• Persones expertes provinents d’Itàlia, Grècia i Hongria analitzen amb detall el pla de gestió de les conques internes i el pla de gestió de risc d’inundacions
 
  • Apunten que Catalunya està treballant en la bona direcció i aplicant estàndards de qualitat adequats i ajustats als requeriments de les dues directives
 
  • Actualment està en curs el procediment de la planificació hidrològica de les conques internes per al període 2022-2027
 
La delegació a l'espai natural del delta del Llobregat.
La delegació a l'espai natural del delta del Llobregat.
Diversos experts seleccionats per la Comissió Europea dins del programa Peer-to-Peer, de potenciació de la coordinació i harmonització de criteris en la redacció dels plans de gestió de l’aigua de les diferents autoritats de conca a nivell europeu, en el marc de la Directiva marc de l’Aigua i de la Directiva d’Inundacions, han revisat la planificació hidrològica de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
 
Han estat tres persones, provinents de Grècia, Hongria i Itàlia, les que, durant una setmana, han consultat els continguts del Pla de gestió de l’aigua del Districte de Conca Fluvial de Catalunya i el Pla de gestió de risc d’inundacions.
 
Les principals conclusions del seu informe final apunten que Catalunya està treballant en la bona direcció i aplicant estàndards de qualitat adequats i ajustats als requeriments de les dues Directives. Pel que fa als aspectes en què es plantegen nous reptes destaquen la millora de la integració de les directives Marc de l’Aigua i la d’Inundacions; la millora de l’eficiència de les xarxes i de la recuperació dels costos en els usos que generen major impacte en el medi; la millora de la connectivitat fluvial i de la qualitat hidromorfològica dels rius, així com també la gestió integrada d’aigües superficials i subterrànies i l’impuls de la participació ciutadana en la gestió dels riscos d’inundació.
 
Planificant fins el 2027
 
L’ACA ha començat el procediment per a la planificació hidrològica del districte de conca fluvial de Catalunya corresponent al tercer cicle (2022-2027). Aquesta planificació la integraran el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (2022-2027) i el seu Programa de mesures. La primera fase de les actuacions relatives a aquest cicle de planificació consisteix a redactar el calendari de treball i les mesures de consulta.
 
L’agència, a més, està analitzant les principals pressions i impactes sobre el medi, i redactant el document Esquema de Temes Importants (ETI), que la revisió de la planificació hidrològica haurà de tenir en compte. Aquests són documents previs a la revisió i proposta final del nou Pla de gestió de l’aigua per al sexenni 2022-2027, que haurà de posar-se a disposició de la ciutadania abans de finals de 2020.
 
El programa Peer-to-Peer proporciona suport a les autoritats dels Estats membres que implementen polítiques i legislacions ambientals. Els membres poden beneficiar-se directament de l'experiència d'altres països i regions. Aquest programa ajuda a compartir bones pràctiques en l’execució i la governança, i utilitza el consolidat instrument TAIEX que la Comissió ha aplicat amb èxit des de fa més de 20 anys en la política d’ampliació i veïnatge i, més recentment, amb ajuda sobre la política de cohesió a través del programa TAIEX REGIO PEER 2 PEER.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 148

Foto 2.

Foto 2. 106

Foto 3

Foto 3 199

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 268