Les persones mentores fan un acompanyament a aquests nois que els permet conèixer i vincular-se a la societat d’acollida, així com millorar les competències lingüístiques o laborals
foto grup
25 nois que han emigrat sols a Catalunya han conegut aquesta tarda les persones voluntàries amb qui formaran tàndem en el marc del programa de mentoria que promou el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Són  nois tutelats per la DGAIA que resideixen a centres i pisos de Barcelona i diversos municipis del Baix Llobregat. Amb aquestes noves parelles formades, ja són prop d’un centenar els joves emigrats sols que participen en aquesta iniciativa de mentoria social arreu del país. Concretament a Girona, Barcelona, Canet, Arenys de Mar i Baix Llobregat. Al llarg d’aquests 6 mesos, més de 300 persones s’han registrat com a voluntàries, i un cop es supera una entrevista amb un psicòleg i es participa a la formació obligatòria de 12 hores de durada, els mentors i mentores són emparellats amb un jove sense referents familiars a Catalunya.
 
El programa de mentoria vol ser un instrument perquè aquests joves puguin vincular-se amb la societat d’acollida i construir el seu projecte de vida. Per això, la mentoria consisteix en trobades periòdiques entre jove i mentor o mentora, que s’enfoquen cap al coneixement i la participació a la societat d’acollida, l’acompanyament en la formació lingüística i laboral i, en general, en l’assoliment dels objectius marcats en el projecte educatiu individual definit pels professionals que els donen suport. Pel que fa a les activitats, hi ha parelles que acostumen a quedar i fer conversa mentre passegen pel poble, n’hi ha d’altres que aprofiten per fer esport o fins i tot repàs escolar, totes les activitats són benvingudes si es fan amb la finalitat d’estrènyer el vincle.
 
L’objectiu del programa és teixir una relació d’igual a igual, que proporcioni estabilitat emocional i oportunitats al jove i sigui també una experiència enriquidora pel mentor/a. De fet, gràcies al programa de mentoria s’obre una oportunitat per conèixer-nos entre catalans: els que han nascut o fa temps que resideixen aquí i els que arriben amb la intenció d’iniciar-hi una nova vida. Conèixer el relat migratori en primera persona i implicar-s’hi és una bona fórmula per construir una veritable societat acollidora.
 
En el decurs de la trobada, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha fet balanç dels 6 mesos de funcionament del programa, que ja compta amb un centenar de tàndems formats. En aquest sentit, ha valorat positivament l’impacte del vincle que s’estableix amb la mentoria social, “es tracta d’una experiència que té un benefici no només pels nois, també pels mateixos mentors i en última instància suposa un gran benefici pel conjunt de la societat”. El Homrani ha destacat que l’èxit del programa “és fruit de la voluntat dels ciutadans i ciutadanes que han fet un pas endavant i decideixen implicar-se activament per oferir una bona acollida a aquests nois. En aquest sentit, Catalunya demostra una vegada més que se sap una societat diversa, que valora i té cura d’aquesta diversitat perquè sigui una font d’enriquiment i no alimenti els prejudicis, els estereotips i el conflicte”.
 
Més informació sobre els programes de mentoria i voluntariat, en aquest web.

1  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 148