·      El Palau de la Generalitat, com cada any, obrirà les portes a tota la ciutadania i les delegacions del Govern se sumaran a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a l’exterior
 
·         Amb l’objectiu de promoure la lectura compartida durant la Diada de Sant Jordi, el Departament de Cultura obre les portes de la seva seu central, el Palau Marc, i convida la ciutadania a participar al cicle “Lletres lliures, lletres compartides”
 
·         El Palau Moja celebra el dia de Sant Jordi amb una instal·lació de 900 roses realitzada pel Gremi de Floristes de Barcelona que es podrà visitar de 10 a 20 hores
 
·         Els ciutadans poden consultar les activitats programades al web Sant Jordi http://gencat.cat/santjordi
 
El Govern celebra la Diada de Sant Jordi amb el tradicional acte institucional al Palau de la Generalitat, que se suma als actes festius i commemoratius que l’Executiu organitza arreu de Catalunya i a l’exterior.
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, farà una declaració institucional amb motiu de la celebració d’aquesta Diada des del Palau de la Generalitat, que es podrà seguir a través de Televisió de Catalunya.
 
Els ciutadans ja poden consultar un web que s’ha habilitat especialment per a la diada de Sant Jordi (http://gencat.cat/santjordi), on es poden veure les activitats que s’han organitzat arreu del món amb motiu d’aquesta festivitat, actes per a nens i joves, les fotografies dels actes institucionals i una explicació de la llegenda de Sant Jordi, entre altres.
 
La celebració al Palau de la Generalitat
 
La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà aproximadament a les 09.00 hores, quan el president Torra farà una declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, que serà retransmesa en directe per TV3.
 
A continuació, el cap del Govern assistirà a la tradicional missa de Sant Jordi que cada any se celebra a la capella del Palau de la Generalitat, oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. L’ofici es farà a porta tancada.
 
Posteriorment, a les 10.30 hores, el president saludarà els paradistes de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.
 
Enguany seran presents les entitats següents: Associació de Cardiopaties Congènites, Associació Catalana Síndrome X fràgil; Club Esplai Bellvitge; Fundació Llars Compartides; Fundació Malalts Mentals, Fundació Tot Raval, Impulsem SCCL i Mujeres pa’lante.
 
A continuació, a les 11.00 hores, el president de la Generalitat rebrà la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2018, així com les Dames i Fadrins de les diferents demarcacions catalanes. A la trobada també hi assistirà la junta de Foment de les Tradicions Catalanes.
 
A la tarda, Torra rebrà a les 18.00 hores els gegants de Sant Jordi i del Tricentenari de la Colla Gegantera de Nou Barris al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. I un quart més tard, el cap de l’Executiu català rebrà els representants dels Gremis de Flequers d’arreu de Catalunya. Enguany, el Gremi de Tarragona serà l’encarregat de lliurar el Pa de Sant Jordi. A les 18.30 hores, el president rebrà la Junta del Gremi de Pastisseria de Barcelona que lliurarà el tradicional Pastís de Sant Jordi.
 
A les 19.00 hores, Torra assistirà a la 70a audició de Sardanes, organitzada per la Colla Sardanista Sant Jordi, i que anirà a càrrec de la Cobla La Principal de La Bisbal. Finalment, el president de la Generalitat assistirà al Concert de Sant Jordi, a càrrec de la Coral de Sant Jordi, sota la direcció d’Oriol Castanyer que tindrà lloc a Palau.
 
La carillonista Anna Maria Reverté oferirà dues audicions de música tradicional catalana, a les 12.00 i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascuna, des del carilló del Palau. Els programes, començant amb els Goigs de Sant Jordi de Domènec Cols, inclouran diferents blocs dedicats a la música tradicional catalana, música d’autors catalans i música romàntica. L’audició està destinada a les persones que passegen pel barri i als visitants del Palau en la jornada de portes obertes. Instal·lat al Palau de la Generalitat fa 41 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.
 
Un any més, hi haurà jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat. L’horari serà de les 11.30 a 18.30 hores. Aquesta serà la primera Diada de Sant Jordi en què els visitants del Palau podran veure "El desconsol", l'obra de l'escultor Josep Llimona, que ha estat durant 33 anys en un magatzem del MNAC i des del passat mes de desembre torna a estar exposat. També es podrà visitar la Domus romana de Sant Honorat (c. de la Fruita, 2) de 11.00h a 19.00h.
 
Sant Jordi al Palau Robert

La Diada de Sant Jordi al Palau Robert es viurà, un any més, amb ràdio en directe al Jardí i una àmplia oferta expositiva: “Catalunya: 7,5 milions de futurs”, “Carme Ruscalleda, l’essència del gust”, “Azorín i Catalunya. De Joan Maragall a Lluís Companys” i “BCN DOL. L’atemptat 17.08.2017”.
A l’exposició “Catalunya: 7,5 milions de futurs” s’hi pot veure l’escultura “La més petita de totes”; de Carme Solé Vendrell, que posa de relleu valors universals com la llibertat, la igualtat i la fraternitat.
 
Bateig de trens

El mateix dia 23, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, batejaran dos trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb noms d’escriptors. L’acte, que forma part del programa d’activitats que organitza FGC amb motiu de la Diada de Sant Jordi, tindrà lloc a les 12.00 hores, a l’estació d’FGC de Plaça Espanya.
 
El Departament de Cultura obre les portes als ciutadans per Sant Jordi amb el cicle "Lletres lliures, lletres compartides"
 
Amb l’objectiu de promoure la lectura compartida durant la Diada de Sant Jordi, el Departament de Cultura obre les portes de la seva seu central, el Palau Marc, el proper dimarts 23, de 10 a 14 hores, i convida la ciutadania a participar al cicle “Lletres lliures, lletres compartides”. Les persones assistents podran llegir en veu alta els fragments de textos de la seva elecció, compartint així amb la resta d’assistents, les seves lectures escollides. 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, clourà el cicle “Lletres lliures, lletres compartides”, amb la lectura d’Oda a Catalunya, d’Armand Obiols. Prèviament hi intervindran la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí, entre d’altres.
 
En el decurs del matí, es llegiran textos dels autors i autores de qui enguany se celebra una efemèride: Joan Brossa, Teresa Pàmies, Dolors Monserdà, Simona Gay, Caterina Albert, Maria Antònia Salvà, Robèrt Lafont, així com de la Colla de Sabadell. La selecció dels textos corre a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes.
Per a l’ocasió, els treballadors i treballadores del Departament de Cultura guarniran amb motius florals la porta d’entrada del Palau Marc.
 
Com a novetat d’enguany, les persones a les quals no els sigui possible desplaçar-se fins al Palau Marc podran enviar les seves lectures en format vídeo, àudio o imatge a través de les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #LletresLliures (Twitter i Instagram) o fent menció a @bibliotequescat, en el cas de Facebook. Les lectures que es facin arribar per aquest canals s’aniran retransmetent a través de les pantalles situades al pati del Palau Marc.
 
Des del Servei de Biblioteques es farà també una crida a les xarxes per participar en el #BookfaceSantJordi amb fotografies dels llibres comprats durant el dia. Un bookface és una fotografia d’una persona que es tapa la cara amb la coberta d’un llibre de manera que la figura humana i la imatge del llibre es fusionen en una sola. La iniciativa vol ajudar a fer visible el llibre a les xarxes socials.
 
Paral·lelament i, en el marc de la celebració de l’Any Brossa, Arts Santa Mònica s’afegeix a “Lletres lliures, lletres compartides” amb la instal·lació artística Arca poètica; una performance participativa en la qual les persones que la visitin podran retallar paraules dels poemes que hi van apareixent. Aquesta instal·lació artística estarà oberta al públic de les 11 a 21 hores i la performance tindrà lloc a les 19 hores.
 
A banda del Palau Marc, també hi ha diversos actes, visites i portes obertes a diferents equipaments del Departament de Cultura per celebrar el dia de Sant Jordi:
 
900 roses al Palau Moja, al bell mig de les Rambles de Barcelona
 
El Palau Moja celebra la Diada de Sant Jordi amb una instal·lació de 900 roses. Els visitants que s’apropin al Palau Moja, al bell mig de les Rambles de Barcelona, podran gaudir, al pati d’aquest edifici tan emblemàtic de la Barcelona del segle XVIII, d’una instal·lació de 900 roses realitzada pel Gremi de Floristes de Barcelona. La instal·lació es podrà visitar de 10 a 20 hores al pati del Palau (Carrer de la Portaferrisa, 1).
 
Portes obertes i visites guiades a la Biblioteca de Catalunya
 
Amb el lema “Entra i Coneix”, la Biblioteca de Catalunya (BC) celebra la Diada de Sant Jordi amb portes obertes de 10 a 19 hores i diverses visites guiades. També es podrà fer la visita lliurement amb la possibilitat de seguir l’itinerari amb codis QR distribuïts per tot el recorregut.
 
D’altra banda, es podran veure exposicions i mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons de la Biblioteca de Catalunya, un patrimoni que constitueix el testimoni de la creació literària, artística i cultural de Catalunya al llarg dels anys: “Premis Mini Print: estampes guanyadores del concurs de 2018”; “Caricatures versus retrats fotogràfics”; darreres adquisicions de la Secció de Música: Mercè Torrents i Joan Guinjoan; edicions facsímils; “Joan Brossa”; “Papers de guarda”; “100 anys de El Zorro”; “Iconografia de Sant Jordi”; “Les revistes 1919-2019”; “Feminisme”; “Els discos de la Metro Goldwyn Mayer”, i “Quixots·il·lustrats”. A la sala d’exposicions, a peu de carrer, hi trobareu l’exposició “El noble esforç: l'herència dels trobadors a Catalunya” i a l’Espai Zero, al vestíbul d’entrada de la BC, es podrà visitar l’exposició “Llibres microscòpics”. 
 
També es podrà visitar la caseta que feia servir com a estudi de treball la il·lustradora Roser Capdevila, decorada per ella mateixa.
 
Al final de la visita, els músics Ramon Sunyer, Pol Cruells i Anabel Martínez oferiran diverses audicions de pianola; i al llarg del dia hi haurà actuacions musicals d’entitats del Raval. A les 11h i a les 13 hores, Noemí Caballé farà –a la Sala de la Caritat– dues sessions de contes per a joves i adults amb el títol “Terra a la maleta”.
 
Sant Jordi als museus de la Generalitat de Catalunya
 
Les diverses seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona, Girona i Ullastret), les del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Tinglado 4, Necròpolis Paleocristiana, vil·la romana dels Munts a Altafulla i conjunt monumental de Centcelles), el Museu d’Història de Catalunya i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya a Terrassa, oferiran entrada gratuïta durant la Diada. 
 
El Museu d’Art de Girona convida prop de 500 escolars a celebrar la diada de Sant Jordi en un antic palau, l’episcopal, avui seu del museu. La proposta enguany s’adreça a nens i nenes de primària (6-10 anys), que gaudiran d’un espectacle de contacontes sobre els dracs dels retaules gòtics del Saló del Tron, l’espai més noble del palau. Són històries on, de vegades, hi apareixen princeses valentes i d'altres cavallers porucs (o era a l'inrevès?). L’activitat es clourà amb un taller de papiroflèxia per aprendre a confeccionar una bonica rosa, en record d’una diada ben especial. 
 
Festa de Sant Jordi a Montjuïc
 
Les principals institucions culturals de la muntanya de Montjuïc de Barcelona s’uneixen per posar en valor el seu extraordinari llegat a través dels seus propis llibres en un entorn de música en viu, activitats infantils i vermut per als més grans. La festa tindrà lloc als Jardins de Fabià Puigserver (carrer Lleida, 57) de 16 a 22 hores i comptarà l’Escola de Música Jam sessions (a les 16 h), Matuke Bossa Love (a les 18h), Becerrito Dani Alvárez & JP Balcázar (a les 19h) i Dj Reverendo Tedi KGB (20-22h). Participen en l’edició d’aquest 2019 el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el CaixaForum, la Fundació Joan Miró l’Institut del Teatre, el Mercat de les Flors, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu Olímpic, la Fundació Mies van der Rohe i el Teatre Lliure.
 
La venda dels llibres serà solidària i es destinarà a l’ONG de Poble-Sec Bona voluntat en acció, per impulsar el seu programa de reforç escolar. Organitzen l’acte l’Associació de Comerciants de Poble-sec Paral·lel i el bar Petit Montjuïc. La iniciativa compta amb el recolzament del Districte de Sants Montjuïc.
 
Filmoteca de Catalunya
 
A la Filmoteca, durant tota la jornada, s’oferiran punts de llibre i roses als usuaris de la biblioteca i al públic de les sessions de cinema. La Llibreria muntarà taules al vestíbul i a la tarda hi haurà signatures de llibres de temàtica cinematogràfica:
 
De 17 a 18 hores
·         It's Showtime! De Marcos Muñoz Vera. Uoc editors
·         Paraísos perdidos de Jordi Picatoste. Uoc Editors
·         El efecto Tarantino. Su cine y la cultura pop de Jordi Picatoste. Redbook ediciones
·         Laya Films d’Esteve Riambau. L'Avenç
·         Arte y cultura visual de Félix Fanés. Catedra Ediciones
 
De 18 a 19 hores       
·         Todos nacemos locos de Jose Valenzuela. Uoc editors
·         Historias de portada de Josep Maria Bunyol. Uoc editors
·         Prisioneros del cine de Pablo Mérida. Uoc editors
  
Teatre Nacional de Catalunya
 
El TNC, principal promotor editorial de textos teatrals en català gràcies a la col·laboració amb Arola Editors, publica alguns dels textos de la programació així com la col·lecció Teatre reunit, un recull de les obres completes o de les més destacades d'alguns dels autors de la programació. 
 
El proper dimarts 23 d’abril se sortejarà al Facebook del TNC dos textos d’obres representades aquesta temporada, i signats per les companyies artístiques pertinents:
  • La bona persona de Sezuan, de Bertolt Brecht i amb direcció d'Oriol Broggi.
  • Afanys d’amor perduts, de William Shakespeare i amb direcció de Pere Planella.
 
Centre de Documentació de Cultura Popular
 
El Centre de Documentació de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural oferirà, com en anys anteriors i de manera gratuïta, durant la setmana de la Diada de Sant Jordi, els llibres duplicats del seu fons. Aquest oferiment estarà vigent del 23 al 25 d’abril de 9 a 14 hores, al Centre de Documentació, Plaça Salvador Seguí 1-9, 2a planta (Edifici Filmoteca de Catalunya).
 
El Centre de Documentació participa també en una campanya de bookcrossing en la qual, per onzè any consecutiu, 55 biblioteques, museus i centres especialitzats en art, museus i patrimoni, compartiran llibres pel Dia Internacional del Llibre.
 

 
ACTES DE LA DIADA DE SANT JORDI A LES DELEGACIONS
 
Les delegacions territorials del Govern se sumen a la celebració de la Diada de
Sant Jordi amb diversos actes.
 
TARRAGONA
 
Els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona celebren Sant Jordi amb tres tipus d’activitats: La veu em frisa, activitats infantils i la Revetlla de Sant Jordi.
 
La veu em frisa són lectures en centres sociosanitaris del Camp de Tarragona per acostar la Diada de Sant Jordi a les persones que es troben en situacions que no els permeten celebrar-la al carrer. Es tracta d’una activitat organitzada per la Direcció General de Política Lingüística, la Biblioteca Pública de Tarragona i el Consell Comarcal del Tarragonès, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona
 
Els espectacles infantils estan especialment adreçats als infants dels centres d’acollida de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, amb la finalitat d’acostar-los la Diada de Sant Jordi. És una activitat organitzada per la Direcció General de Política Lingüística, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.
 
Finalment, la Revetlla de Sant Jordi és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura.
 
LA VEU EM FRISA
Com cada any, els Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona fan una crida als lectors i lectores que estiguin interessats a participar en les lectures que s’organitzen cada any per Sant Jordi en el marc de l’activitat "La veu em frisa". L’objectiu: acostar aquesta festa a les persones que es troben en situacions que no els permeten celebrar-la al carrer, perquè són en hospitals, residències de gent gran, etc.
 
Es tracta de llegir una selecció de textos elaborada per la Biblioteca Pública de Tarragona, el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Direcció General de Política Lingüística, l’Escola Oficial d’Idiomes i Òmnium Cultural, que es facilitarà amb antelació als lectors. Són textos breus, com ara faules, algun poema, etc. A l’inici de l’acte es fa una presentació i després es van introduint les diferents lectures. Enguany, les lectures es reparteixen durant la Setmana de Sant Jordi, sempre entre setmana, i en horari de matí i tarda.
 
Llocs on es realitzaran les lectures:
·         Dimarts, 23 d'abril: Hospital Sociosanitari Francolí de Tarragona (11h); Centre Sociosanitari Ciutat de Reus (11h); Residència La Muntanyeta del Vendrell (17h).
·         Dimecres, 24 d'abril: Residència Santa Tecla Ponent (11h) ; Residència l'Onada de Tarragona (11h ); Residència Mare de Déu de la Mercè de Tarragona (11h); Residència Cambrils Suite (16h); Pius Hospital de Valls (Sociosanitari) (12h); Residència Les Alzines de Tarragona (16h); Residència de Vila-seca (16h); Policlínica Comarcal del Vendrell (16.30h); Residència Santa Tecla Llevant (17h). 
·         Dijous, 25 d’abril: Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Centre de dia) (11h); Centre Sociosanitari i Residència Assistida Salou (16h).
 
ACTIVITATS INFANTILS
Dimecres, 24 d’abril
·         17.30h. Contes amb perfum de primavera (Biblioteca Central Xavier Amorós. Reus). Amb l’arribada del bon temps, les flors ens fan evident que arriba el seu moment més dolç. Algunes ens expliquen la seva història, com la d’una rosa, de la qual només en coneixem una part… La bonança d'aquesta estació afavoreix les celebracions i les festes on tothom voldria ser-hi convidat, potser vosaltres també?
Divendres, 26 d’abril
·         18.00h. L’altra història de Sant Jordi (Biblioteca Pública de Tarragona). Sessió de contes que explica les diferents aventures que el cavaller Sant Jordi va passar abans de salvar la princesa de les mans del ferotge drac de Montblanc.
 
REVETLLA DE SANT JORDI
Revetlla infantil (Divendres, 26 d’abril de les 17 h a les 19 h)
  • 17h. Berenar
  • 17.30h. El so més tradicional. Concert de música tradicional amb els alumnes de l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música.
  • 18h. L’altra història de Sant Jordi. Contes amb la companyia Vivim del Cuentu.

 Revetlla adults.  Primera part (de les 19.30h a les 21.45h)
  • Duet de guitarres. Amb Eben Emanuel Villalba González i Lucia Àlvarez Serer, alumnes de Grau Professional de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona.
  • Recital pedagògic de poesia. Amb Rosa Rodríguez i Gascons, presidenta, Marta Fabregat i Oró, vocal de Tarragona, i Ma Concepció Torres i Sabaté, presidenta de la Comissió de Deontologia, del Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC).
  • Memòries d’exili. Lectura de textos amb Júlia Cantons, Carme Oriol, Àngels Vilanova, Josep Cots, Remei Vendrell, Joan Chavarria i Rosa Maria Codines, d’Òmnium Cultural Tarragonès.
  • Morir (o no), de Sergi Belbel. Representació d’un fragment teatral a càrrec d’Amanida Teatre. ONCE Tarragona
  • El mar a L’altra ciutat de Ma Aurèlia Capmany. Ruta literària per Tarragona. Conduït per Fina Anglès i Anna Gispert. A càrrec de l’APELLC i l’Escola de Lletres.
  • El microrelat. Conversa sobre el gènere amb un escriptor del Camp de Tarragona. Lliurament dels premis de la 3a edició del concurs de microrelats d’amor i desamor, T’estimo...no t’estimo! Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.
  • Josep Aladern, en el 150 aniversari del seu naixement: la lluita per la normalitat de la llengua catalana. A càrrec de Jordi Ginebra. Departament de Filologia Catalana de la URV.
  • Piscolabis: Amb la col·laboració de: Adernats, Avellanes JM.Palau, DO Catalunya i DO Penedès.
Segona part (de les 22.15h a les 24 h)
  • Charles Chaplin. 130 aniversari. 20 minuts per recordar una vida de rialles! Amb Raül Contel, divulgador cinematogràfic.
  • Contemplant el monstre, de Joan Cavallé. Representació teatral a càrrec de TeclaSmit Teatre. Amb Cinta Ramon i Xesca Arqués dirigides per Sergi Xirinacs.
  • Música dixieland amb Tonetty & the Farsants of Suing. En col·laboració amb el 25è Festival Internacional Dixieland de Tarragona.
 
ALTRES ACTIVITATS
Dimarts, 23 d’abril
·         9.30h. Exposició novetats literàries. (Biblioteca municipal d’Alcover). Mostra de les noves adquisicions a la biblioteca de llibres infantils, juvenils i adults, i exposició de les novetats de temàtica adolescent entregat des de la Central de Biblioteques de Tarragona.
 
·         10.00h. Parada d’intercanvi de llibres per aliments. (Biblioteca Joan Martorell Coca de Roda de Berà). Durant tot el dia hi haurà una parada amb llibres els quals es canviaran per aliments en benefici del Punt de Distribució d’Aliments del municipi.
 
·         10.00h. Contacontes. (Biblioteca Municipal de Vila-rodona). Els nens i les nenes de la llar d’infants municipal El Pinar visitaran la biblioteca on se’ls explicarà el conte “El peix irisat” i faran una manualitat.
 
·         10.30h. Concurs de Sant Jordi(Biblioteca Pública de la Bisbal del Penedès). Sorteig d’un llibre infantil, un de juvenil i una novel·la, entre totes aquelles persones que facin ús del servei de préstec durant la revetlla de Sant Jordi.
 
·         17.00h. Tallers infantils. (Biblioteca Municipal Mestra Maria Rafecas). Tallers infantils i aparador amb bibliografia “Món jove”.
 
·         17.30h. Lectures per Sant Jordi. (Biblioteca Pública Municipal Antoni Gaudí). Lectura en veu alta de fragments dels llibres llegits pel club de lectura d’adults a càrrec dels seus participants.
 
·         18.00h. Càsting de Sant Jordi. (Biblioteca Pública Salvador Estrem i Fa de Falset). La biblioteca de Falset busca un Sant Jordi, un drac i una princesa. Per aquest motiu caldrà anar-hi ben disfressat i representar el personatge com cal.
 

LLEIDA
 
Dimarts, 23 d’abril
·         10.00h. Recepció Pagès Editors (Pagès Editors. C. Sant Salvador, 8. Lleida). El delegat del Govern, Ramon Farré, assistirà a la recepció de Pagès Editors als autors/res lleidatans.
 
Dimecres, 24 d’abril
·         19.00h. Recepció de Sant Jordi (Cafè del Teatre de l’Escorxador. C. de Roca Labrador, 2. Lleida). El delegat Farré assistirà  a la recepció de Sant Jordi organitzada conjuntament per la Generalitat, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida.
 
Divendres, 26 d’abril
·         11.00h. Marató de Lectura (Saló Actes Edifici Nou del Centre Penitenciari Ponent. C. Victòria Kent, s/n). Ramon Farré participarà en la “2a Marató de Lectura Centre Penitenciari Ponent”, dedicada a El Romancero Gitano de Federico García Lorca.
 

GIRONA
 
Dimarts, 23 d’abril
·         9.30 hores. Serveis Territorials de Cultura- Casa Solterra (c. dels Ciutadans, 18). Girona
La Delegació del Govern a Girona organitza un esmorzar destinat al món literari de les comarques gironines: escriptors, llibreters i editors.
 
 
CATALUNYA CENTRAL
 
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central organitza, conjuntament amb els Serveis Territorials del Departament de Cultura, un acte institucional commemoratiu, que és el colofó d’un cicle de conferències que s’ha anat desenvolupant per totes les comarques de la Catalunya Central des de finals de març.
 
Dimarts, 23 d’abril
·         09.30h. Acte institucional (Biblioteca del Casino de Manresa). La Delegació Territorial del Govern a la Catalunya Central, conjuntament amb els Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, organitzaran l'acte institucional de la Diada de Sant Jordi a la Catalunya Central de la Generalitat de Catalunya. Hi participaran la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. L’editor Jaume Huch farà el parlament de benvinguda als actes de la Diada de Sant Jordi a la Catalunya Central. Tot seguit, recitació de la poetessa Raquel Santanera. Posteriorment intervindrà el director dels Serveis Territorials de Cultura, Lluís Cerarols. Finalitzarà l’acte amb l'esmorzar de Sant Jordi, amb xocolata desfeta i coca de forner.
 
 
ESTAT ESPANYOL
 
Centre Cultural Blanquerna de Madrid
 
El Centre Cultural Blanquerna (c. Alcalá, 44), seu cultural de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, organitza un Sant Jordi de proximitat amb el públic: llibres, roses, tast de vermut, activitats culturals i música. Enguany, la celebració estarà dedicada al poeta Joan Brossa, de qui se celebra el centenari del naixement.
 
Dimarts, 23 d’abril
·         17.30h. Activitat infantil: ‘Dins la llegenda de Sant Jordi’, amb Eva Ortega.
·         18.00h. Classe Zero de Català: Una sessió de 45 minuts per a tots aquells que vulguin capbussar-se en la llengua de Pompeu Fabra. També es presentarà tota l’oferta formativa de les Aules de Català del CCLBlanquerna.
·         19.00h. Lliurament Premis V Concurs Microrelats Aules de Català: Enguany s’han presentat més de 100 microrelats al concurs que ja arriba a la cinquena edició i que s’ha convertit en la tradició de Sant Jordi a les Aules de Català. L’esforç dels alumnes per escriure unes ratlles en català es veurà recompensat en aquest acte.
·         12.00–14.00h | 18.00–20.00h. Degustació de Vermut de Reus: Reus va ser la primera ciutat de Catalunya i de tot l’Estat espanyol on es va començar a elaborar aquest licor. A finals del segle XIX hi van arribar a haver unes 30 empreses que van produir més de 50 marques diferents. Una empenta que ha catapultat el producte i la ciutat arreu del món i fins a l’actualitat, gràcies a la marca comercial 'Vermut de Reus'.
·         Tot el dia. Copa de cava: Tots els assistents seran obsequiats amb una copa de cava Vilarnau per celebrar el dia de la rosa i el llibre.
 
Universitat de Granada
 
Dimarts, 23 d’abril
·         21h. Alumnes i professors del Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Granada celebren Sant Jordi. Amb la col·laboració de la pianista Ana López Cenizo, que interpretarà obres d’Isaac Albéniz i Enric Granados: Granada, Cataluña, Mallorca, Valenciana y Sardana.
 
 
 
LA DIADA DE SANT JORDI ARREU DEL MÓN
 
Les delegacions del Govern a l’exterior també organitzen un seguit d’activitats per celebrar la Diada de Sant Jordi.
 
Aquests són els actes institucionals organitzats per part de les Delegacions:
 
REGNE UNIT
 
Londres
Dimarts, 23 d’abril
·         Recepció oficial a Westminster (12.30 a 14h) amb la presència del Conseller d’Afers Exteriors, Alfred Bosch; l’Speaker dels Comuns, John Bercow; i el director de la Royal Society of Saint George, entre d’altres.   
 
·         Festa de Sant Jordi, Stables Market, Camden (11 a 16h)
 
·         Jocs Florals a Cambridge. Consultar programa a http://bit.ly/2XfUfQY
 
Actes organitzats per l’Institut Ramon Llull
Les activitats celebrades a les universitats d’arreu del món reben el suport de l’Institut Ramon Llull, ja que formen part de la Xarxa Universitària. Unes 150 universitats a tot el món imparteixen docència de català.
 
·         Activitats a Camden Market el 27 d’abril. Amb una Jornada organitzada per: Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, amb el suport de Catalans UK, Castellers de Londres, London Catalan Choir, Institut Ramon Llull i l’Agència Catalana de Turisme (oficina del Regne Unit i Irlanda). El casal català de Londres portarà llibres infantils i l’escriptor Matthew Tree per a signar el seu llibre.
 
·         La llibreria Primrose Hill Books tindrà una vintena de llibres en català a la venda, amb el suport de l’IRL.
 
Edimburg (Escòcia)
 
·         El festival LOOK, A BOOK! (LAB) Sant Jordi a Edimburg és un esdeveniment literari amb seu a Edimburg, que té com a principal objectiu promoure la lectura i la cultura. El programa combina qualitat i entreteniment, donant més visibilitat a les llibreries locals independents i apropant el Dia de Sant Jordi a Edimburg. En aquesta primera edició d'Edimburg, la jornada de Sant Jordi es desenvoluparà en dos dies: el dimarts 23 d'abril, que hi haurà disponible roses a 5 llibreries locals amb tres esdeveniments. El dissabte 27 d'abril hi haurà una fira de llibres al mercat de Tolbooth, un taller d'il·lustració, DJ's, lectures de poesia i activitat infantil. En col·laboració amb l’oficina del Centre Català de Escòcia.
 
Universitat de Cambridge
 
Dijous, 25 d’abril
·         Celebració dels Jocs Florals -  Construeix el teu meme. Projecció d’Estiu 1993. Info: https://mailchi.mp/15f8ca9c53dc/sant-jordi-2019
 
ITÀLIA
 
Roma
 
La Delegació del Govern de la Generalitat a Itàlia, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, ha impulsat per primera vegada a Roma el Festival de Cultura Catalana que ha tingut lloc d’entre el 16 i el 18 d’abril i on la literatura, el cinema i la música han estat les grans protagonistes. El Festival de Cultura Catalana, en aquesta primera edició, va començar a la Casa della Letterature amb la presentació de La novel·la de Sant Jordi de Màrius Serra. El llibre, un dels més venuts durant el passat Sant Jordi, ha estat traduït recentment per l’editorial italiana Marcos y Marcos i ha sortit a la venda el 17 d’abril. El crític literari Matteo Lefèvre va presentar l’acte.
 
Universitat Ca’Foscari de Venècia
 
Dimarts, 23 d’abril.
·         Des de Venècia per Sant Jordi faran paradeta informativa amb roses de paper (Vicent Andrés Estellés) i llibres davant de la biblioteca de la Universitat. S’organitzen també càpsules breus (sessions de cultura catalana de 15 minuts) en què els estudiants exposaran els elements, figures, cançons de la cultura catalana.
 
FRANÇA
 
París
 
·         La delegació de la Generalitat de Catalunya a França i l'Institut Ramon Llull van convidar el passat 16 d’abril a París a l'escriptora Imma Monsó per presentar la seva novel·la L'Anniversaire, traduïda per Marie Vila Casas amb edició de Jacqueline Chambon.
 
·         El Casal Català va organitzar dos concerts d'Els amics de les arts els dies 18 i 19 d'abril, en xarxa amb altres casals europeus.
 
Nantes
 
Dimarts, 23 d’abril
 
·         Conferència: en el marc de "Les Mardis de l'Angevinière" i coincidint amb Sant Jordi, el Casal Català de Nantes, en col·laboració amb el Centre Culturel Breton Yezhoù ha Sevenadur i l’Agence Culturelle Bretonne de Loire-Atlantique ACB44, amb la participació del Centre de ressources culturelles celtiques KDSK i el suport de la Generalitat de Catalunya, organitza el 23 d'abril una conferència que porta com a títol  La Catalogne. Son histoire, sa langue et sa culture” a les 20h.
 
Dissabte, 27 d’abril
·         Lectures en català i francès: a la llibreria Coiffard, el Casal Català organitza un acte amb lectures en català i francès, presentacions sobre literatura catalana, lectura de poemes, concert de música catalana i roses com a regals.
 
BÈLGICA
 
Brussel·les
 
La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant de la UE està preparant, amb el suport de l’Institut Ramon Llull, la celebració de la diada de Sant Jordi a Brussel·les, que tindrà lloc el divendres 26 d’abril de 2019. També hi col·laboren, com a coorganitzadors, el Centre Balears Europa de Brussel·les i el Casal Català de Brussel·les. L’acte principal serà un recital de poesia en català i en neerlandès, al centre cultural De Markten de Brussel·les, el divendres 26 d’abril de 2019, a les 19h. Hi haurà dues poetes catalanes (Dolors Miquel i Mireia Calafell) i dos poetes flamencs (un dels quals és Gust Peeters i l’altre està per confirmar).
 
Amb la col·laboració de l’IRL, el dia 25 d’abril es projecta el documental Milicianes. El 23 d’abril hi ha un concert dels Amics de les Arts, també amb el suport de l’IRL.
 
Del 14 al 30 d’abril
 
 
ESTATS UNITS
 
Universitat de Chicago
 
Dissabte, 20 d’abril
·         Celebració de Sant Jordi (de 10:30 a 11:30h). A la llibreria 57th Street books. Informació en aquest enllaç. La llibreria 57th Street Books acollirà la presentació del llibre Still Life with Children de Francesc Parcerisas, traduït al català per Cyrus Cassells i publicats per Stephen F. Austin State University Press. La presentació anirà seguida d’una signatura de llibres i un debat.  Acte presentat en col·laboració amb la Càtedra Joan Coromines d'Estudis Catalans, el Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat de Chicago i l'Institut Ramon Llull.
 
Del 25 al 27 d’abril
·         17th International Colloquium of the North American Catalan Society. Més informació a: CATALAN STUDIES: THE AESTHETICS AND POLITICS OF CONFLICT.
 
Universitat de Colorado
 
Dimarts, 23 d’abril
·         Celebració de Sant Jordi al Boulder Campus. Hi haurà roses gratuïtes, un intercanvi de llibres. A la tarda, tindrà lloc la 7a edició dels Jocs Florals.
 
Universitat de Massachusetts
 
Dimarts, 23 d’abril
Sant Jordi dedicat a commemorar l’Any Brossa: “Joan Brossa: Can Visual Poetry Be Translated?” A talk by Hillary Gardner -Poet and Literary Translator
o   6th Annual Sant Jordi Translation Contest Award Ceremony -Poem “Clau de serres lletrades” by Joan Brossa (1919-1998)
o   “Lady Lamp: Dramatized Reading of Marta Aran's La noia de la làmpada in English” - A Translation by Elena Igartuburu PhD in Gender and Diversity and PhD candidate in Comparative Literature at UMass / Director: Tatiana Godfrey / Actors: Vishnupad Barve, Maegan Clearwood, Bianca Dillard, Elena Igartuburu
o   “Pa amb tomàquet Cooking Tutorial.” An introduction by Vera Balmont. UMass exchange student from Barcelona
o   Open Literary Reading. Bring your favorite literary texts in any language!
 
Universitat de Columbia
 
Dimarts, 23 d’abril
·         Participació al Festival de poesia de llengües estrangeres POEZIO, amb la lectura de tres poemes escrits per les estudiants de Intermediate Catalan II. També edició especial del Cafè Català amb intercanvi de llibres i tast de productes catalans. 
  
 
FEDERACIÓ RUSSA
 
Sant Petersburg
 
La celebració de Sant Jordi va tenir lloc els dies 18 i 19 d’abril amb un seminari de poesia amb la participació de Glòria Coll i Sebastià Perelló. L'activitat va consistir a presentar als alumnes de català de la Universitat de Sant Petersburg dues veus interessants i diverses de la poesia catalana contemporània, d'estils, llocs i generacions diferents, amb l'objectiu de fer conèixer nous autors i potenciar-ne la traducció.
 
CANADÀ
 
Mont-real
 
Del 19 al 28 d’abril
·         El Cercle Culturel Catalan, la llibreria Gallimard i la Médiathèque en études catalanes de l’Université de Montréal presenten la jornada ‘Livres et roses 2019’, per commemorar Sant Jordi. La llibreria Gallimard posa a disposició títols de literatura catalana.
 
Dimarts, 23 d’abril
·         A la Universitat de Mont-real la comunitat universitària està convidada a participar a la festa per celebrar Sant Jordi, on s’intercanviaran llibres i es podrà agafar una rosa de 13:30-17h. De 18h-20h tindrà lloc una vesprada festiva.
 
Dissabte, 27 d’abril
·         Gran festa a la Maison des écrivains.
 
 
ALEMANYA
 
Berlín
 
Dijous, 25 d’abril
·         Recital poètic i trobada amb el grup Els Amics de les Arts. Organitzat per la Freia Universität Berlin i la Universitat Humboldt de Berlin.
 
Leipzig
 
·         Una quinzena de catalanoparlants, nadius i aprenents, es van reunir el passat 12 d’abril a la Universitat de Leipzig per a viure la festa de Sant Jordi. Un vídeo breu de Televisió de Catalunya així com la història de la llegenda de Sant Jordi, llegida col·laborativament en català i alemany, van posar en context allò que celebràvem. També va tenir lloc una lectura col·lectiva de poemes de Montserrat Abelló, Miquel Costa i Llobera o Joan Oliver, així com narrativa d’autors catalans (Maria Barbal, Pere Calders, Quim Monzó) i alemanys (Fred Uhlman). També va haver-hi llibres en català, alemany, anglès i espanyol, així com xapes, punts de llibre o pòsters.
 
MÈXIC  
 
Universitat Autònoma Nacional de Mèxic
 
Diumenge, 28 d’abril,
·         Celebració Diada de Sant Jordi. En col·laboració amb l’Orfeó Català de Mèxic, amb estudiants, exestudiants i comunitat catalana. També hi haurà un Escape room, recital/concert, i jocs i concursos amb premis.
 
REPÚBLICA TXECA
 
 Universitat Masaryk de Brno
 
Dijous, 25 d’abril
·         Celebració de la Diada de Sant Jordi amb l’espectacle La plaça del diamant per part de la companyia Mea Culpa al teatre Leitnerka de Brno.
 
FINLÀNDIA
 
Universitat de Hèlsinki
 
Divendres, 26 d’abril
·         Celebració de la diada: intercanvi de llibres, roses cafè i cinema. Projecció de Jean François i el sentit de la vida. Aquest any dissenyat un pegat especial per Sant Jordi. Les associacions d’alumnes cada any dissenyen pegats que s’enganxen a una granota que porten a les festes d’estudiants (per recollir fons). Aquest any han dissenyat un pegat especial per Sant Jordi. Les associacions d'alumnes cada any dissenyen pegats que s’enganxen a una granota que porten a les festes d'estudiants (per recollir fons).
 
ROMANIA
 
Universitat de Bucarest
 
Amb motiu de la presentació concert per la publicació de l'antologia bilingüe de Marius Torres que va treure l'Editorial Meronia a Romania, es va fer un acte el dijous 18 d'abril, a la tarda, a la Casa Museu George Enescu - Palatul https://www.georgeenescu.ro/sectiile-muzeului_doc_23_palatul-cantacuzino_pg_0.htm
 
La primera part de l'acte va comptar amb la presència de la traductora i dels professors especialistes en Torres, Joan Ramon Veny (director de la Càtedra Màrius Torres de la UdL) i Margarida Prats (UB), prologuista de la traducció.  La segona part va ser el concert de Lavinia Coman juntament amb la soprano Eulàlia Ara.
 
SÈRBIA
 
Universitat de Belgrad
 
Dimarts 23 d’abril i dimecres 24 d’abril
·         -Lectura dramatitzada de la llegenda de Sant Jordi
·         -Gimcana literària
·         -Taller/berenar de pa amb tomàquet
·         -Intercanvi de postals literàries
 
IRLANDA
 
University College Cork
 
Del 23 al 27 d’abril
·         Celebració del Cork Book World Fest. Tindrà lloc el In Other Words: Translation Workshop. Els participants podran traduir poemes de la poeta catalana Sílvia Aymerich-Lemos guiats pel traductor Keith Payne i l'autora. (Divendres 26 d'abril a les 15h, Cork City Library). I el dissabte 27 d'abril a les 17h, a la Cork City Library s’acull l’activitat. Multiple Versions, Multiple Voices: A Multilingual reading from a Multilingual Project. La poeta, traductora i activista literària Sílvia Aymerich–Lemos presentarà el projecte Multiple Versions, fundat en col· laboració amb la professora Kathleen McNerney per promoure els intercanvis literaris entre poetes de llengües minoritàries arreu Europa. Amb introducció de la doctora Yairen Jerez Columbié, lectora de Català per l’Institut Ramon Llull de Barcelona al Department of Spanish, Portuguese and Latin American Studies de University College Cork, Sílvia Aymerich–Lemos llegirà alguns dels seus poemes i textos d’altres poetes i traductors que són part del projecte; també presentarà la seva traducció del gal· lès al català del llibre Murmurs, de la poeta Menna Elfyn.
 
HONGRIA
 
Universitat de Budapest
 
Diumenge, 28 d’abril
·         Festa de Sant Jordi al departament de Filologia Hispànica de la Universitat ELTE de Budapest. Inclou: berenar català, lliurament de premis de traducció, concert de música a càrrec dels estudiants, concurs de traducció llampec. Taller poètic amb Misael Alerm Pou: taller de recitació de poesia, que inclourà la  traducció de poemes seus. També es tractaran obres de Joan Brossa. Recital multilingüe.
 
Universitat de Szeged
 
Dilluns, 29 d’abril
·         El programa d’Estudis Catalans del Departament d’Estudis Hispànics de la Universitat de Szeged convoca el II Premi “Explica’m un cataconte” de narrativa breu.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Sant Jordi 2019

Dossier de premsa Sant Jordi 2019
PDF | 963