nacional de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya.
Per al 2019 es disposa d’una dotació reservada de 150.000 euros per part de la Direcció General de Cooperació Cultural. Així, el Pla Integral de les Arts Visuals estableix que la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani s’anirà reactivant i ampliant amb l’adquisició d’obres d’artistes catalans o vinculats al context de la creació contemporània a Catalunya, per tal de nodrir les col·leccions públiques.
Els artistes, galeries o altres persones o entitats que vulguin proposar una adquisició per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani poden presentar les seves ofertes fins el 30 d’abril, documentades en un únic fitxer PDF que contingui els detalls sobre l’entitat proposant; la biografia actualitzada de l'artista; els arguments i l’avaluació de la seva obra i la significació de la seva aportació; el títol, data de creació, dimensions, suport, les tècniques utilitzades i el preu proposat per a cada obra; l’historial i estat de l’obra i les condicions i requeriments de conservació, així com l’especificació del material tècnic necessari per a la seva reproducció en el cas d’obres audiovisuals. Igualment, caldrà aportar una breu selecció d’articles publicats i de catàlegs on l’obra surti referenciada, si n’hi ha, així com informacions visuals de la mateixa.
Les sol·licituds s’han d’adreçar a artsvisuals.icec@gencat.cat amb la indicació en el tema de: Pla Integral de les Arts Visuals. Adquisicions 2019. En cap cas es consideraran les propostes que s’hagin presentat a la convocatòria del Pla Nacional de Fotografia.
Només podran incorporar-se per ser valorades per la Comissió en la darrera fase aquelles propostes d’adquisició d’obra que, en el cas de ser seleccionades, comptin amb el compromís d’acceptació del dipòsit d’una institució museística de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Aquest compromís podrà ser previ o posterior a la presentació de les propostes i podrà ser gestionat, si és el cas, per la pròpia Comissió, però sempre haurà de portar data anterior a la de la proposta definitiva de compra per a 2019. En el cas del MACBA, les propostes passaran sempre pel seu Comitè d’adquisicions per a la seva acceptació i, en el cas de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, les propostes presentades hauran de ser validades en el marc de la política d’adquisicions de cada museu.
La comissió encarregada de valorar els treballs està formada per representants del Departament de Cultura; d’equipaments culturals com el MACBA, el MNAC, la Xarxa de Museus d’Arts de Catalunya, la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i el CoNCA, així com experts en art contemporani, sense interessos econòmics en el sector.
El Pla Integral de les Arts Visuals
El Departament de Cultura impulsa el Pla Integral de les Arts Visuals per generar un projecte compartit per tot el sector que pugui donar resposta a les necessitats actuals i de futur. El Pla s’estructura a partir de vuit objectius estratègics consensuats, dels quals se’n deriven 21 d’operatius i 92 accions per assolir-los. El conjunt dibuixa un escenari que permet actuar en la formació, recerca, creació, producció, exhibició i consum de les arts visuals; en la patrimonialització, col·lecció i conservació del patrimoni contemporani; en la millora de la seva difusió; així com en l’accés de tots els ciutadans a l’art contemporani. El desplegament del Pla s’organitza en base a programes de mesures i accions concretes que s’estableixen en funció de les prioritats acordades per consens. La continuïtat és possible gràcies al compromís explícit entre institucions i tots els agents privats i, en definitiva, a la suma de voluntats que contribueix, en paral·lel, a reforçar l’articulació del sector.