L’estratègia es va acordar fa un any amb l'objectiu de superar les dificultats econòmiques, conseqüència dels baixos preus que percep el productor, especialment en fruita de pinyol
La consellera Jordà durant un moment la jornada de balanç del Pla d'acció de la fruita dolça
La consellera Jordà durant un moment la jornada de balanç del Pla d'acció de la fruita dolça
“El Departament d’Agricultura ha complert amb tots i cadascun dels compromisos adquirits”. Així ho ha manifestat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el marc d’una jornada de balanç del Pla d’acció de la fruita dolça, acordat  amb els diferents agents del sector ara fa un any, amb l'objectiu de superar les dificultats econòmiques, conseqüència dels baixos preus que percep el productor, especialment en fruita de pinyol.
 
De les mesures del Pla dutes a terme fins ara, la consellera ha destacat “la creació de tres Circumscripcions Econòmiques de la Fruita a Catalunya (poma, pera i préssec-nectarina), que permeten aplicar mesures d’obligat compliment per a tots els operadors de mercat en moments de crisi de preus, i l’impuls de l’Observatori de Preus de Catalunya per donar la màxima transparència informativa sobre la formació de preus agraris”.
 
Teresa Jordà també ha posat èmfasi en l’aprovació d’una altra de les mesures d’aquesta estratègia: el Pla d’arrencades de fruita de pinyol 2019-2020, que té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina; fet que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions. “La previsió és que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d’exportar arran del veto rus”, ha afirmat la consellera.
 
Pel que fa el finançament del Pla d’arrencada, la consellera ha recordat que “finalment el Ministeri s’hi va negar i tot el pla es finança amb fons del Govern de la Generalitat. El Govern va aprovar a principis de mes destinar-hi una partida de 4,5 milions d’euros. S’hi afegiran 3,5 el 2020 i 2 milions el 2021, per arribar a un total de 10 milions d’euros. El pagès que s'hi aculli rebrà fins a 5.000 euros per hectàrea arrencada amb possibilitat d'incloure'n un màxim de 3”.
 
Per últim, Jordà ha explicat que “l’èxit d’aquest pla d’acció és aplicable, per exemple, al sector dels cítrics. El 17 de maig es constituiran els grups de treball que han de permetre avançar en una estratègia compartida amb l’objectiu d’avançar en la creació d’una circumscripció econòmica”.
 
Un  sector estratègic per a l'economia agroalimentària catalana
 
La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l'economia agroalimentària catalana i un dels pilars de la seva internacionalització. Catalunya és la comunitat de l'Estat que més fruita dolça produeix. Prop de 50.000 hectàrees del total de les seves terres de cultiu es destinen a plantacions de fruita. La poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 30-35% del préssec i la nectarina que es produeix a l'Estat és catalana. Catalunya exporta un 80% de la fruita als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat. Les exportacions catalanes de fruita el 2016 van ser de 886.868 tones i per valor de 916,55 milions d'euros.

3  

Imatges

La consellera Jordà durant un moment la jornada de balanç del Pla d'acció de la fruita dolça

La consellera Jordà durant un moment la jornada de balanç del Pla d'acció de la fruita dolça 2112

Un altre moment de la jornada

Un altre moment de la jornada 1469

La consellera explicant les mesures del Pla d'Acció

La consellera explicant les mesures del Pla d'Acció 1216