· El cap de l’Executiu anuncia, des d’Estamariu, que el projecte “Un país d’oportunitats, un país viu” s’engegarà al juny al Pirineu i les Terres de l’Ebre
· Aquesta eina reforçarà l’aliança entre el Govern i els territoris, treballant de manera bilateral i amb polítiques transversals, per fomentar el creixement econòmic i garantir la igualtat d’oportunitats dels ciutadans allà on visquin
· En el marc de les comissions territorials que es crearan, el Govern i el territori compartiran diagnosi, identificaran els agents de referència i posaran en comú les actuacions prioritàries a impulsar
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui, des d’Estamariu, que el Govern engegarà al Pirineu i les Terres de l’Ebre, el proper mes de juny, el projecte de dinamització territorial “Un país d’oportunitats, un país viu”. Torra ha assegurat que “ens juguem en els propers 10 anys ser un país d’oportunitats per a tothom”, i, per això, ha defensat “la necessitat urgent de repensar el país des del territori, amb la seva gent, perquè tothom pugui tirar endavant el seu projecte personal i professional, amb les mateixes igualtats”.
El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest migdia la reunió del Consell d’alcaldes de l’Alt Urgell, on ha exposat aquesta Estratègia per a la dinamització territorial, creada per la Secretaria d’Administracions Locals de la Generalitat. Es tracta d’una eina que reforçarà l’aliança entre el Govern i els territoris, treballant de manera bilateral i amb polítiques transversals, per fomentar el creixement econòmic, i així actuar contra el despoblament i l’envelliment, millorar el nivell de vida i garantir la igualtat d’oportunitats dels ciutadans allà on visquin.
El president ha explicat que el projecte s’endegarà primer a tres comarques i s’estendrà fins a deu “que s’estan acabant de definir”. Torra ha explicat que “estem utilitzant índexs que raonablement ens indiquen allà on més hem de concentrar els esforços per redreçar algunes de les comarques que corren més risc que aquest país no sigui un país sostenible, un país equilibrat territorialment”.
En aquesta línia, i aprofitant la seva visita a Estamariu, el president ha insistit “que no volem uns Pirineus vellíssims però buits; els volem plens de vida. Volem que la gent del país pugui tirar endavant en cadascun dels llocs on decideixi viure”. Per això, ha continuat: “aquest Govern agafa aquesta iniciativa com una de les primeres prioritats”. I ha afegit “aquesta haurà de ser una república descentralitzada, on les comarques i les vegueries tinguin un paper importantíssim. Cal anar ja dotant-los d’estructura, de força, d’empoderament”.
Treball bilateral i transversal
El Pirineu i les Terres de l’Ebre seran les zones pioneres on s’implementarà aquest projecte que permetrà treballar de manera bilateral, compartint diagnosi; identificant els agents de referència (diputacions, consells comarcals, ens supramunicipals i municipis- i privats), i posant en comú les actuacions prioritàries a impulsar. En les properes setmanes es constituirà la Comissió Plenària, que serà el punt de partida per a l’aprovació del calendari de treball, la selecció dels territoris prioritaris i la convocatòria de les comissions territorials.
El Govern es marca com a objectiu coordinar els diferents nivells d’administració pública i les actuacions sectorials que es volen implementar per facilitar els objectius de l’estratègia de desenvolupament local: el creixement econòmic, la diversificació de l’economia local i la millora del nivell de vida i de l’ocupació. Així doncs, el diagnòstic compartit amb els territoris permetrà identificar de forma conjunta els reptes i les solucions per tal dinamitzar-los econòmicament segons les seves potencialitats i la seva especialització sectorial.
Els treballs de la Comissió consistiran en la recollida d’informació i dades, així com bones pràctiques que permetin millorar el coneixement sobre l’actuació territorial de les diferents polítiques públiques; i realitzar el seguiment i avaluació de les diferents estratègies territorials implementades sempre en un marc de relació bilateral amb el territori.
La Comissió, coordinada pel Departament de la Presidència, la integraran representants dels departaments d’Economia; Educació; Salut; Territori i Sostenibilitat; Cultura; Treball, Afers Socials i Famílies; Empresa i Coneixement; Polítiques Digitals i Administració Pública; i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i elaborarà un informe anual que serà emès al Govern. Es tracta de tots els departaments del Govern que, entre les seves funcions, tenen el desplegament de polítiques de desenvolupament territorial amb impacte socioeconòmic.
La titular del Departament de la Presidència serà qui presidirà aquesta Comissió, que tindrà dues vicepresidències: la primera, que correspondrà al titular de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, i la vicepresidència segona, que correspondrà a la persona titular de la Secretaria General del Departament amb les competències de direcció de les delegacions territorials del Govern de la Generalitat. El plenari d’aquesta Comissió es reunirà com a mínim dues vegades l’any o cada vegada que ho proposi el seu president o presidenta.
D’aquesta Comissió en dependrà una comissió assessora amb funcions consultives integrada per representants de les diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya. A més, el plenari de la Comissió decidirà la creació de les comissions territorials de les zones on es desplegarà l’Estratègia de dinamització i el seu calendari.