·         El conseller de Territori i Sostenibilitat ha participat en la sessió d’alt nivell sobre mobilitat urbana sostenible i innovadora, en el marc de la primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat, que té lloc aquests dies a Nairobi (Kenya)
 
·         També s’ha reunit amb la coordinadora de la divisió de planejament urbanístic i disseny urbà d’ONU-Hàbitat, Shripra Narang Suri, per treballar l’alineació de l’Agenda urbana de Catalunya amb els pilars estratègics de Nacions Unides per als propers anys
Imatge
Calvet, al centre, durant la intervenció a la sessió sobre mobilitat urbana.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha participat avui en la sessió d’alt nivell sobre mobilitat urbana sostenible i innovadora que ha tingut lloc durant la primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat a Nairobi (Kenya). L’Assemblea Urbana és el nou òrgan de govern d’ONU-Hàbitat, el Programa de Nacions Unides per als assentaments urbans, que substitueix l’anterior consell. La sessió d’avui ha estat organitzada per ONU-Hàbitat, el Programa de Polítiques de Transport d’Àfrica (SSATP) i l’Associació Internacional del Transport Públic (UTIP).
 
En aquest marc, Calvet ha recordat que “ciutat i mobilitat són dos fenòmens íntimament lligats” i que, “amb la universalització del cotxe, hem supeditat el disseny de les ciutats a les necessitats prioritàries del vehicle privat”. Aquest fet ha comportat “perjudicis en forma de manca de sostenibilitat: canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, congestió o soroll”.
 
El conseller, però, s’ha mostrat convençut que “el segle XXI serà el d’un canvi radical en la mobilitat i el model urbà cap a una economia baixa en carboni”. “El Govern de Catalunya ha decidit prendre les decisions que ens portin cap aquesta transició, per això hem declarat l’emergència climàtica i enfoquem les noves polítiques de mobilitat amb aquesta filosofia”, ha exposat.
 
Així, ha assegurat que “la mobilitat és un dret i el transport públic és l’element vertebrador de la mobilitat”. En aquest sentit, ha afegit que “a la regió metropolitana de Barcelona s’estan fent 1.000 milions de viatges l’any en transport públic, però la nostra aspiració és arribar als 1.500  milions a mitjà termini” amb ampliacions de la xarxa, foment de la intermodalitat i amb la implantació de la T-Mobilitat.
 
Agenda urbana: la mobilitat, element transversal
 
Calvet també ha afirmat que “la mobilitat és una aliada de la sostenibilitat i la tecnologia ha d’estar al servei de la mobilitat i no al revés”. Finalment, el conseller ha recordat que “urbanisme i mobilitat són dues cares d’una mateixa moneda” i, per això, “ens hem dotat d’una altra eina, l’Agenda urbana de Catalunya, per gestionar-ho”.
 
L’Agenda urbana de Catalunya serà un acord estratègic, entre tots els actors que influeixen sobre el territori, per dissenyar els hàbitats urbans del futur tenint en compte els nous impactes ambientals, socials i tecnològics sobre les ciutats. El conseller ha explicat que “l’Agenda aborda la mobilitat des d’una perspectiva transversal” i inclou mesures en els eixos temàtics de millora de la salut, qualitat urbana i prosperitat.
 
Trobades bilaterals
 
El Govern català treballa perquè el contingut de l’Agenda urbana de Catalunya s’alineï completament amb els quatre pilars estratègics del Pla 2020-2025 d'ONU-Hàbitat: reducció de desigualtats espacials, resiliència, canvi climàtic i prosperitat. Per això, el conseller Calvet i el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, s’han  reunit avui amb la coordinadora de la divisió de planejament urbanístic i disseny urbà d’ONU-Hàbitat, Shripra Narang Suri.
 
Durant la seva estada avui a Nairobi, el conseller Calvet ha mantingut altres trobades bilaterals. Entre elles, amb Felicitas Kubala, tinent d’alcalde de medi ambient, gestió de residus i aigua de la ciutat alemanya de Mannheim, a l’estat de Baden-Württemberg, i amb la viceconsellera de Planificació Territorial del Govern basc, Arantza Leturiondo. També s’ha reunit amb la cap de l’oficina d’ONU-Hàbitat a Espanya, Carmen Sánchez-Miranda, i amb el cap de l’oficina d’ONU-Hàbitat per a les institucions europees, Paulius Kulikauskas.
 
Fòrum de Governs Locals i Regionals
 
En el transcurs de la trobada internacional, el conseller ha assistit a les sessions plenàries de l’Assemblea Urbana, i ha intervingut en una sessió monogràfica sobre gestió de l’aigua i en el Fòrum de Governs Locals i Regionals d’ONU-Hàbitat, on ha reivindicat el paper d’aquests governs en les polítiques de Nacions Unides i la seva implicació en la construcció de les Agendes Urbanes dels seus territoris. En aquest sentit, el conseller ha defensat la necessitat de disposar d’una Agenda Urbana “perquè és l’eina més poderosa per afrontar la sostenibilitat de les ciutats del futur”. 

4  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 84

Fotografia 2

Fotografia 2 139

Fotografia 3

Fotografia 3 118

Fotografia del conseller durant la sessió sobre mobilitat urbana

Fotografia del conseller durant la sessió sobre mobilitat urbana 209

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 168