• L’EAPC ha acollit la presentació d’un microcurs en suport mòbil i web per als treballadors i treballadores públics per conèixer els drets del col·lectiu LGTBI i actuar davant de casos de discriminació
  • També s’han presentat tres infografies animades que expliquen d’una manera didàctica i propera el deure d’intervenció dels treballdors/es públics davant de la discriminació per lgbtifòbia
 
Funció Pública
Coincidint amb la celebració del Dia internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha acollit la presentació de l’estratègia d’intervenció LGBTI+ per al personal de les administracions públiques.
 
La Direcció General d’Igualtat i l’EAPC han organitzat aquesta jornada per difondre dos recursos formatius digitals que els treballadors i treballadores públics tenen a la seva disposició per formar-se sobre aquesta matèria. Aquesta iniciativa, que permetrà formar un nombre molt important de persones a les administracions públiques, s’emmarca en la implementació de la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. 
 
En aquest sentit, s’ha presentat un microcurs en suport mòbil i web per donar a conèixer la Llei. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda han desenvolupat aquesta eina com a experiència pilot, i l’Escola l’ofereix als treballadors i treballadores de totes les administracions públiques amb unes primeres 1.000 places.
 
La secretària d’Administració i Funció Pública, Annabel Marcos, ha valorat molt positivament la col·laboració amb la Direcció General d’Igualtat en la producció d’aquests materials de suport per a la formació dels treballadors públics de totes les administracions catalanes “per sensibilitzar-los en el deure de tothom de treballar perquè les persones LGBTI puguin expressar-se lliurement i no hagin de patir discriminacions per raó de la seva orientació o identificació sexuals”.
 
D’altra banda, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, ha assegurat que “aquesta formació virtual ens permetrà arribar de forma massiva al conjunt de treballadores i treballadors públics”. Cal recordar que la Llei 11/2014 estableix que qualsevol persona treballadora de les administracions públiques catalanes que tingui coneixement d’una situació de risc o una sospita fonamentada de discriminació o violència per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, té el deure de comunicar-ho. En aquest sentit, Mata ha destacat que “és un deure del Govern lluitar contra la discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere i construir un país lliure d’LGBTIfòbia. Per això, cal que garantim que els treballadors i les treballadores públics siguin els primers a respondre davant situacions de discriminació”.
 
Durant la jornada, també s’han pogut veure tres infografies animades relacionades amb la diversitat sexual i de gènere, la Llei 11/2014, i el protocol sobre el deure d’intervenció del personal públic davant de situacions de discriminació LGBTI. Les infografies estan a la disposició dels departaments de la Generalitat i de la resta d’administracions públiques al web de l’EAPC.
 
Aquests recursos, en un format didàctic i de fàcil accés, també tenen l’objectiu de sensibilitzar els treballadors i treballadores públics perquè puguin identificar i denunciar situacions de discriminació de persones del col·lectiu LGBTI i actuar en cas que sigui necessari.
 
Durant la jornada, l'Àrea LGBTI també ha donat a conèixer les accions formatives presencials que impulsa en aquesta matèria i ha fet unes breus exposicions sobre pautes d’actuació en cas que es detectin fets discriminatoris per raó de LGBTIfòbia i per promoure el respecte a la diversitat sexual i de gènere a les administracions públiques. Durant aquest tres anys s’han format presencialment més de 10.000 funcionaris/es de les diverses administracions i dels diversos cossos professionals.

1  

Imatges

Presentació recursos formatius digitals sobre LGBTI

Presentació recursos formatius digitals sobre LGBTI 1269